![]() |
Glizda dżdżownicopodobna - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Glizda dżdżownicopodobna (/showthread.php?tid=327) Strony: 1 2 |
Glizda dżdżownicopodobna - Lermi - 23-12-2010 22:44 Ja zdaję sobie sprawę z tego jak to brzmi, ale mam pytanie do Alarma: czy ta twoja glizda akwariowa pzez przypadek nie była podobna do tego czegoś? ![]() Umieszczam na forum, bo może wzbogaci to wiedzę ogólną... - Jordan68 - 23-12-2010 22:52 Jak dla mnie to bardzo podobna, chociaż tę od Alarma już jakiś czas temu widziałem. Tylko nie pamiętam czy tak ostro miał zakończone ciało? Ale to może samiec ;d - MOD - 23-12-2010 23:30 Post usunięty na prośbę autora. - kamil87 - 23-12-2010 23:53 To nie jest pijawka jakaś? - Jordan68 - 24-12-2010 01:04 Alarma to nie była pijawka na pewno bo nie miała tej 'przyssawki', ale tutaj też dojrzałem coś podobnego co mnie zmyliło. - alarmowiec - 24-12-2010 03:32 Nie miała tylko ma właśnie wczoraj sprawdzałem jeszcze żyje w słoiku z syfem z dna akwarium . Słoik nie ogrzewany leżał w jakiejś skrzynce wrzucony w czasie przeprowadzki . Wychodzi na to że to już 3 miesiąc w tym słoiku odsiaduje wyrok . Niestety wydaje mi się że zmalał wychodzi na to że głoduje ale nie wiem co to żre ![]() A oto zdjęcia : ![]() ![]() ![]() - Lermi - 24-12-2010 10:36 Ogromnie dziękuję za zdjęcia. To moje coś - to ślepica. Larwa minoga. Nie ma oczu, nie ma pyska, jest właśnie podobna do robala. Zagrzebuje się w mule i tam się zmienia w postać dorosłą. Także jest "giętka". Żyje w słodkiej wodzie, więc opis byłby ok. Jednak na zdjęciu widzę, że to Twoje znalezisko to jakaś pierścienica. Ciekawe co to jest... - pacmann - 27-12-2010 10:11 alarm to cały czas dycha ?? ![]() - dolichopterus - 27-12-2010 20:10 Taki stwór to pewnie potrafi tak zwolnić procesy fizjologiczne że jeszcze pewnie ze 3 miechy podycha.Zapotzebowanie na tlen jest pewnie minimalne i trawi się od środka wstętna kreatura ![]() - Lermi - 27-12-2010 22:55 Ja bardzo przepraszam, ale za takie wstrętne kreatury niektórzy płacą grube pieniądze - kupując do kompostowników. I słusznie, bo to najlepsza brygada ekologów. We wodzie pierścienice spełniają podobne funkcje jak na lądzie. Zakopują się w mule użyźniając go i oczyszczając. Właśnie próbuję ustalić co to za klient i na zasadzie wykluczeń doszłam do: pierścienice ![]() ![]() [ Dodano: 2010-12-27, 22:18 ] A no i ile ma centymetrów, najlepiej zdjecie z linijką. [ Dodano: 2010-12-27, 22:21 ] A i nie przejmuj się bo na 99% żre muł z akwarium :mrgreen: Mogę Ci dostarczyć trochę jak chcesz... - henrykc - 20-01-2011 01:37 Witam, przy ostatniej podmianie wody znalazłem coś takiego :/ ![]() Poniżej ten sam "osobnik" przestraszony. ![]() Niestety dokładniejszych zdjęć nie udało mi się dzisiaj zrobić. Czy to może być ślepica? I skąd znalazła się w akwarium? Około rok temu dosadzałem roślinki a tak nic nie było zmieniane od tego czasu. Może żyje u mnie nie płacąc za lokum już dłużej? ![]() - Lermi - 20-01-2011 08:30 Nie, to jest jakaś pierścienica, podobnie jak u Alarma. Zapewne także należąca do rodziny Haplotaxidae. Żeby chociaż zbliżyć się do odpowiedzi jaki to jest gatunek, potrzebowałabym informacji jak powyżej: Czy ma na części brzusznej szczecinki? Czy ma oczy? Czy ma wyraźny otwór gębowy? Jednak może najważniejsza informacja ![]() - henrykc - 21-01-2011 01:42 To zostałem pocieszony i nawet chyba przeproszę tego "stworka" za wrzucenie do słoika. Darować mu życie ? ![]() - Lermi - 21-01-2011 08:59 Nie wiem jakie masz rybki, ale może by się ucieszyły jakby to stworzenie wróciło do akwarium.... w drobnych częściach ![]() ![]() - henrykc - 24-01-2011 01:19 Mam dwa akwaria, w jednym 200 litrowym pływają kąsaczowate oraz moje sprzątaczki, czyli otoski, zbrojniki,kosiarki, w drugim mniejszym 100 l pływają dwa sumy oraz sum rekini + zbrojnik. Niehumanitarne byłoby więc pokrojenie go na kawałki, więc dostarczę "stworka" na środowe. Gdybym nie mógł zjawić się na spotkaniu - zostawię przed spotkaniem z prośbą o przekazanie, tylko muszę wiedzieć jak zaadresować "przesyłkę" ![]() |