Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Nowa wizja ... - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: Nowa wizja ... (/showthread.php?tid=7388)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 11-03-2015 01:30

i to wszystko na zwykłych paskach LED?

RE: Nowa wizja ... - HOLI - 11-03-2015 11:18

Elfir napisał(a):i to wszystko na zwykłych paskach LED?
Jak widać Smile dodam ze sa tez dolozone paski czerwone ale nie właczam ich bo wtedy wszystko idzie w czerwien a za duzo mam tanich roslin. Dlatego uzywam tylko zimnych wole wiecej zieleni. Duzo osob tutaj probowalo mnie zniechecic do paskow , ciesze sie ze zaryzykowalem bo tanim kosztem zrobiłem fajne swiatlo. Smiga juz 4 miesiace zmian na gorsze nie widze.

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 11-03-2015 13:02

Spytałam, gdyż czytałam, że światło LED z tych pasków nie oddaje pełnego widma światła słonecznego niezbędnego do fotosyntezy.
Dlatego ludzie kombinują z barwnymi diodami powerLED.
A tu niespodzianka.

Zastanawiam się na jaką głębokość są w stanie doświetlić zbiornik? Nie planujesz dalszych eksperymentów w większych zbiornikach? Biggrin

RE: Nowa wizja ... - HOLI - 11-03-2015 13:05

Kto wie :-) mi niegdys 30 l ladnie doswietlaly teraz w 60 tez nie widze problemu. Zawsze mozna pasek czy kilka dolozyc. Zarowno kolorowe jak i białe.

RE: Nowa wizja ... - alarmowiec - 11-03-2015 19:33

Elfir to co czytałaś jest prawdą a dodatkowo w tych paskach jest problem ze sprawnością a więc i opłacalnością inwestycji Smile

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 11-03-2015 20:47

Jak widać po stanie roślinek u HOLI nie jest tak źle.
A ma 0,5 W/l (32 W/63 l).

Na dodatek są paski LED dedykowane do łazienek więc wilgotność nie jest problemem.

RE: Nowa wizja ... - HOLI - 11-03-2015 20:50

alarmowiec napisał(a):Elfir to co czytałaś jest prawdą a dodatkowo w tych paskach jest problem ze sprawnością a więc i opłacalnością inwestycji Smile
a jak sie to ma tyczyć do tego co dzieje sie w moim przypadku ? są sprawne i się opłącają ot tyle Smile Nie neguję led typu power led itp. sam je niebawem przetestuje na skórze jednak uważam , że co do tych pasków nie można mieć zastrzeżeń . Robią swoje, dają to czego oczekiwałem i nawet jeśli coś im się stanie to koszt wymiany jest banalnie tani . Akwarystyka moim zdaniem nie ogranicza się tylko do grubego portfela i szukania czegoś ot tak bo po prostu może jest lepsze i trzeba wydawać...

Elfir napisał(a):Jak widać po stanie roślinek u HOLI nie jest tak źle.

też tak uważam. Diabła też różnie malują a czy ktoś sprawdził , że jest straszny ?

Kolejna kwestia to ze mało kto skomentuje samo szkło , jego zycie , cos zasugeruje , podpowie itd tylko zawsze sie znajdzie wazniejsza pierdoła do dyskusji ale widze ze to juz standard

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 11-03-2015 22:18

bo dla mnie układ w szkle to kwestia subiektywna (i jak świadczą przykłady w tym temacie bardzo zmienna) a interesują mnie takie techniczne pierdoły DIY Biggrin

Jak dla mnie brakuje pokazania dojrzałej kompozycji, którą można ocenić.

RE: Nowa wizja ... - HOLI - 11-03-2015 22:23

Nie ma rzeczy niezmienych :-) w koncu nadejdzie efekt koncowy.

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 12-03-2015 00:48

no to wówczas ocenię Biggrin

RE: Nowa wizja ... - fazi_poz - 12-03-2015 08:31

Brakuje mi jeszcze roślin na drugim planie, ale poczekam aż się wszystko porozrasta do rozmiarów oczekiwanych przez Ciebie, bo teraz jeszcze ciężko całe szkło ocenić, bo zwyczajnie widać dziury w aranżacji (normalka przy większości zbiorników we wczesnym stadium "rozwoju")

HOLI napisał(a):Kolejna kwestia to ze mało kto skomentuje samo szkło , jego zycie , cos zasugeruje , podpowie itd tylko zawsze sie znajdzie wazniejsza pierdoła do dyskusji ale widze ze to juz standard

To akurat tutaj normalka Wink Jak nie ma jakichś "wazniejszych pierdół" to w wątku jedziesz post pod postem przez pół roku, bo nikt nie skomentuje Wink To sprawia, że nie bardzo się chce uaktualniać wątek - no, ale taka specyfika na WTMA jest i trzeba do tego przywyknąć Wink

RE: Nowa wizja ... - alarmowiec - 12-03-2015 11:03

Może dlatego że nie ma o czym pisać dla mnie ten korzeń nie nadaje się do tego zbiornika i takim ustawieniu szału nie będzie.

RE: Nowa wizja ... - HOLI - 13-03-2015 07:37

No alarmowiec mowisz ze nie ma o czym pisac a za chwile poruszasz tak wazna kwertie. Nie wiem co mialoby w nim nie pasowac ale moze jest za gruby , tez myslałem nad japonskim. widzisz korzen jest od poczatku i wczesniej tego nie widzidles jak prosilem o sugestie ? Kolejne potwierdzenie powyzszej juz reguly.

RE: Nowa wizja ... - alarmowiec - 13-03-2015 18:21

Widzisz zawsze można się przyczepić. Robisz jak tobie się podoba a to że nie ma odzewu może wynikać że pozostałym nie bardzo. Jeśli już nawet z tym korzeniem to jest moim zdaniem źle ustawiony (zbyt centralnie). To należy wypróbować ale na forum się nie da a poza tym może ja się mylę i coś jeszcze z tego zrobisz więc się już nie wypowiadam i czekam Smile

RE: Nowa wizja ... - Elfir - 14-03-2015 15:18

Przy kolejnej zmianie aranżacji, spróbuj obrócić korzeń o 90 stopni - czyli postawić na sztorc