Odpowiedz 
Akwarium 63L - brak przejrzystości .
23-03-2016, 20:05
Post: #16
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Co sądzicie o filtrze :
1. Tetra Ex 700 ?
2. Fluval 204/205 ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-03-2016, 21:07
Post: #17
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
A ja polecam ikole 150 działa świetnie lepiej niż aquael minikani 120 czy multikani 800 (bo do tych mam porównanie). Filtr prosty w obsłudze i bardzo cichy. No i cena jest przystępna.
Ze spokojem da rade w twoim akwarium

http://akwarystyczne.info/showthread.php?tid=5781 <= tu masz jej test
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 00:02
Post: #18
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Co Ci nie pasuje w midikani 800, że szukasz znacznie droższych, niekoniecznie lepszych?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 10:52
Post: #19
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Powiem szczerze, dla mnie proponowanie początkującemu filtra z pompą przepływową, to nie najlepszy pomysł. Jednak jej obsługa jest cięższa niż zwykłego kubełka
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 12:00
Post: #20
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
ladynaf napisał(a):Jednak jej obsługa jest cięższa niż zwykłego kubełka
A to się obsługuje jakoś często?

Podłączam, chodzi, nie ruszam. Raz do roku (jeżeli jeszcze o tym pamiętam) bo teraz czyściłem minikani80 po 2 latach, czyszczenie pompy i wirnika ewentualnie węży.
Do kubełka zaglądam raz na pół roku aby wymienić wate.
Po to jest kubełek aby poprostu włączyć i zapomnieć a wydajność jeżeli będzie 2x jak na nasze akwarium to w niczym nie przeszkodzi a ingerencja w nim będzie rzadsza.

http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek
http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 12:22
Post: #21
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Bardziej chodzi o połączenie wąż > pompa > wąż wystarczy że pompa czegoś dotknie i wpada w wibracje, zalewanie jej jest cięższe (jeśli jest na wężu na wylocie), no i nie ukrywam, przy ruszaniu minikani (stoi obok akwarium, trzeba za nim czasem odkurzyć) zdarzyło mi się że wąż "zsunął się" z pompy i zalałam mieszkanie. Przy ikoli nie mam takich problemów, dlatego zamierzam w obu akwariach mieć filtry tej firmy.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 12:54
Post: #22
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Filtr nie może stać na tym samym poziomie co akwarium bo wtedy pompa nie chodzi prawidłowo i istnieje duże ryzyko zapowietrzenia.
Sam wąż z siebie nie ma prawa się zsunąć z końcówki nawet jeśli go ruszamy chyba że był źle założony i nie przykręcony.
Wszystkie filtry uruchamiam bez wody wtedy praktycznie sam się zalewa.

http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek
http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 14:10
Post: #23
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Patyczak, po prostu mam okazję nabyć jeden z tych filtrów za dobrą cenę od zaufanej osoby.

Tak kiedyś bym przeszedł na filtr kubełkowy więc co to za różnica czy teraz czy za rok?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 14:37
Post: #24
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Paabio napisał(a):Patyczak, po prostu mam okazję nabyć jeden z tych filtrów za dobrą cenę od zaufanej osoby.
Pewnie, lepszy każdy zewnętrzny niż wewnętrzny Smile

edison napisał(a):Wszystkie filtry uruchamiam bez wody wtedy praktycznie sam się zalewa.
jest to nie możliwe w przypadku pompy na wężach. Cytuje instrukcje multikani 800:
"Rys. 3 – pompa zasilająca mocowana na zewnątrz poniżej poziomu wody w akwarium pełni funkcję
pompy przepływowej. Rozwiązanie polecane w standardowych akwariach z rybami. W tym przypadku
przed uruchomieniem filtra niezbędne jest podanie wody do pompy poprzez zassanie jej do węża
doprowadzającego."
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 14:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2016 14:47 przez edison.)
Post: #25
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
Jak masz na tym samym poziomie to ciężko tak zrobić, ja mam poniżej akwarium, wystarczy lekko zassać i woda sama leci , wtedy załączam pompe i już wszystko działa.
Taka sama zasada działa jak przy wypopowaniu wody wężem przy podmiankach. Szybko i skutecznie a po za tym filtr nie jest tak zapowietrzony jak przy uruchamianiu go już zalanego wodą.

http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek
http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-03-2016, 18:08
Post: #26
RE: Akwarium 63L - brak przejrzystości .
prawda ... cała prawda ... i tylko prawda ! . Podpisuje się pod wypowiedzią edisona .
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 



Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Brak prądu jagoo 10 6,296 05-04-2013 15:24
Ostatni post: jagoo



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości