[128l] Relacja z zakładania
|
29-08-2012, 17:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2013 19:44 przez Spicy99.)
|
|||
|
|||
[128l] Relacja z zakładania
Po długich i niebezproblemowych przygotowaniach wreszcie mogę ruszyć z koksem.
Trochę danych odnośnie zbiornika: ZBIORNIK: 80x40x40 szkło 8mm (przód OW) 128l ![]() ![]() ![]() Tak z grubsza. Znacznie dokładniejszy opis zamieszczę już we właściwym temacie za jakiś czas. :-) Zaczęło się daaawno temu bo 1 maja. Nowy zbiornik stanął na tymczasowym miejscu: ![]() Miesiąc temu po zaopatrzeniu się w solidną szafkę...: ![]() ...akwa przyjęło ostateczne położenie: ![]() Wczoraj mój pokój ''zdobił'' zbiornik w takiej postaci oczekując na dzisiejszy poranek: Widać rośliny pływające w dojrzałej wodzie + dojrzały tymczasowy filtr wewnętrzny. :-) Kolejne postępy już z dzisiaj: Wysypanie substratu: ![]() Niestety kuj strzelił kolejne zdjęcie ![]() W tej chwili zbiornik już obsadzony i odpalony. ![]() Na razie nic nie pokazuje bo to co jest na chwilę obecną to tzw. aranż roboczy ![]() Staurogyne: ![]() Podałem EC i potas. Światło na razie 5 godzin/dobę. PS. Podroczę się troszke ![]() ![]() Niektóre zdjęcia musiałem pousuwać bo nie wiedzieć czemu maksymalna liczba odnośników na tym forum wynosik5 ![]() To był stan na kilka dni wstecz. Zgodnie z planem dziś wykonałem pierwsze testy. Wynikami jestem pozytywnie zaskoczony (przynajmniej większością): O ile dobrze pamiętam: NO3 - 10-15 ![]() GH - 12 KH - 4,5 pH - 7,4 :/ PO4 - 0,1 Fe - 0 Teraz tylko kwestia czy NO3 ma tendencję zwyżkową czy spadkową. Biorąc pod uwagę że od startu minął ledwie tydzień to raczej dopiero rośnie. Za tydzień kolejne testy ![]() Niecały misiąc od startu: Doszedł jeden mieczyk na przetarcie szlaków. NO2 po testach wyniosło zero. Stan obecny: Doszło kilka nowych gatunków rośliny :-) Chociaż nie popisałem się z sadzeniem :-D Zaczyna to jako tako wyglądać chociaż wciąż jeszcze nieco pracy zostało. ![]() ![]() Mieczyka nie widać - chrapał już pod korzeniem. ![]() Kilka dni temu zwiększyłem cotygodniową dawkę K2SO4. Większej liczbie roślin wyraźnie zaczęło brakować potasu. Teraz jest już lepiej. Pare dni temu wykonałem wreszcie test na NO2. Wynik - 0 ![]() edit: Dziś zacząłem podawać KH2PO4 ze względu na widoczny niedobór u zosterifolii. Fosforu wg testów nie mam praktycznie wcale a NO3 Wynosi ledwie 5. Obecnie czekam na obsadę (wizytę znajomego w hurtowni) Czekam n uwagi i opinie :mrgreen: |
|||
29-08-2012, 18:07
|
|||
|
|||
RE: [128l] Relacja z zakładania
Hmmm no ładnie.
Czymś gazujesz ?? |
|||
29-08-2012, 18:24
|
|||
|
|||
Nie gazuję. Za droga inwestycja. Tylko EC
![]() |
|||
08-09-2012, 23:48
|
|||
|
|||
Mała aktualka. Tym razem już z obsadą :-D
![]() ![]() ![]() ![]() babaulti po wylince ![]() ![]() ![]() Niestety dziś podczas czyszczenia prefiltra znalazłem martwego neona w stanie rozkładu. Musiał się dostać między płaty gąbki a szybę. Po paru godzinach zauważyłem kolejnego - tym razem czerwonego. Na szczęście w porę zareagowałem. Odsunąłem gąbkę od bocznej szyby aby uniknąć podobnych sytuacji. |
|||
09-09-2012, 11:18
|
|||
|
|||
O widzę że nie tylko mi neony mają tendencję do wpływania w cieśniny pomiędzy gąbkę a szybę.
![]() |
|||
09-09-2012, 12:29
|
|||
|
|||
U mnie to było nagminne, że neony właziły między szybę a gąbkę po czym ryba nie u mnie się cofnąć i brnie głębiej a potem pada-jedyne wyjście to szczelina między gąbką i szybą. Szczególnie łatwo to dotyczyło ryb osłabionych.
|
|||
09-09-2012, 16:33
|
|||
|
|||
Witam , fajny baniak. Myślę o czymś podobnym plus duży korzeń.Ale chyba dam na dno bazalt oraz parę okazów serpentynitu. Wstaw fotki co jakiś czas żeby można było porównać. Mam pytanie i prośbę. Jako ,że nie stosujesz CO , a widzę że rośliny dobrze rosną napisz mi jakie rośliny masz i gdzie są posadzone bo jestem laik i jeszcze tego nie ogarniam.
96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
10-09-2012, 16:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-09-2012 21:04 przez Spicy99.)
|
|||
|
|||
Widać neony mają to do siebie
![]() ![]() jagoo, z roślinami jakiegoś szału nie ma. Jedne rosną lepiej inne gorzej ale rosną ![]() ![]() Już mam wyjaśnioną sytuację z fosforem ![]() Od dziś startuje z mikro :-D Ale ostrożenie 2-3ml 3x tygodniu (Profito). Rośliny zaczęły się domagać co nie dziwi - to już 1,5 miesiąca od startu ![]() Ktoś ma jakieś spostrzeżenia? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|