Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
200 L i drzewko - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: 200 L i drzewko (/showthread.php?tid=5326)

Strony: 1 2

RE: 200 L i drzewko - emil - 26-11-2013 23:47

światło świece 12 godz. a z nawozów daje easy carbo 4 ml/dziennie i aquaflora 1 raz w tygodniu po 5 ml przy podmiance wody.
glony zaczęły się od takich niteczek na mchu które są do dziś :/ i takie zielone kropeczki na szybie.
a jakbym wybierał się do Poznania to dam znać na pw ale niestety jestem tam rzadko.

co do roślin to dokupuje ale u mnie nie mam za bardzo wyboru w moim akwarystycznym szukam jakiś roślin na trawnik

Odp: 200 L i drzewko - edison - 27-11-2013 00:06

10 godzin w zupełności wystarczy dla prawidłowego wzrostu.

RE: 200 L i drzewko - Tomayo - 27-11-2013 16:54

Te glony ze szyby możesz zeskrobać skrobaczką magnetyczną. Jeden element wkładasz do wody, a drugi przytykasz do szyby z zewnątrz. (ten do wody to z czymś takim od rzepów) Skróć czas świecenia do 10 godzin. Przyczyną powstawania tych glonów (zielonych kropeczek) kiedyś ktoś powiedział mi, że słabo działają bakterie we filtrze. Wyposażenie we filtrze jak masz takie plastikowe kulki szybko zastąp ceramiką - jest to lepsze rozwiązanie. Na te glony nitkowate były by dobre krewetki amano - niestety teraz ich nie ma w sprzedaży.

RE: 200 L i drzewko - edison - 27-11-2013 17:01

Tomayo napisał(a):amano - niestety teraz ich nie ma w sprzedaży.

Jeśli się dobrze rozejrzeć to są do kupienia.

Tomayo napisał(a):Te glony ze szyby możesz zeskrobać skrobaczką magnetyczną.

skrobaczka z żyletką też daje radę.

RE: 200 L i drzewko - Tomayo - 27-11-2013 19:42

Są do kupienia (krewetki) ale za duże pieniądze, a po drugie kolega jest zamiejscowy i tam z tym jest pewnie jeszcze większy problem.
Skrobaczka z żyletką pewnie, że da radę, tylko wygodniejsze jest moim zdaniem tamto. Nie wiem jak tu wypada pod względem rysowania szyb w akwarium. Pewnie znajdą się za i przeciw.

RE: 200 L i drzewko - emil - 27-11-2013 20:09

dzięki dzisiaj wszystko wyczyściłem i ustawiłem światło na 10 godz także dzięki za radę
w filtrze mam takie rureczki ceramiczne białe i takie jak się nie mylę to w kropki.
co do zbiornika to i tak już mam pełno rys ale w maju przy remoncie pokoju będę zamawiał nowy zbiornik optiwhite
jeżeli kogoś interesuje to mam dobrego szklarza co robi akwaria optiwhite w dobrych cenach oraz niedaleko mnie jest też dobra firma która dorabia oringi które uszczelniają nasze kubełki i kosztuje to grosze

RE: 200 L i drzewko - Tomayo - 27-11-2013 20:12

Te rureczki białe to właśnie bio ceramika.

RE: 200 L i drzewko - emil - 14-12-2013 18:59

Potrzebuje pomocy bo od tygodnia padają mi rybki
przez tydzień padło 5 danio , 3 gupiki i jeden neon nie wiem co się dzieje rybki nie mają żadnych plam ani niczego na skórze zaczynają słabo pływać a następnie idą z prądem wody.
Robię co tydzień podmianki 20%
dzisiaj zrobiłem testy na
ph-7,5
kh-14
gh-16
NO3-5
reszta rybek ma się dobrze
ktoś może wie co się dzieje ???

RE: 200 L i drzewko - soft - 14-12-2013 19:23

Popatrz na ryby pod kątem , czy nie mają delikatnego białego nalotu ( często nie widoczny patrząc z boku) oraz czy brzuszki im nie "chudną" i jak wyglądają odchody. Pierwszą deską ratunku jest "posolenie wody" i podniesienie temperatury , drugim krokiem jeżeli pierwszy nie pomaga jest podanie nadmanganianu potasu do wody w ilości 2 tab. na 100L . Jeżeli to nic nie da będziemy myśleć dalej. Taka mała uwaga, przed padaniem kalium należy zrobić jak największą możliwą podmianę wody i wyłączyć filtr, lek działa tylko i wyłącznie wtedy jak woda ma świeżo fioletowy kolor, gdy robi się Mętno-brązowawa lek nie działa, robi się wtedy podmianę i odpala filtr.

RE: 200 L i drzewko - emil - 14-12-2013 19:35

z tego co widzę to niektóre bardzo schudły

RE: 200 L i drzewko - soft - 14-12-2013 22:23

Nie ma 100% pewności lecz przyczyną może być "inwazja" nicieni . Na początku zrób pierwszy i ew. drugi krok z tego co pisałem powyżej , we. możesz kupić Sera Baktoforte 'S' i zrobić kuracje - zdarzało dość często mi się zatrzymać masowe śnięcie ryb właśnie tym specyfikiem.