paletki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: paletki (/showthread.php?tid=3741) |
paletki - sebaolo - 03-12-2012 21:25 Witam jestem nowy .Chciałbym się dowiedzieć czy są na forum miłośnicy paletek lub jak kto woli dyskowców? Chętnie wymienię się doświadczeniem z innymi użytkownikami.Obecnie w tarliskowym pływa u mnie około 50 małej szarańczy.Pozdrawiam RE: paletki - Adam - 04-12-2012 09:41 Temat paletek jest trudny. Może nie każdy zwraca uwagę ale kilka hodowli się zlikwidowało ze względu na brak zbytu a zbyt maleje ze względu na cenę. Podejrzewam, że i ludzi z zainteresowanych rybami ubywa. Mi się podobają ale komu ja sprzedam młode za te choć 15zł? RE: paletki - bohen21 - 04-12-2012 11:42 wszysto ze zmieniło się podejscie ludzi do tych królewskich ryb. ryby w brew pozorom nie są trudnymi rybami a ludzie coraz częściej nie nastawiają się na ich jakość a na ilość i zarazem piękną rybe ciężko sprzedać za godne pieniądze bo rynek jest nasiąknięty "szajsem" rybnym. dlatego coraz częściej hodowle się zamykają albo przebranżawiają, sam to przerabiałem więc znam temat od podszewki. a ludzie najchętniej by wpuszczali paletki wielkości 6-8 cm do baniaków roślinnych a potem jak i ryba nie rośnie i rośliny przestają to często rezygnują z akwarystyki i potem ich "piękne" paletki można kupić na alledrogo RE: paletki - Adam - 04-12-2012 12:44 Bohen a ja znam na bieżąco temat ryb. Poszedłem drogą na jakość ryby a mało tego wprowadzałem odmiany tu niespotykane a ludzie chcą płacić jak za szajs i porównują zawsze do szajsu, bo tańszy. Dużo psuje też Azja ale wielu to nie obchodzi tylko liczy się cena końcowa. Trudno jest wygrać ceną z kimś kto ma ryby w sadzawkach gdzie podmian nie trzeba robić, bo sama się robi, grzanie też jest niepotrzebne a karma sama wpada do wody a resztę prac wykona kilku nieletnich za parę groszy. RE: paletki - sebaolo - 04-12-2012 23:34 Macie racje panowie. Rynek paletkowy jakby podupada. Coraz mniej jest miłośników tych ryb. Wydaje mi się że ludzie mają złe wyobrażenie o hodowli tych ryb. Paletki powinno się trzymać w zbiornikach biotopowych ,a nie z molinezjami itp.Sam się zastanawiam co zrobię z tą ilością potomstwa. Pewnie rozdam początkującym. Może w kimś uda się zaszczepić sympatię do tych pięknych ryb. RE: paletki - bohen21 - 05-12-2012 11:09 ja byłem jestem i będe miłośnikiem tych ryb jak i potrafię docenić piękną i przede wszystkim zdrową rybę. importy z azji jak się pomiesza z rodakami albo jeszcze ze szwabami to mieszanka wybuchowa, a dokładniej bomba z opóźnionym zapłonem. a już nie wspomne o obecnej modzie na dzikusy i najlepiej nie leczone które jak dostają tylko mięcho to są zjadane przez wiciowce itp:0 poprostu czasami głupota ludzka nie zna granic. a rynek zalany rybą bez jakiej kolwiek selekcji odnośnie ubarwienia i kształtu to już wogule nóż w plecy typowych paletkowiczów RE: paletki - globoos - 16-12-2012 13:13 nikt nikomu nie każe sprzedawać ryb za kilkanaście lub kilkadziesiąt zł.... sprzedawajcie za 5zł albo się męczcie z nimi RE: paletki - maslo_82 - 16-12-2012 13:51 Narzekacie bo nie umiecie sprzedawać, sprzedajecie niewyrośnięty szajs i tyle. Kto ma kupować te "pięciozłotówki" ?? Paleta do sprzedaży musi mieć najmniej 8cm długości, za taką rybę w detalu można kasować 120zł i więcej. Nie można powiedzieć o paletce że jest dobra lub zła jak ma 3-5cm. Takie rzeczy to wie ja, który na paletach się nie znam, ale wiem ze ocenić czy ryba jest dobrej jakości, można dopiero jak jest podrośnięta. RE: paletki - Adam - 16-12-2012 15:52 Cóż za fachowa porada masło. To weź je podkarm i wystaw za 120zł i powodzenia w sprzedaży. Wiara się targuje o złotówkę a ty sobie marzysz po 120zł za rybę. Gdyby tak super było to nie zlikwidowało by się tyle hodowli na raz w krótkim czasie. RE: paletki - SzymonPieta97 - 16-12-2012 17:19 Ale wyłączając masówkę ( sklepy , hurtownie ) to są osoby które na swoje hobby potrafią wydać nawet po kilka tysięcy złotych . Podam przykład dobrze znanej hodowli krewetek z pod Torunia . Właściciel zarabia po kilka tysięcy złotych miesięcznie na samej sprzedaży , a nie sprzedaje krewetek po 3 czy 4 złote tylko są to ceny idące w setki złotych i jakoś nie narzeka na brak chętnych . RE: paletki - Adam - 16-12-2012 22:43 Szymon-na paletki też była moda no i chyba się skończyła z tego co widzę więc i na krewetki kiedyś przyjdzie czas. Zapytam Cię za 4-5 lat czy nadal sprzedaje tyle, że nie narzeka(druga sprawa-kto się przyzna, że nie idzie tak jakby chciał). Popatrzcie na siebie-i kto z was ciągle dokupuje do akwarium ryb itd.-chyba niewielu a rynek się nie rozrasta. Niestety ale nikt z forum nawet nie ruszy 4 liter po giełdach a się wypowiada a wystawy to nie to samo. |