43l - Krewetkowe iwagumi. - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: 43l - Krewetkowe iwagumi. (/showthread.php?tid=7849) |
43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 27-02-2015 20:13 Jako, że chciałem od jakiegoś czasu postawić większe szkło i popełniłem lampę na power led oraz złożyłem szafkę (w bólach), powstała nowa aranżacja w której wylądują lokatorzy ze zlikwidowanej 10 -cio litrowej szklanki. Akwarium: 35x35x35 cm - 43l pojemności Produkcja - Plantica Oświetlenie: Lampka DIY na power led 16W. Filtr: Hydor Prime 10 (dojrzały) Rośliny: Mini pelia, Mech taiwan, Mech weeping, Eleocharis acicularis, Hydrocotyle japan. Krewecie: - Blue Carbon Rili coś się działo w 10, że zostało z nich tylko 3 szt. i jedno "brzydkie kaczątko" - Hybrydy po pandach i spottet bee (tu bez strat, niedługo dojdzie kolejne 15 szt.) Podłoże: Żwirek kwarcowy czarny 1,4 - 2,0 mm Dekoracje: Kamienie (nie)polskie , Gałązki red moor z przywiązanym mchem i mini pelią. Łupiny kokosa z mchami. Pierwsze zdjęcia po zalaniu. Razem z mniejszym koleszką Zdjęcie szafeczki Fotki lampy Aktualne foto Fotki mieszkańców Blue Carbon rili i carbon rili: takie jedno dziwadełko carbonowe ;-) No i Hybrydy (powtarzają się w różnych ujęciach, część nie chciała pozować): Zdecydowanie przydało by się lepsze szkiełko do fotek z macro. RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - Amonhell - 27-02-2015 22:28 Ciekawie, bardzo ciekawie Możesz pokazać jak zamocowałeś radiator do tych rurek? Gdzie takie dostałeś? RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - harek - 27-02-2015 23:39 a ja chciałbym wiedzieć co znaczy kamienie polskie bo wyglądają całkiem cacy podobne do manten`ów RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - jedi1978 - 28-02-2015 00:19 harek napisał(a):a ja chciałbym wiedzieć co znaczy kamienie polskie bo wyglądają całkiem cacy podobne do manten`ów Dokładnie o to samo miałem pytać :-) Kamlot ten najwiekszy jak i akwarium rewelacja :-) RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - wujek - 28-02-2015 02:43 Kosreczkę widziałem na RA pierwsza klasa, ale to światło to żeś zaje... wyczarował, wygląda lepiej niż kupne RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 28-02-2015 11:36 Chętnie się podzielę wszelkimi informacjami, kilka fotek z produkcji: Taki sobie przyrząd skonstruowałem do gięcia rurek Nawiercony radiator Radiator z ledami Luźne końcowe kabelki przykleiłem na kropelkę. Jak widać na zdjęciach powyżej w giętej rurce alu jest wsadzony pręt M chyba 4, albo 3 nie pamiętam już w każdym bądź razie pasował na styk. Zapobiega on łamaniu się rurki podczas gięcia no i jest jak przykręcić do radiatora. Rurki, pręty, kątowniki itd. kupiłem w Leroy Merlin. Radiator można dostać albo u piekarz.pl, ale ja chciałem mieć od ręki w poznaniu w Metal-Stop kupiłem (tutaj trzeba podziękować edisonowi za info). Ledy, zasilacz i płytki pcb z allegro od leleszek. Klej termoprzewodzący i trochę pasty od bohena. Ze względu na chęć regulacji wysokości nie wielkiej bo 5cm, ale zawsze i usztywnienia rurek alu przykręconych do radiatora (ciężki trochę skubany) musiałem nasunąć jeszcze jedną rurkę o rozmiar większą. Efekt finalny widać zresztą na zdjęciach. Jeśli chodzi o regulację wysokości to wewnątrz większej średnicy rurki jest pręt m8 i nakrętkami pomiędzy rurkami go się unosi bądź opuszcza podnosząc jednocześnie rurkę mniejszej średnicy wewnątrz. A i co do kamieni napisałem, że polskie bo nie pochodzą z importu tylko rzeczywiście są krajowe tak jak screnery stone (z tego co kojarzę). Kupowałem je w Aqua Nature (są już dość mocno już przeprane, ale z tego co wiem za jakiś czas będą mieli sporą dostawę, nadal można jeszcze coś ciekawego wybrać jak widać). Mają też przyzwoitą cenę w odróżnieniu do Mantenów. Pozdro RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - aqua-nature - 28-02-2015 15:36 Mała poprawka Skały, które Przemek użył nie są skałami polskimi Scenery Stone jak najbardziej tak Zgadza się, już niedługo będziemy mieć sporą dostawę skał (nie polskich ), ale o tym poinformujemy RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 28-02-2015 20:27 Poprawiłem już do góry (nie)polskie kamienie hehe RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 22-05-2015 21:01 Aktualne zdjęcia, jak widać teraz glon mocno mnie nawiedził, mimo to rośliny są w dobrej kondycji. Może macie jakiś sposób na glony, który nie uśmierci mi krewetek. Są to dwa rodzaje nitek: zielone długie i mocne oraz krótkie koloru zielono-szarego. RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - 123456789 - 23-05-2015 09:34 U mnie na pył na szybach i zielone nitki pomogła lampa UV. Jak chcesz mogę Ci użyczyć UV aquaela na wąż. Ale jestem teraz w puszczy na łonie natury pod Augustowem i wracam dopiero początek czerwca. RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 23-05-2015 09:38 pyłu nie ma jak widać małżoraczki wyjedzą wszystko i nie muszę w ogóle czyścić szyb. Tylko te nitki wśród mchów się rozwijają i na glosi. RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 20-06-2015 22:20 Aktualne zdjęcie: RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - 123456789 - 20-06-2015 22:30 Jak się mają sprawy z nitkami ? RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - joke00 - 20-06-2015 22:32 Jak widać praktycznie sytuacja opanowana RE: 43l - Krewetkowe iwagumi. - 123456789 - 20-06-2015 22:36 Jakieś działania specjalne były czy samo cholerstwo zeszło ? |