pytanie na temat obsady
|
27-02-2011, 22:14
|
|||
|
|||
pytanie na temat obsady
Po kilku latach przerwy chcę ponownie założyć akwarium.Ma mieć wymiary:140x100x40.
Czy można obsadzić zbiornik neonami,głupikami i paletkami? |
|||
27-02-2011, 22:44
|
|||
|
|||
mayonez napisał(a):neonami,głupikami i paletkamiBez gupików. Moim zdaniem. Ciekawe wymiary. pozdrawiam Andrzej |
|||
27-02-2011, 23:05
|
|||
|
|||
Jeśli 40 to wysokość, to na paletki trochę za niskie.
dyskowce powinny mieć min. 50cm wysokości. |
|||
27-02-2011, 23:44
|
|||
|
|||
Pomieszaj gupiki z paletami, a niedługo się do mnie odezwiesz
Czego nie uważam za złą okoliczność, ale jednak nie polecałabym takiego połączenia. Nie tylko chłopaki lubią robaki |
|||
27-02-2011, 23:46
|
|||
|
|||
coś tu z tymi wymiarami nie tak?? metr wysokie? czy metr głębokie?? jak głębokie - niezły się z tego zrobi basen..., jak wysokie - ciekawi mnie jakie światło?? czy zwyczajnie wkradł się błąd??
|
|||
28-02-2011, 11:05
|
|||
|
|||
Fakt wymiary coś dziwne.
Czy możesz sprecyzować co jest wysokością? Jakie masz doświadczenie z Paletkami? pozdrawiam Maciej |
|||
05-03-2011, 15:54
|
|||
|
|||
140 szerokie,100 wysokie,40głębokie.doświadczenia z paletami 0. Jeżeli chodzi o światło,to
prosze o porade fachowców.Nie śpieszy się bo na razie jestem na etapie stawiania ścian działowych w domu,jeżeli wymiary waszym zdaniem są nie bardzo to napiszcie.Najważniejsze że kanalizacja jest doprowadzona.murarz kilka dni zastanawiał sie po co kanaliza w salonie .powiedziałem mu że lubie oglądać w wannie tv |
|||
05-03-2011, 19:27
|
|||
|
|||
Z doświadczenia powiem ci że 100 wys. i 40 szer. to straszne wymiary.Po pierwsze z tą wysokość trudno będzie doświetlić dno,po drugie bardzo trudno zaaranżować taki zbiornik no chyba że posadzisz samą valisinerie.Ale i tak sadzenie roślin przy takiej wysokości nie jest takie proste zwłaszcza że jest taka mała szerokość .Po trzecie czyszczenie takiego zbiornika jest bardzo utrudnione no chyba że masz metrowy odmulacz .
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
05-03-2011, 21:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2012 18:53 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
Post usunięty na prośbę autora.
|
|||
05-03-2011, 23:10
|
|||
|
|||
napadywacz napisał(a):Albo ręce jak gibbon Dobre dolichopterus napisał(a):powiem ci że 100 wys. i 40 szer. to straszne wymiaryświęta prawda Przemyśl to jeszcze może! 60-70cm to tak maksymalna wysokość. No i jeszcze na domiar złego 40cm głębokie. Efekt głębi przy tej wysokości będzie bliski 0. Nie będzie to dobrze wyglądać. Jeżeli jesteś ograniczony tymi 40cm to może przemyśl zmianę obsady i zrób akwa 45-50 cm wysokie, na pewno efekt będzie dużo ładniejszy i problemów mniej. No i akwa tańsze bo szyby mniej i cieńsza pozdrawiam Maciej |
|||
06-03-2011, 21:27
|
|||
|
|||
RE: pytanie na temat obsady
fakt. Głębokość mnie blokuje.To 100 wysokości nie jest ostateczne,dlatego pytam starych wyjadaczy o opinie.
W takim razie zapytam jaka jest minimalna wysokość zbiornika dla palet. |
|||
06-03-2011, 21:53
|
|||
|
|||
Podaje się że powinny mieć 60 cm wysokości i ja bym się radziła tej wysokości trzymać. Miałam akwarium 80cm i sprzątanie to była tragedia.
|
|||
07-03-2011, 01:36
|
|||
|
|||
Pomijając względy praktyczne przytoczone powyżej, to taka wysokość może być efektowna ale tylko przy odpowiednio do tego zbliżonej głębokości.
|
|||
07-03-2011, 02:20
|
|||
|
|||
może spróbuje w kilku słowach podsumować komentarze -
minusy: 1. koszt - im wyższe akwarium, tym grubsza/droższa szyba 2. problemy z organizowaniem i sprzątaniem - spróbuj usiąść na zwykłym krześle i ręką poprzestawiać coś na podłodze przez oparcie...potem zmierz wysokość oparcia...no chyba, że kolega ma wypasiony ponad metrowy sprzęt (wciąż mówię o akwarystycznym) 3. trafnie spostrzeżono, że taka wysokość, przy głębi 40 cm mija się z celem - patelnia się zrobi - tym bardziej (bo tak sobie zrozumiałem) że akwarium ma być dekoracją w ściance działowej - czyli z 2 stron! 4. oświetlenie - już 60 cm trudno doświetlić - o metrze nie wspominając... wg mnie - skoro inwestycja w toku dałbym akwa 50 cm (ew. max 60), a powyżej ciekawie zaaranżowane oświetlenie - szerokie tutaj pole do popisu - można schować, acz niekoniecznie będzie to najlepsze rozwiązanie! co do światła - dobrym kompromisem pomiędzy ceną i wydajnością są świetlówki T5, droższe, acz przy wyższych zbiornikach konieczne oświetlenie to HQI, pytanie ile roślinności i jakiej jest planowane! na koniec - mam nadzieję, że administrator mnie nie zlinczuje za linkowanie - http://forum.e-akwarystyka.pl/topics3/42...41ab6bb4b7 warto zobaczyć i poczytać ( akwa 3m*1m*0,5m) polecam szczególnie stronę 2 i co mi się jeszcze nasuwa to wyjechanie akwarium z jednej strony poza ścianę - z tym, że to już się mebel zrobi, ale wtedy można zwiększyć głębokość! pozdrawiam |
|||
07-03-2011, 21:18
|
|||
|
|||
Dzięki za takie wyczerpujące odpowiedzi.To będzie ścianka wolnostojąca w dużym salonie zasłaniająca bezpośrednio aneks kuchenny.Akwarium będzie zasłonięte ścianą z 3 stron,ponieważ ściana w przekroju będzie literą c.Moim zdaniem tło w akwarium fajnie mieć.
Głębokość jest słabym punktem tego projektu,ale nic na to nie poradze. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|