[025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium (/showthread.php?tid=2766) Strony: 1 2 |
RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - thebandit - 18-06-2012 23:32 proponuję Otoski bo Kosiarki nie bardzo do tego litrażu... szkoda zwierzaka RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 18-06-2012 23:34 Kosiarka tam musi być, bo się nitki pojawiły, a otostki ich nie ruszą. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - arrowb - 19-06-2012 11:38 hej, otoski na okrzemki i zielenice RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 19-06-2012 11:43 Pojawił się kolejny problem natury technicznej z którym nie bardzo wiem co zrobić. wczoraj wieczorem zakręciłem butlę i odkręciłem ją rano. i wtedy ciśnienie na reduktorze gwałtownie wzrosło na full i w akwarium zrobiła się dwutlenkowa burza. zaczęło aż iść przez zawór zwrotny w reduktorze. czy ktoś spotkał się z takim problemem i czy to oznacza że reduktor jest do wyrzucenia? prawdopodobnie to przez to ze na otwarty reduktor otworzyłem butlę. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - alarmowiec - 19-06-2012 12:12 To normalne . O tym zjawisku tłumaczyliśmy ci właśnie na spotkaniu . Reduktor zaczyna działać dopiero powyżej 2- 4 Barów (zależy od egzemplarza ). Jeśli zamknąłeś zawór główny do butli i potem rano go odkręciłeś to póki ciśnienie na reduktorze nie osiągnęło ciśnienia działania to takie na początku pojawiło się w całym układzie. Żeby stabilnie otrzymać 10-12 bąbelków na minutę ciśnienie robocze (za reduktorem) podejrzewam że masz bardzo niskie a na pewno znacznie niższe . Dlatego miałeś takie sensacje . To samo dzieje się kiedy butla się kończy . I na te przypadki chociażby przydaje się PH kontroler i elektrozawór . Jeśli już zamykasz to powinieneś mieć zawór po stronie niskiego ciśnienia . RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 19-06-2012 12:20 ok tylko, że tutaj pojawia się problem taki, że wyrzuca ciśnienie przez zaworek zwrotny w reduktorze i reduktor nie chce zacząć tak jak powinien. RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - alarmowiec - 20-06-2012 11:50 (19-06-2012 12:20 )Łukasz napisał(a): ok tylko, że tutaj pojawia się problem taki, że wyrzuca ciśnienie przez zaworek zwrotny w reduktorze i reduktor nie chce zacząć tak jak powinien. W reduktorze jest zaworek bezpieczeństwa o zwrotnym nie słyszałem ? ale jeśli nawet to sprawdź przy zamkniętym wyjściu regulując reduktorem przy jakim ciśnieniu się on otwiera ale nie podnoś wyżej niż 10 barów . RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 21-06-2012 22:18 sorry! oczywiście chodziło o zawór bezpieczeństwa. sprawa wygląda tak, że minimalne przekręcenie pokrętła na reduktorze w kierunku "+" czyli wkręcenie tego pokrętła powoduje skok wskazówki na full, momentalnie zaczyna uchodzić przez zawór bezpieczeństwa a w zbiorniku robi sie burza z bąbli. ogólnie to się z nim poddałem i czekam aż znajomy podrzuci mi taki sam swój reduktor. Dzięki za pomoc! RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - maslo_82 - 21-06-2012 22:33 Hmmm wygląda na to że nawalił reduktor RE: [025L] pierwsze chwile mojego akwarium/krewetkarium - Łukasz - 21-06-2012 22:40 no tez tak sądzę. dlatego kombinuje nowy. Ciekawe czy Arrow ma jeszcze na niego jakieś papiery? może jeszcze jest gwarancja i podejdzie pod wymianę? |