Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Doniczka cermaniczna w akwarium ? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Doniczka cermaniczna w akwarium ? (/showthread.php?tid=3627)

Doniczka cermaniczna w akwarium ? - bizek - 22-11-2012 14:45

Witam mam takie pytanie czy taka Doniczka może się nadawać do akwarium ,teraz jest w wodzie i sprawdzam czy nie barwi ,ale chodzi mi o ph wody czy może zmienić??
Wiem że najlepsze są plastykowe ale ta daje taki urok XD
pozdrawiam

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - DUANDR - 22-11-2012 14:58

Spokojnie, możesz ją wstawić. Miałem takie przez kilka lat i nic złego się nie działo.

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - arrowb - 22-11-2012 15:10

Wstawiaj to sa gliniane doniczki, jak juz Andrzej napisal nic nie bedzie dzialo sie zlego.

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - bizek - 22-11-2012 22:39

Dzięki chłopaki ! już wstawiłem fajnie się prezentują
Jedno pytanie nie na temat ,mam wuchtę takich małych ślimaków ,czy one mogą mi w.......ć rośliny ?? trochę je tempie ,bo słyszałem że mogą mi spustoszyć akwarium...fakt że są jakieś tam pożyteczne bo glony zjadają

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - Gerardos - 22-11-2012 23:02

Kup sobie helenke to zredukuję liczbę tych ślimaków Wink

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - globoos - 23-11-2012 13:09

helenki owszem kontrolują poziom ślimaków w akwa, pod warunkiem że są w stanie je zjeść. Ślimak jak i inne zwierzęta to nie ludzie nie zabijają dla zabijania a dla pożywienia.Jeśli jest już plaga to musisz się ich pozbyć inaczej> Ja np jak miałem taką plagę to co rano wyławiałem po kilkadziesiąt szt. Rano (zanim włączyło się oświetlenie) zawsze były na wierzchu przy powierzchni. Zrobiłem sobie specjalną siatkę aby ściągać je hurtowo z szyb. Później jak populacja spadła to helenki sobie już radziły.... problem zniknął bezpowrotnie.

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - bizek - 23-11-2012 13:52

No dobra Helenki ,Helenkami ale na widok ślimaków mdleje hehe XD
A czy są jakieś rybki które będą gnębić ślimaczki Wink

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - globoos - 23-11-2012 13:57

bocje .... najlepiej sobie radzi bocja wspaniała, jednak ona potrzebuje dużego akwarium no i powinny być hodowane w stadach, miałem kiedyś w akwarium bocje karłowate (6szt) i widziałem że też zajadały ślimaki tym bardziej jak robiłem małe głodówki.....

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - Grabarzemu - 23-11-2012 18:21

Wrzuć na noc do akwarium liść sałaty albo kapusty, to rano wyciągniesz razem z nim mnóstwo ślimaków.

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - egonix - 23-11-2012 20:04

Grabarzemu dobrze prawi. Ja zamiast liścia wkładam plasterek ogórka albo marchewki. Po kilku godzinach warzywo jest oblepione ślimakami i można je spokojnie usunąć.

RE: Doniczka cermaniczna w akwarium ? - bizek - 24-11-2012 23:19

Dzięki chłopaki za dobre rady ,przemyśle to wszystko Smile
pozdro