Restart low tech 74l - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: Restart low tech 74l (/showthread.php?tid=4302) |
Restart low tech 74l - dunek87 - 24-03-2013 21:36 Witam! Na początku roku zrestartowałem swoje akwa. [attachment=333] Oto parametry: Akwarium 60X30X40; szkło 8mm – 72l (wody netto ok. 55l) Ziemia z biedronki (3-5cm) na to bazalt o granulacji 2-5mm (3-5 cm) Ozdoby: korzenie Filtr wewnętrzny z deszczownicą 450l/h Oświetlenie: 2 świetlówki T5 14 w - czyli wychodzi ok. 0,39 w/l. Naświetlam 9,5h/dobę. Grzałka: Tetra HT 100W Flora: -nurzaniec -rogatek -limnobium -gałęzatka -anubias nana -anubias bonsai -sagittaria subulata Fauna: -10 neonków inessa -4 samce gupików -4 otoski - 2 krewetki amano Miałem hygrofilię diformis, ale niestety otoski mi ją zjadły, teraz pracują nad limnobium Proszę o radę jakie roślinki mogę dołożyć, żeby akwa wyglądało w miarę ok. Docelowo chciałbym przenieść całego rogatka na prawą stronę, tylko czym zasłonić filtr i grzałkę? Jakie rośliny byście polecali na dołożenie na środkowy i trzeci plan? RE: Restart low tech 74l - edison - 24-03-2013 21:50 (24-03-2013 21:36 )dunek87 napisał(a): Miałem hygrofilię diformis, ale niestety otoski mi ją zjadły, teraz pracują nad limnobium Otoski ... nie możliwe. Co do roślin to kwestia jakie Ci się podobają, w moim LT ładnie rosną kryptokoryna wendtii brown, ludwiga repens, Hydrocotyle sp. "Japan" rotala rotundifolia heteranthera zosterifolia,Bacopa caroliniana, RE: Restart low tech 74l - dunek87 - 24-03-2013 22:20 A jednak możliwe że to sprawka otosków Jak jest cisza w mieszkaniu, i otoski są na limnobium - słychać takie charakterystyczne skrobanie. Ślimaków nie mam, a limnobium ma poobgryzane liście. Na początku też nie mogłem w to uwierzyć, ale po dłuższej obserwacji doszedłem do wniosku, ze to może być tylko ich sprawka Dzięki za odpowiedź! RE: Restart low tech 74l - piciu-p4 - 25-03-2013 00:35 Otoski to niemożliwe żeby zjadły hygrophile. Sam miałem hygrophile difformis z otoskami, a ich nie dokarmiam. I pierwsze też słyszę, że kiedy zbrojnik je to słychać chrobotanie. RE: Restart low tech 74l - fredy1 - 25-03-2013 12:05 Też nigdy nie słyszałem żeby otoski wcinały rośliny, wiem jednak na pewno z doświadczenia, że mając w baniaczku zbrojniki i korzenie miałem katorgę na dnie non stop "syf" i to nie od przerybienia, po prostu glonojady śrupały badyle po wyłowieniu glonków do dzisiaj mam spokój. No chyba, że masz "podwodne korniki" w badulu z lasu - ot żarcik. RE: Restart low tech 74l - Franky - 07-11-2013 11:02 ładnie ładnie, oby tak dalej |