Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
aktywne podłoże a glony - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: aktywne podłoże a glony (/showthread.php?tid=4004)

aktywne podłoże a glony - Fretka - 31-01-2013 20:03

Niby aktywne podłoża mają tą zaletę, że pomagają roślinom w rośnięciu, przeczyszczają wodę i coś tam jeszcze ale z kolei przeczytałam wypowiedź jednego akwarysty, który pisał, że przez to, że aktywna ziemia jest nasycona mikro i makro elementami powoduje to ogromny, niekontrolowany wysyp glonów Blink jak to rzeczywiście u was wygląda? bo już nie wiem czy warto kupować czy lepiej unikać.

RE: aktywne podłoże a glony - Aniwit - 31-01-2013 23:15

Dopóki nie ruszasz podłoża to jest ok, ale jak zaczniesz w nim grzebać to jest ryzyko pojawienia się zielonej wody. Obserwujemy to w naszych zbiornikach, w sytuacji kiedy roślina rozrosła się i przykładowo przy wyciąganiu wyrywam sąsiednią, robiąc zadymę w podłoży to z automatu za kilka dni pojawia mi się zielona woda w zbiorniku.

RE: aktywne podłoże a glony - edison - 31-01-2013 23:37

Taka sytuacja pewnie się pojawia przy każdym typu podłożu od wyrywania roślin.

RE: aktywne podłoże a glony - maslo_82 - 01-02-2013 00:30

A no u mnie to wygląda tak:

Oczywiście wcześniej przez zbiornik przeszedł każdy syf jaki tylko mógł przejść, ale ja nie obwiniam podłoża za to, a swoje braki w doświadczeniu.

RE: aktywne podłoże a glony - alarmowiec - 01-02-2013 02:44

Jak to w życiu zawsze jest coś za coś. Zaletą podłoży aktywnych jest dość powtarzalny sposób startu zbiornika. Stosując się do zasad jakie dane podłoże narzuca z dużym prawdopodobieństwem uzyskamy oczekiwany efekt czyli zbiornik w doskonałej kondycji . Żeby jednak to osiągnąć trzeba spełnić wszystkie warunki takiego startu .

RE: aktywne podłoże a glony - Fretka - 01-02-2013 13:11

czyli co? wystarczy, że będzie odpowiednio duża ilość roślin w baniaku i glony nie wyskoczą?

RE: aktywne podłoże a glony - Marcin91 - 01-02-2013 13:51

duzo roslin do tego na poczatku duze i czeste podmiany

RE: aktywne podłoże a glony - Fretka - 01-02-2013 14:46

ok, dzięki już rozumiem.