Odpowiedz 
wypławki ? za co i po co i co dalej ?
27-01-2013, 11:34
wypławki ? za co i po co i co dalej ?
Witam was ostatnio prosiłem o pomoc w zwalczeniu małzoraczka i skutkuje więc dzięki ale to w dużym zbiorniku. Tydzień temu założyłem 20 kostkę onły dla kreweci. I dzisiaj zauważyłem kolejne ustrójstwo ( tego jeszcze nie było nigdy ). Z tego co znalazłem w mecie są to wypławki ( małe wielkości 2 mm białe nitki na szybachporuszające się ) . W zbiorniku są póki co 3 heleny ale w nast weekend mają dotrzeć rc i cr i tu pytanie czy to nie załatwi krewetek ? Mam wzamiar kupić z 3 otoski w pn. Co robić jeszcze ? Złoty środek ? Czy póki co myślę dobrze ? A jak nie to proszę bardziej doświadczonych o pomoc.

Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " Thumbup
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-01-2013, 11:48
RE: wypławki ? za co i po co i co dalej ?
Niestety zdarza się, dla krewetek jest to niebezpieczne. Wpuść jakieś kąsacze powinny zjeść, kiedyś doradzono mi gurami mozaikowe (może dobry też pomysł)
27-01-2013, 11:58
przy gurami taki sama przyszłość może czekać krewetki co wypławki

http://globoos.digart.pl/
27-01-2013, 12:10
No wlasnie miałem do czynienia z tym dlatego ten dodatkowy zbiornik do krewet. Jeśli chodzi o kąsaćże to co mogło by być ? Małe kilka sztuk żeby nie zapełniły tego małego zbiornika ? Docelowo miały być same krewetki ale mogęostatecznie dołożyć coś małego. Galaxy mi sprzedawca polecał ale czy ona wypławki zjada ?

27-01-2013, 12:14
Dla każdej ryba nawet małej razbory młode krewetki to będzie pokarm . Coś się uchowa ale będą straty . Jeśli to na pewno wypławki a nie np. nicie mikro to polecam środek noplanaria Smile
27-01-2013, 12:32
Nicien mi tu nie pasuje te glizdki mają idealne kształty coś jak białe robaki w wędkarstwie z tym że są cieniutkie i wolno się ruszają

27-01-2013, 13:07
Wygląda tak jak na załaczonym poniżej filmie? (film zrobiony przez Lermi)

http://s834.beta.photobucket.com/user/le...s.mp4.html

112l - Akwa Roślinne
45l - Baniak z Multikami (4+1)
4l - krewetkarium w kostce
27-01-2013, 13:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2013 14:13 przez HOLI.)
Wilku ni pioruna nie mogę odtworzyć filmu. Próbuje na smart fonie bo żona ma kompa na uczelni ale nic

To jest link tylko nie wiem czy wam odtworzy bo jakieś wersy zawiera z modelem tel itd. Bynajmniej w google wpisalem " zdjęcia wypławki " i zaraz na początku są one. To jest dokładnie to szczególnie te na szybie na tle roślin to pokazują idealnie

http://www.google.pl/search?q=zdj%C4%99c...20&bih=544

28-01-2013, 20:00
A więc udałem się do sklepu po środek na wypławki a sprzedawca zdziwiony patrzy na mnie dlaczego ją chce z nimi walczyć ? Wszak są pożyteczne ! Zjadają resztki pokarmu penetrują dno i w żadnym wypadku nie są zagrożeniem dla krewetek. A ich obecność tylko dobrze świadczy o. Dojrzałości zbiornika. On sam chodujd krewetki ok tysiącach sztuk . Nigdy by nie zrezygnował z ich obecności a w występowanie ich przy podłożu np rchrimp set jest klasyczne. i

28-01-2013, 20:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2013 20:54 przez SzymonPieta97. Powód: Nowe informacje)
Jak widzę niektórych "znawców" to aż mi się nóż w kieszeni otwiera . Wypławki są realnym zagrożeniem dla krewetek , potrafią znacznie zredukować populację krewetek w krótkim czasie ( sam jestem tego przykładem ) . Prawdopodobnie sprzedawca pomylił wypławki z nicieniami , bo ich obecność jest oznaką że w akwarium mamy "życie" niezbędne do wychowu młodych krewetek .Jeśli chodzi o zwalczenie wypławków to ja polecam " No planarie " , jeśli w baniaku jest aktywne podłoże to wtedy trzeba zastosować podwójną dawkę specyfiku .
28-01-2013, 21:07
Aktywne podłoże czyli typu jaki mam podałem wyżej tak ? Dzisiaj zamówiłem ten środek przez allegro zanim mi nagadala myślę że i tak zastosuje. Nie wpływa przecież na krewety. Jedynim heleny wyciągnę otoski mogą zostać.

29-01-2013, 18:41
Tak , czyli powinieneś zastosować podwójną dawkę .
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości