Odpowiedz 
Pleśń na korzeniu a wyselekcjonowane szczepy bakteryjne
06-11-2012, 19:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2012 19:42 przez fanderix. Powód: Nowe informacje)
Photo Pleśń na korzeniu a wyselekcjonowane szczepy bakteryjne
Witam,
Na korzeniu, wygotowanym w słonej wodzie po kilku dniach od włożenia do akwarium pojawiła mi się taka dziwna pleśń, jak takie białko wrzucone na gorącą wodę.
Czytałem, że skutecznie z tym problemem oraz przy okazji z herbacianym kolorem wody, walczą wyselekcjonowane szczepy bakterii - np.: MICROBE LIFT SPECIAL BLEND

Czy ktoś z Was to stosował? Czy to działa skutecznie?
Czekam na Wasze opinie odnośnie tego typu produktów oraz ewentualne rady odnośnie tego korzenia, jakieś inne metody jak się tego nalotu pozbyć. Dodam, że ostatnią rzeczą jaką chciałbym robić, to go ponownie wyjmować i gotować, bo zrujnuję całe akwarium Smile

[Obrazek: IMG_1470.JPG]

Zdjęcie wkleiłem aby bardziej pokazać problem z wyjęciem korzenia niż samą pleśń, gdyż mój aparat ostatnio odmawia łapać ostrość na bliskich przedmiotach i ogólnie nadaje się na złom. Ale przynajmniej widać też kolor wody Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-11-2012, 19:26
RE: Pleśń na korzeniu a wyselekcjonowane szczepy bakteryjne
Po prostu zachowaj spokój. To jest normalne, czasami się tak zdarza. Nie pamietam czy dobre na to były krewetki amano, kup sobie kilka sztuk - traktuj je jako ekipa sprzątajaca akwa. Nie pamietam czy ewentualnie mając zbrojniki one ci to zjedzą, a też jak dojrzeje akwa, to zniknie calkowicie i nie powróci już.
07-11-2012, 13:16
U mnie Neritiny kiedyś zżarły cały taki biały nalot na korzeniu.

Traszki, zielsko i skorupiaki Wink
07-11-2012, 13:42
Specjal Blend na pewno nie walczy z herbacianym kolorem wody.

Z herbatą walczy Purigen oraz niektóre podłoża aktywne, typu Amazonia New, Pro Soil
Odpowiedz