Pomoc przy zdiagnozowaniu problemów z glonami
|
12-11-2013, 20:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2013 20:08 przez Franky.)
|
|||
|
|||
![]()
Akwarium o wymiarach 167 x 47 x 42cm (ok.330l)
Obsada: 16 Paletek 10-12cm, ok 50szt Nonów Innesa Czyszczące, na razie jedynie kiryski albino, w planach Amano, ale nie moge teraz nigdzie dostać. Problemem są glony, które tworzą się w zastraszającym tempie. Filtracja Sera kubełkowy, plus Fan2 x 2 Oświetlenie zmiejszone dzisiaj do połowy ale normalnie jest 39w x4, 24w x2, 13w x 2, czyli razem jakieś 230W/330Litrów, czyli około 0,69W/Litr Wszystko sterowane Profiluxem z ustawionym ściemnianiem i porami dnia. Na razie butla z reduktorem są wyłączone, bo za każdym razem kiedy próbuje włączyć butle powstają glony. Parametry wody z dzisiaj tj. 12.11.2013r: Temp: 28st.C KH: 9 st.n GH: 1 st.n pH: 7,5 NH4: <0,05 NO2: 0,05 NO3: 1 PO4: >1,8 (brak większej skali) CO2: 8,5mg/l (z wyliczeń) Akwarium wystartowało 24.10.2013r. Bakterie do filtra dodawane są codziennie, oraz przy podmianach. Woda do podmian to pół/pół - RO/KRAN W Kranie mam GH 1 (stacja zmiekczania) Nawożenie Makro i Mikro, nigdy jednego dnia, zgodnie z Estimative Index. Zgodnie z tabelą: Jednorazowa dawka ppm ; Dawka / tydzień ppm ; EI dawka / tydzień - sugerowana NO3 ![]() ![]() ![]() K ![]() ![]() ![]() PO4 ![]() ![]() ![]() Mg ![]() ![]() ![]() CSM+B ![]() ![]() ![]() Nawoże solami rozrobionymi w wodzie z filtra RO. Więcej szczegółów mogę rozpisać, ale nie wiem, czy są koniecznie, najważniejsze są ppm-y. Moje pytania: ![]() ![]() ![]() Mam nadzieje, że ktoś przebrnie przez te wypociny, i odpowie na te zawiłe pytania. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam Franky ----------------------- http://www.swiatkrewetki.pl ----------------------- |
|||
12-11-2013, 20:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2013 20:35 przez edison.)
|
|||
|
|||
Odp: Pomoc przy zdiagnozowaniu problemów z glonami
A nie mozna brac wody do akwarium przed stacją zmiekczania ?
Nie wiem czy Kalina nie miala podobnego problemu. Akwarium ma 3 tygodnie więc prawie dojrzałe, glon podczas podawania co2 wskazywał by na braki jak na logike bez co2 jest ich mniej. stosunek azotu do fosforu jest możliwą z przyczyn http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
12-11-2013, 20:42
|
|||
|
|||
RE: Pomoc przy zdiagnozowaniu problemów z glonami
A możesz dać fotkę tego akwarium?
|
|||
12-11-2013, 21:30
|
|||
|
|||
No wlasnie nic nie napisales o roslinach... Co i ile tego tam jest.
Przy takim azocie to problemy byc musza... tutaj w gre wchodzi podmiana i sypanie samego azotu jakis czas. Ale z drugiej strony testy tez potrafia klamac. Masz troche dziwnie z ta woda, bo pojecia nie mam co tam lejesz i Ty tez pewnie nie bardzo wiesz. Jesli testy nie przeklamuja, to masz makabre. EI bez CO2 i z tymi parametrami to jest glonarium, nie akwarium ![]() |
|||
12-11-2013, 22:26
|
|||
|
|||
Jak dla mnie na chwilę obecną podmiana wody na RO do takiego stopnia żeby z parametrów
Temp: 28st.C------------------------------zbić do 24C NO2: 0,05---------------------------------zbić do 0 NO3: 1------------------------------------podnieść do 10-30 PO4: >1,8 (brak większej skali)-------------dobrze zmierzyć i unormować na poziomie 1-1,5max To tak na wstępie żeby dalej cokolwiek robić i obserwować. Na chwilę obecną zaprzestałbym wlewania czegokolwiek i unormował to, co napisałem wyżej i nie patrz na stosunek 1 do 10 itp itd..... każdy zbiornik jest inny. Byłbym zapomniał K - Potas żeby też wyrównać stan na początek chociaż między 15-25 Nie wyobrażam sobie nie mieć w domu "kawałka szkiełka z wodą" ![]() |
|||
13-11-2013, 00:53
|
|||
|
|||
ogolnie nie da sie pominac stacji na chwile obecna. w przyszlosci postaram sie to rozwiazac. Myslalem nad mineralizatorem w RO, ale to tez nie jest rozwiazanie na stale. Poza tym nikt nie wie co tak naprawde jest w tych kubelkach i jak zmieniaja parametry wody.
Na forum Toma poradzili mi dodac Booster poniewaz brakuje bufora pH. Sklad nawozow jest mi znany i pasuje do zbiornika. Fakt , ze potasu mozna dac wiecej, ale nie mam testow na ten pierwiastek. w nawozie jest go ponad 11ppm na tydzien. Teoria z Azotanem Potasu daje do myslenia i postaram sie ja jakos wlaczyc w zycie. A kiedy proponujecie zaczac dawac CO2? Co do temperatury ze wzgledu na paletki nie obnize. Fotek nie umieszczam, bo jeszcze ich nie mam. Co do samego fosforu zmniejsze dawke w nawozie. Cos jeszcze? Kiedy co2? Pozdrawiam Franky ----------------------- http://www.swiatkrewetki.pl ----------------------- |
|||
13-11-2013, 01:59
|
|||
|
|||
Tak czytam i oczom nie wierzę. Taki doświadczony akwarysta co wielkie zbiorniki zakłada i taki temat ??
Nie bardzo rozumiem, jak mogłeś zacząć walić sole, żeby za chwilę zapytać kiedy zacząć podawać CO2 ![]() Niczego nie powinieneś dawać, bez wcześniejszego uruchomienia co2. Jeśli dajesz do zbiornika biostarter w postaci Nitriveca, to on jest przyczyną problemu, bo zbija Tobie azotany które podajesz w postaci soli, nie zbijając fosforanów. |
|||
14-11-2013, 01:27
|
|||
|
|||
Bez przesady z tym doświadczeniem Marcin
![]() ![]() Ten zbiornik jest pojedynczy przypadek do testów, stąd inaczej wszystko się zachowuje. Ekstremalne sytuacje - oraz rozwiązania jak z nich wybrnąć. p.s.[Bakterie to szczepy Nitrosomonas i Niktrobacter zamawiane przez naszą firme. Nie mają wpływu na azot, testowałem podawanie, i niepodawanie, w dwóch oddzielnych zbiornikach.] Na chwile obecną pozostałem przy samym Azotanie Potasu i są efekty, bez Amano glony się cofają, równowaga powraca. Co nie zmienia faktu, że Booster również przetestuje, bo tak niskie GH jest niewskazane przy Paletach i innych rybkach. Pozdrawiam Franky ----------------------- http://www.swiatkrewetki.pl ----------------------- |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|