Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Moje nowe akwarium 112l Zielony - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Moje nowe akwarium 112l Zielony (/showthread.php?tid=5136)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Mikołaj - 13-10-2013 22:34

no właśnie od zalania akwarium do wpuszczenia zwierząt to około miesiąca podłoże kombinuj poszzukaj albo ktoś się wypowie bo ja nie mam doświadczenia z ziemią ogrodową i dodatkami

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 13-10-2013 22:39

Nie wiem jutro bd wiedział ale tak mi sie wydaje tak w sklepie mówił ale nie jestem pewien jutro dam znac co do tego oświetlenia Smile

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - jar300 - 13-10-2013 22:41

ją jak zakładalem akwaria swoje to zawsze wpuszczałam rybki od razu po zalaniu i zawsze zero ofiar ale to dlatego że woda używana do zalania pochodziła z akwarium dojrzałego która była wylewana przy podmianach a i filtr był na kilka dni wcześniej zalanczany w dojrzałym akwarium.

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Mikołaj - 13-10-2013 22:43

jak będziesz miał światło to napisz jakie i podłoże a potem możesz kombinować z roślinami korzeniami i tym podobnymi a i dla żółwia osobne akwarium

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Adam - 13-10-2013 22:55

Napiszę brzydko, bo tego nie da się już czytać. To co robisz to robisz od d...y strony. A dlaczego? Skoro masz już te akwarium, które już zostanie to pod kątem akwarium robi się resztę a nie skacze to tu to tam. Masz 112 litrów, masz jakieś bliżej nie określone światło oraz masz jakiś tam filtr o powiedzmy normalnej filtracji jak na ten litraż więc teraz nie słuchasz kretyna ze sklepu, który raz już wcisnął szmelc byle by się go pozbyć tylko czytasz o podstawach tu gdzie zostałeś przekierowany. Jutro odbierasz tylko światło i ogarniasz parametry tak oświetlenia jak i wody jaką jesteś w stanie zrobić(czyli co ważne pH i twardość)-i nie dajesz sobie wcisnąć kolejnych bajek. Jak to zrobisz to podaj tu w temacie i dopiero potem można podyskutować nad doposażeniem szkła w zielsko i na samym końcu ryby. Nie wszystko żyje w każdej wodzie jaką się dysponuje i tak samo zielsko nie każde rośnie w tym co się naleje do baniaka. Inaczej to Ty nigdy nie ruszysz tak jak to powinno ruszyć od początku.

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 13-10-2013 23:13

Dobra to jutro odbiore tylko światło nie bd kupowal roślin tylko te co mi przyjda od Przemka

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - jagoo - 14-10-2013 16:53

Chłopie ,Adam dobrze Ci napisał,a ja powtarzam, to poraz n-ty , CIERPLIWOŚĆ, daj sobie na wstrzymanie, nic na siłe, akwarystyka to cierpliwość,wiedza chodzmy z netu,i znowu cierpliwość .Przez czytanie zdobedziesz podstawy, zrozumiesz co to cykl azotowy, jakie są wymagania ryb, roślin, wybierzesz sobie biotop lub stworzysz układ jaki Ci pasuje, dzięki wiedzy będziesz wiedział o glonach, chorobach ryb itd itp.W sprawach problemowych napiszerz a chętni się znajdą i dobrze doradzą. Co z tego że dzisiaj założysz baniak a jutro wszystko szlag trafi, ryby padną ,Ty nabawisz sie frustracji, a w najgorszym razie odstawisz akwarium do kąta bo stwierdzisz że nie dajesz rady.Jeśli teraz nie nabędziesz cierpliwości to odpuść sobie i rybom stresu i flustracji.

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 14-10-2013 17:41

Ooo już nie mam rzeźni w akwarium Smile Oddałem wszystkie ryby kupiłem żółwiowi nowe akwa Wink Zostawiłem tylko glonoojada. Dodałem do wody enzymów które odrazu poruszają te bakterie do zmieniania tych szkodliwych w te mniej szkodliwe Smile I wziołem od tego gościa z filtra ten syf i wpuściłem do wody ktoś mi tak doradził Smile I teraz czzekam aż skończy się ten cykl, najgorsze jest to że nie kupiłem oświetlenia bo koleś zapomnial przywieść bd w środe do odbioru Smile

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Mikołaj - 14-10-2013 17:46

jakie enzymy jakie bkterie? z żółwiem postąpiłaś jak należy

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 14-10-2013 17:49

Jakieś tabletki na przyśpieszenie tego cyklu

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Mikołaj - 14-10-2013 17:58

Jakie ? kto Ci to polecił ten pseudohandlowiec?

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Tomayo - 14-10-2013 18:00

Czytałem twoją odpowiedź, ok. Zobaczę co wybierzesz ostatecznie.

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 14-10-2013 18:03

Jakieś takie niebieskie do kaskady

Jeszcze się zastanawiam Smile Narazie doprowadze wode do porządku Smile

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Mikołaj - 14-10-2013 18:08

to wrzuciłeś coś nie wiedząc co ja się poddaję

RE: Moje nowe akwarium 112l Zielony - Michal52002 - 14-10-2013 18:14

Te tabletki działają tak że przyśpieszają cykl azotowy

A dokładnie Biostart