![]() |
Pytanko o korzeń:) - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Pytanko o korzeń:) (/showthread.php?tid=2619) |
Pytanko o korzeń:) - zefirsan - 26-04-2012 22:45 Witam byłem z córami na spacerku i niedaleko strumyka znalazłem 2 korzenie w mokrej ziemi wokół były same drzewka liściaste ale nie jestem pewny w 100% z jakiego drzewka jest jeden z nich... Większy był mniej "zjedzony" przez czas i można było zobaczyć ,że to nie iglak... Przy drugim mam wrażenie ,że wyczuwam trochę zapach żywicy ale w sumie nie wiem jak pachną korzonki różnych drzew ![]() Teraz nie wiem czy ryzykować i po dłuższym płukaniu i wyparzaniu dać go do zbiorniczka czy jednak poszukać coś pewniejszego ![]() Pasował by w sumie mi akurat do zbiorniczka dla krewci który czeka na zrobienie.. Co byście poradzili? ![]() Korzonek z 3 różnych ujęć wygląda tak..(Przepraszam za jakość zdjęć ale aparat miał spotkanie z matką ziemią i musiałem poratować się telefonem i tez nie chciałem jakiś wielkich wklejać ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Pytanko o korzeń:) - joke00 - 27-04-2012 07:11 Wsadź do akwa jak zacznie siwieć i wychodzić żywica to najwyżej wyrzucisz. Ja miałem jakiś rok tak korzeń od iglaka i nic rybom się nie stało, zanim się zorientowałem, że to nie ten korzeń. A jak się boisz, a masz duży stary garnek to go wygotuj i będziesz czuł od razu. RE: Pytanko o korzeń:) - Simon - 27-04-2012 10:02 (27-04-2012 07:11 )joke00 napisał(a): Wsadź do akwa jak zacznie siwieć i wychodzić żywica to najwyżej wyrzucisz. Ja miałem jakiś rok tak korzeń od iglaka i nic rybom się nie stało, zanim się zorientowałem, że to nie ten korzeń. A jak się boisz, a masz duży stary garnek to go wygotuj i będziesz czuł od razu.Zgadzam się całkowicie z przedmówcą ![]() RE: Pytanko o korzeń:) - zefirsan - 27-04-2012 13:05 To w sumie zobaczę. Odłamałem kawałeczek i żywice czuć więc jest iglak niestety...Korzonek miał być dla krewetek ale chyba nie warto ryzykować dania go do Crystal-ków. Gdyby chodziło o red cherry czy gupiki miał bym mniejszego pietra ![]() ![]() Dlatego dziś w ramach spaceru po wizycie z "małą" u lekarza wskoszyłem na chwilkę do lasu i rezerwowy korzeń wychapałem. Jak zobaczyłem zająca, potem sarnę to nawet się ucieszyłem o córci nie wspomnę ![]() ![]() ![]() Pewnie i tak czeka mnie jeszcze jakieś wyjście do lasu zanim znajdę coś do 112l co mi do końca przypasuje. Lepiej więc odczekam z ta sosna chyba że wypowie się ktoś kto miał już krewcie z takim korzeniem ![]() Teraz trzeba będzie się zacząć rozglądać za jakimś mchem bo chyba wypadało by korzonek u krewci czymś obsadzić. Ale to już na spokojnie bo nie będę mieszał w starym zbiorniczku a z nowym mam teraz czas ![]() ![]() RE: Pytanko o korzeń:) - joke00 - 27-04-2012 17:09 pozostaje jechać na jakieś torfowiska i wyszukać inny, bądź kupić w sklepie duży wybór w malcie Odp: Pytanko o korzeń:) - slavo22 - 30-04-2012 00:01 Ponoć żadnych iglastych nie wolno.Ja bym nie ryzykował. Wysłane z mojego GT-I9000 |