Glony w akwa, co robić?
|
14-01-2014, 09:30
|
|||
|
|||
Glony w akwa, co robić?
Witam
Mam problem z glonami Akwarium zalane na początku listopada Akwarium: 25 l podłoże: AQUABASIS PLUS 2,5l wzbogacone podłoże JBL, czarny piasek kwarcowy oświetlenie: 11W, 6500K światło: 10h filtr: aqauel fan 1 grzałka: 75 W temperatura: 26 st. nawożenie: 0,5 - 0,7 ml CO2 (Easy Life) Fauna: krewetki Red Cherry, Otoski x3 Flora: zakupiłem in vitro - Glossostigma Elatinoides, Eleocharis Parvula Hemianthus Callitrichoides "CUBA, Micrantheum umbrosum, Staurogyne repens - rośnie słabo, ale dopiero się uczę Nie sprawdzałem parametrów wody, nie mam jeszcze testów. Wyszły mi takie glony. Te kropki to chyba krasnorosty. Ale to na podłużnych liściach, to nie wiem. Czy ktoś może wie co to jest i jak sobie z tym poradzić? |
|||
14-01-2014, 16:39
|
|||
|
|||
RE: Glony w akwa, co robić?
Na dolnym zdjęciu to krasnorosty. A z nitkami dobrze radzą sobie amano.
|
|||
14-01-2014, 16:48
|
|||
|
|||
Ja w 20l miłem takie samo światło, ale brak nawożenia nawet co2 nie podawałem i też glon wychodził. Pomogło lekkie podniesienie tej lampki w górę i część światła pada na sąsiednia kostkę. Jak narazie zero glona od miesiąca.
Sklep zoologiczno-akwarystyczny AQUAZOO www.aquazoo24.pl Moje akwaria: 220l malawi z pyszczakami yellow 30l kostka aquael bojowniki + neonki 20l kostka aquael krewetkarium red cherry 10l kostka aquael krewetkarium 10l kostka aquael danio lamparcie zielone |
|||
14-01-2014, 18:15
|
|||
|
|||
Nie powiedziałbym od razu, że to krasnorosty, mogą to być glony pędzelkowate... są bardzo bardzo podobne ja już się tak naciąłem.
Nie wyobrażam sobie nie mieć w domu "kawałka szkiełka z wodą" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości