[025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium (/showthread.php?tid=2766) Strony: 1 2 |
[025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 08-06-2012 22:24 Witam serdecznie, chciałem zamieścić zdjęcie mojego małego zbiornika. wcześniej żył w nim bojownik ale jakoś mu się już nie chciało więc postanowiłem podejść do tego zbiornika od nowa. w zbiorniku jest podłoże Aqua Art Shrimp Sand czarne oświetlenie to Ecolight 11W 6500K Filtr to AquaEl Fan mini plus (jak na razie, zamierzam mieć tam raczej jakąś kaskadę, np FZN-1?) Skałą to "lawa czerwona" - przynajmniej tak to określono w jednym ze sklepów zoologicznych. nie wiem czy to prawidłowa nazwa. roślinki: Hemianthus callitrichoides Myriophyllum simulans eleocharis parvulus. brak CO2 Docelowo mają w nim być krewetki ale nie mam sprecyzowane jeszcze jakie. jak na razie to pierwsze godziny, a że jestem raczkujący w temacie to liczę na Waszą wszelką konstruktywną krytykę i wyrozumiałość Pozdrawiam! [attachment=146] sorry za kiepską jakość zdjęcia ale dysponuje kiepskim do takich zdjęć aparatem RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 08-06-2012 22:31 I nie posłuchałeś Roślina którą masz z tyłu kompletnie nie zda egzaminu, bo to opanuje cały zbiornik i jeszcze dwa kolejne. Hemianthus może zostać tam gdzie jest, eleocharisa najlepiej przesadzić na tył, jak tylko się przyjmie, trzeba go obciąć. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 08-06-2012 22:36 no ok. w takim razie nie potrzebujesz tego wywłocznika? może to głupie pytanie ale jak poznam, że się przyjął ten eleocharis? aha no i chyba warto tu zapytać czy ktoś nie ma przypadkiem troszkę Pogostemon helferi (może to w miejscu tego eleocharis po prawie przed filtrem i na środku?) RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 08-06-2012 22:41 to co jest na przodzie zostaw dla samego hemianthusa. Pogostemona mam trochę, ale ja bym go już nie kładł, narazie zostaw samego hemianthusa i eleocharis. To że się przyjął, poznasz po tym że będzie puszczał boczne pędy. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 08-06-2012 22:48 ok! Dzięki za info! nie wiem jak się odpłacę! jeszcze pytanie iście techniczne. tzn czy te dwie roślinki poradzą sobie bez CO2? jak na razie wydatek rzędu 300-400zł jest dla mnie niemożliwy, a troszkę obawiam się tej "bimbrowni". no i czy lepiej napowietrzać w takim stanie czy napowietrzanie z filtra odciąć całkowicie? oczywiście jest to chwilowe bo jak pisałem wcześniej następną modyfikacją jest filtr kaskadowy zamiast tego wewnętrznego. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - edison - 08-06-2012 23:01 Na pokazie M.Wojtaszka w Bajciku facet tłumaczył dlaczego nie używamy napowietrzacza: -wytrąca co2 -napowietrzenie szkodzi zapychając pory w roślinach przez które zachodzi wymiana gazowa -walory estetyczne Wystarczy lekki ruch tafli wody. A bimbrownia krzywdy ci nie zrobi, przy tak małym litrażu pokusiłbym się po Easy Carbo RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 08-06-2012 23:11 Rób bimbrownię, nie ma sie czym przejmować, tak długo jak nie ma ryb, nic się nei stanie. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - alarmowiec - 10-06-2012 21:08 Hemianthus bez CO2 nie pójdzie . Możesz na razie podawać węgiel w płynie . RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 10-06-2012 21:28 Węgiel tez tego nie pociągnie RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 14-06-2012 14:46 Podłączyłem bimbrownie i wywaliłem tę roślinkę z tyłu jak maslo_82 polecał i teraz powoli chyba zacznę się zaopatrywać w sprzęt do co2. gdzie w Poznaniu lub niedalekiej okolicy można za rozsądne pieniądze nabyć butlę 1,5kg? RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - joke00 - 15-06-2012 08:58 Popatrz lepiej na alledrogo i zamów, np. plantica z wrocławia ma fajne kompletne zestawy z butlą ok. 350, są wszystkie zaworki złączki, reduktor, butla, licznik bąblelków, dyfuzor itd. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 15-06-2012 20:42 dziwna rzecz, a raczej problem. na szybie tylnej w zbiorniku pojawiły się glony. takie długie zielone nitki. czytałem że przy co2 glony nie powinny się pojawiać a tu proszę - przykra niespodzianka. bimbrownia nadal chodzi i już powoli kompletuje zestaw z butlą. co teraz robić? wystarczy tylko mechanicznie usunąć czy jeszcze coś innego zastosować? RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - alarmowiec - 15-06-2012 21:53 Trzeba mechanicznie usuwać . Nie doczytałem na jakiej wodzie jedziesz ale tego CO2 pewnie jest za mało zmierz jakie masz Kh i Ph . RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - joke00 - 15-06-2012 22:53 co2 z bimbrowni to nie to samo co z butli to raz,a dwa to skrob i wybieraj rękoma co się da. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 18-06-2012 22:51 Dzisiaj w zbiorniku jest już podłączone CO2 z butli i do tego idzie jeszcze potas i carbo oraz nawóz uniwersalny z easy life. ile bąbelków CO2 stosować? jak na razie mam ich ok 10-12 na min. nie ukrywam że samo ustawienie co2 jest dla mnie jeszcze chwilowo problemem. ale powoli dochodzę co i jak z tymi manometrami. zamierzma podawać co2 całodobowo. zbiornik ma juz 10 dni. już przyciąłem eleocharisa i widzę że wypuszcza z boku nowe małe listka i te przycięte też już idą w góre. Jeden hemianthus zaczyna zwiększać objętość a drugiego listki są takie jakiś przeźroczyste. liczę na to że jeszcze odżyje. może na początku przyszłego tygodnia pojawi się jakiś pierwszy stworek. może otoski albo kosiarka? |