Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. (/showthread.php?tid=3905) |
Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - S'Sayan - 11-01-2013 23:53 Witam. Posiadam akwarium profilowane 120x40(30)x50. Proszę nie zwracać uwagi na aranż ponieważ wszystko co tam jest wraz z obsadą w najbliższym tygodniu ulegnie drastycznym zmianą. Mam zamiar w tym akwarium postawić kolejnego holendra. Belka, podłoże, rośliny i reszta dupereli już w drodze. Pytanie brzmi: Czy zostawić tło strukturalne czy nie? Nie jest ono wykonane jak większość z plastiku czy żywicy lecz jest drewniane. Mi osobiście się podoba lecz zajmuje miejsce w akwa i nie wiem co teraz z tym robić. Poniżej fotki. Ich jakość nie oddaje w całości kolorów i głębi jakie tworzy to tło ponieważ oświetlenie jest nie za dobre oraz aparat już leciwy i zdjęcia robi jakie robi. Liczę na wasze głosy do ankiety i komentarze. RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - p4vulon - 12-01-2013 00:33 ja osobiście uważam, że najlepiej wygląda jednolite tło -kolor już wedle uznania. RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - jar300 - 12-01-2013 00:46 Ja bym dał tło za akwarium. Sam tak zrobiłem i nie żałuje a poza tym jak to ma być holender to i tak za chwilkę nie będzie go widać. RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - thebandit - 12-01-2013 00:47 przy holendrze i tak tło zginie za krzakami... WYWALIĆ! RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - S'Sayan - 12-01-2013 10:05 Jest opcja uzyskania podobnego efektu jak bym ustawił tło za akwarium? RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - globoos - 12-01-2013 11:14 Tło za akwarium daje prawie podobny efekt, prawie robi jednak sporą różnicę. Jednak w akwarium roślinnym zniknie za zielskiem, a w takim przypadku szkoda przestrzeni. Tło strukturalne musi być widoczne aby miało jakikolwiek sens. Musi ono się komponować w całość z aranżacją (korzenie , kamienie), to raczej są bardziej surowe klimaty od ogródków roślinnych, bo to zazwyczaj kawałek linii brzegowej z kryjówkami np dla pielęgnic. RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - S'Sayan - 12-01-2013 11:44 Wstępnie decyzja podjęta - wyciągnę je. Teraz tylko mały problem jak? Jest ono wklejone i nie bardzo wiem czy nie ruszając go za bardzo dam radę ale zobaczymy. RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - jar300 - 12-01-2013 15:56 Efekt jest podobny za jak i w środku akwarium. Za troszke kolory mniej wyraziste oraz mniejsza uzyskiwana głębia. Na początek możesz dać tło za dopuki nie ma roślin zakrywających a potem wylot choć ja zostawiłem na stałe za akwarium bo dobrze mi podtrzymuje wężyki od filtrów RE: Tło strukturalne? Tak czy nie? Ankieta. - S'Sayan - 16-01-2013 14:23 Po godzinie walki z tłem, które było przyklejone na całej długości sylikonem udało się oderwać. Najbardziej przeszkadzała poprzeczka wzmacniająca ale dałem radę ;] Dzięki za głosy do ankiety. Można zamknąć. |