Ranking Filtrów Akwariowych
|
03-09-2010, 22:16
|
|||
|
|||
Ranking Filtrów Akwariowych
Zapraszam wszystkich do zrobienia rankingu filtrów.
Ja osobiście używam filtrów kubełkowych marki Fluval.Do 200l mam zamontowane dwa Fluvale 205 i jestem z nich bardzo zadowolony,przede wszystkim wykonane są z porządnego plastiku.Są bardzo ciche(jak już wyplują całe powietrze po zamknięciu),i wygodne w obsłudze dwa proste zaczepy i są otwarte.A w środku dwa przedziały a)filtracja fizyczna zachodzi na czterech gąbkach które są umieszczone w jednej ramie b)na filtracje biologiczną mamy trzy pojemniki.Dostęp do wirnika również nie sprawia żadnego problemu.Podsumowując,filtry są solidne,proste w obsłudze i estetycznie wykonane wiadomo Niemiecka robota Prosze piszcie o innych markach swoje opinie z użytkowania. http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
03-09-2010, 22:55
|
|||
|
|||
Eheim 2224
Cichutki, nie słysze go nawet nocą ;] W środku 2 pojemniki na wkłady; w pierwszym mam gąbkę i 2 waty, w drugim 1,5kg bio ceramiki. Pracuje w akwarium 112l. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony. HBL-301 Kupiłem bo jest najtańszą kaskadą dostępną na allegro... Pracuje w 25l. Nie tak cichy jak eheim, ale i tak 1m od niego śpię nic nie słysząc. W środku mała gąbka, lecz jest jeszcze miejsce na inne media filtracyjne. Jak za tą cenę to jestem zachwycony i planuje kupić jeszcze 1 lub 2 do akwariów 10l. http://www.flickr.com/photos/48151985@N03/ |
|||
09-10-2010, 14:48
|
|||
|
|||
Eheim 2222
Jestem bardzo zadowolony. Bardzo cicho pracuje, w ogóle go nie słyszę. Chodzi w akwarium 112l. W środku mam tylko bioceramikę, ale muszę dokupić gąbkę. HBL-301 Z opisem Codiego w zupełności się zgadzam. Za tak śmieszną cenę [patrz: 12,50zł] pracuje nadzwyczaj cicho. Też go nie słyszę chociaż w nocy mam przy nim głowę prawie Chodzi w 20l. Pozdrawiam Michał . |
|||
10-10-2010, 01:43
|
|||
|
|||
Dzięki chłopaki za opinie bo reszta to chyba filtrów nie ma hehe
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
10-10-2010, 13:30
|
|||
|
|||
Nie będę oryginalny bo mam tylko Eheimy więc wszystko jasne i co mam się odzywać
|
|||
11-10-2010, 19:20
|
|||
|
|||
Cześć
JBL Cristal Profi e700 - zła konstrukcja filtra powoduje, że część wody w niektórych egzemplarzach nie jest filtrowana i wraca do akwarium. Reszta OK. Obudowa z dobrego plastiku z wirnikiem nie miałem problemu. Filtr jest cichy. Kaskada Eheim Liberty 100 - kiepski filtr. Głośny. W zasadzie bez jakiś poważnych możliwości biologicznych. Kaskada FZN-1 - Głośny. Dość spore komory na materiały filtracyjne jak na jego przeznaczenie. Dodam jeszcze, że określenie "głośny" jest wyrazem moich odczuć subiektywnych. Dla mnie, cichy filtr musi być w zasadzie bezgłośny. Filtr podżwirowy Aquaela (zestaw) - bezgłośny. Reszta wad i zalet, jak dla tego typu filtracji. Aquael Pat-Mini - dość ciekawe rozwiązanie do mikro krewetkariów. Wewnętrzny cicha pompka z gąbką. Aha. Też jestem fanem Eheim-a |
|||
12-10-2010, 22:52
|
|||
|
|||
Kubełki
jak dla mnie Eheim, JBL mam ale od 1/2 roku stoi nowy w szafie i czeka na akwa wiec się nie wypowiem. Kaskady to miałem / mam i mogę z czystym sumieniem polecić AquaClear - nie wiem tylko czy je jeszcze produkują pozdrawiam Maciej |
|||
02-11-2010, 13:27
|
|||
|
|||
U mnie od miesiąca chodzi EHEIM 2028 przeznaczony do akwa 600 L , powiem szczerze , że jak na razie jestem zaskoczony jego cichą pracą , bezproblemowym uruchomieniem i w komplecie z filtrem jest wszystko co nam potrzeba dodatkowo ma dużą pojemność filtracyjną , ja na końcówkę wlotu założyłem prefiltr żeby go troszkę osłabić , dobrze że w zestawie jest deszczownia bo bez niej miałbym niezłą wirówkę w akwa używka ok. 350 zł nowy ok 800 zł .
Kolejny filtr to AquaSilent 4 przeznaczony do akwarium poj. 150 - 240 L , używając go przez pół roku powiem tak : dobry filtr , cichy 4 kosze , w zestawie bez deszczowni wszystko jest , proste uruchomienie i bez awaryjna praca 3 lata gwarancji ale maksymalnie zamontowałbym go do akwa 120 L nie więcej tu cena wacha się między 220 - 190 nowego . Trzecia pozycja to HJ-722 filtr wewnętrzny , przeznaczenie akwarium o poj. 60 - 150 L , bardzo cichy i wydajny filtr dwa pojemniki na media filtracyjne u mnie służył jako mechanik , regulacja przepływu , napowietrzacz w zestawie , no i cena śmieszna w granicach 20 zł |
|||
03-11-2010, 18:56
|
|||
|
|||
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem filtrów firmy fluval 2x305 od nowości 2x204 z aledrogo używki bez problemowe 1x 404 kupiony jako uszkodzony - pracuję nad nim w niedługim czasie zacznę testować Chiński wynalazek z dolnej cenowej półki http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-302...59716.html na kilku forach zebrał kilka pozytywnych opinii i mam zamiar sam się przekonać co do jakości tego filtra z użytkowania na bieżąco coś dopiszę pozdrowił SZKŁO POD WPŁYWEM WODY "KURCZY" SIĘ |
|||
06-11-2010, 00:15
|
|||
|
|||
Od 7 lat mam ehaima 2224, jest jedynym filtrem w 180l ogolnym baniaku, w zasadzie bez zarzutu, przez caly ten czas zadnej usterki, cichy i bardzo wydajny, jedyna uciazliwosc to taka, ze stosunkowo ciezko dobrze go zalac przy restarcie, ogolnie bardzo polecam,
Pzdr, lukasz |
|||
09-11-2010, 00:24
|
|||
|
|||
Niestety nie powiem nic więcej niż jest tutaj
https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/store...gory=10721 To nie jest reklama http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
11-11-2010, 17:10
|
|||
|
|||
Ranking filtrów akwariowych
Witam wszystkich
Ja od dłuższego czasu używam ,,chińskie cudo""HW-303A,i muszę powiedzieć że jak do tej pory jestem z niego zadowolony.(oby nie zapeszyć) Co będzie dalej,czas pokaże pozdrawiam.. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/peln...69b4f.html 200x50x50 - MALAWI ------------- maingano saulosi socolofi yellow |
|||
13-11-2010, 22:37
|
|||
|
|||
Ja jadę na Tetrze ex1200 i wbrew większości opinii nie marudzę :mrgreen:
|
|||
18-11-2010, 19:36
|
|||
|
|||
napadywacz napisał(a):Siwy 1973 jak już jedziesz na tym chińskim wynalazku,mógłbyś coś bliżej napisaćwłaśnie dziś wynalazek dotarł na pierwszy rzut oka stosunkowo duża liczba złączek deszczownia w zestawie duża pojemność koszy weszła cała ceramika z fluvala 404 i jeszcze ciut z zewnątrz prezentuje się ciekawie - plastik średniej ,...nie jednak dobrej jakości koszyczki na wkład filtracyjny z plastiku słabej jakości rączki (uchwyty) od koszyków wychodzą z koszyczków dane tech. 18W - 1000l/h - 1,4m podnoszenie słupa wody odpalam dopiero w weekend , bo chcę mieć baczenie na dzwońca ogólnie za 100 plnów filtr wizualnie oceniam na dobry , wg mnie lepiej wykończony niż kilka innych filtrów z tego przedziału cenowego , które widziałem PS>Może podzielić na podkategorie np. fluval - opinie eheim - opinie jbl - opinie co wy na to ???? bo się misz masz porobi pozdrowił SZKŁO POD WPŁYWEM WODY "KURCZY" SIĘ |
|||
18-11-2010, 19:38
|
|||
|
|||
Witam.
Kol.napadywacz ja mam wersje HW-303A. moc-35W przepływ-1400l/h podnoszenie-2m Kubełek jest wykonany z dobrej jakości plastiku.W środku są 3 kosze z rączkami które ułatwiają ich wyjęcie.W komplecie jest deszczownia,skimer,kolanka,rurki (w tym rurka zasysająca z fajnym koszem) Kubeł ma dwie pary klamer.Pierwsza para służy do zamknięcia kubła,druga do zdjęcia głowicy.Jest wyposażony w naprawde dużą pompę która w moment go zalewa. Zaryzykuje stwierdzenie,że może on konkurowac z fluvalem,a nawet bije go na głowę. pozdrawiam 200x50x50 - MALAWI ------------- maingano saulosi socolofi yellow |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości