Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika (/showthread.php?tid=3999) Strony: 1 2 |
RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Oxygen - 01-02-2013 00:21 O rety czyżby groził mnie restart.... Jeśli tak to rozumiem,że dobrze uzupełnić to co stacja zabrała. Grzegorz-w jakich proporcjach dodać dolomit? i gdzie go szukać Czy w celu lepszego "ciągu" systemu korzeniowego dodać też ekstraktu torfowego lub kwaśnego torfu? RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - alarmowiec - 01-02-2013 03:00 I będziesz się z tym bujał i ponosił kolejne koszty a na końcu i tak będziesz brał wodę z przed filtra i mieszał z RO . RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Grzegorz - 01-02-2013 21:03 (30-01-2013 17:39 )Oxygen napisał(a): Witam.Aloo Zanim skończysz czytać tą książkę http://allegro.pl/rosliny-w-akwarium-diana-walstad-i2981389732.html sugeruję na razie wstrzymać się przed zwiększaniem ilości światła , kupowaniem instalacji CO2 , nawozów , osmoz itp. niepotrzebnych rzeczy przy LOW TECH.Skupiłbym się ilości i gatunkach roślin oraz ryb. Nie kupuj gleby matki w sklepach bo ma torf . Pozdr. Grzegorz RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - efi1971 - 02-02-2013 07:54 (01-02-2013 21:03 )Grzegorz napisał(a):(30-01-2013 17:39 )Oxygen napisał(a): Witam.Aloo Książkę można wypożyczyć z biblioteki uniwersyteckiej ul Ratajczaka RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Oxygen - 02-02-2013 18:56 Pewno lektura nie zaszkodzi,zrobię to. Póki co dokłdanie oczyściłem zbiornik,zastosowałem bardzo dużą podmianę wody. Rośliny wyczyściłem mechanicznie ,odkaziłem i powtórnie zasadziłem /nie wymieniałem podłoża/. Sprawiłem sobie filtr kubełkowy ,wywaliłem niepotrzebne wkłady /węglowy,bio/wzbogacając o dodatkowe wkłady gąbkowe i tkaninowy.Teraz ekspresowo muszę kupić nieco roślin wychwytujących azotyny i fosfor,choć goło nie jest. Wodę użyłem z pominięciem stacji.Teraz cierpliwie będę czekał na stabilizację ziornika.Będę robił regularne zdjęcia jak to przebiega to po jakimś czasie będzie konkretny materiał do analizy. Zakładam /aby pomóc roślinkom/ wspomóc złotą symfonią. Wielkie dzięki koleżeństwu za rady/sugestie/pomoc pozdrawiam Tomasz RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Yahilles - 02-02-2013 21:16 Nie lej żadnych nawozów (ewentualnie potas), CIERPLIWOŚĆ! Akwarium się ustabilizuje, tylko nie możesz mieć gorącej głowy bo sobie jeszcze więcej syfu narobisz. RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Elfir - 17-02-2013 01:30 Ja w Low miałam stale niedobory żelaza. Ale miałam silne oświetlenie i za małą obsadę. RE: Low tech proszę o pomoc w ratowaniu zbiornika - Yahilles - 18-02-2013 21:24 To jakiej ziemi ty użyłeś, że ci żelaza brakowało? :O |