krasnale
|
28-04-2012, 15:21
|
|||
|
|||
krasnale
witam w poprzedniej aranżacji miałem problem z tym glonem oraz innymi dlatego postanowiłem zrobić na nowo aniak większy i w inym stylu tak wygląda
http://www.akwarysci-poznan.pl/forum/sho...2#pid17402 glon ten porasta mi lewy tył i mniej więcej na środku akwarium porasta balbitisa i niektóre liście mikrozorium wszystko utrzymuje się lewej strony wylot filtra jest skierowany na środek akwa i na pełna moc ( fluval 205) nie mam już siły na niego korzenie można czyścić ale szkoda rośliny bo trzeba ciąć |
|||
29-04-2012, 23:57
|
|||
|
|||
Odp: krasnale
Lej carbo, nawet 4 krotne dawki. U mnie pomogło.
Wysłane z mojego GT-I9000 |
|||
01-05-2012, 23:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2012 23:04 przez ssebastiann.)
|
|||
|
|||
RE: krasnale
Witam, mam ten sam problem, akwarium 180L zalane 2 miesiące temu, obsada:
Neony innesa - 20szt Kiryski - 5szt Sum szklisty - 3szt Prętnik karłowaty - 2szt Mikeczyk - 2 szt Molinezja - 2szt miesiąc temu miałem okrzemki które zniknęły za to wysypały się krasnorosty na miare plagi egipskiej nie mam pojęcia jak to cholerstwo zwalczać, akwarium mam na bazie ziemi ogrodowej, raz w tygodniu zmieniam 50% wody, oświetlenie 2x świetlówki juwel 45W świecą od 12.00 do 22.00. Parametry wody istotne dla tego świństwa: Gh - 15 Kh - 15 Ph - 7,8 No3 - 10 Po - 0,6 Staram się zminimalizować ilość Po i No3 przez podmiany 50% bo to sprzyja temu świństwu do tego za dwa tygodnie będzie już miękka woda z RO ale jak na razie to ten glon mnie dobija do tego ma jakąś czerwoną barwe jak w akwarium morskim !!! Zwalczył ktoś z was to diabelstwo bo ja już wymiękam restartu nie bede robił najwyżej wyjade na 3 miesiące i zobacze jak ta zupa bedzie wyglądała po powrocie. Oto fotki z baniaka atakuje przede wszystkim korzenie i rośliny a także żwir. Gdyby nie ten glon to wszystko było by ok rosliny szybko sie rozrastają anubias ma dwa prawie już otwarte pąki kwiatowe, rośliny na fotkach były czyszczone mechanicznie dwa dni przed zdjeciami a i tak już jest syf. tu jest ciekawy link na temat glonów i ich rozpoznawania, ale ogólnie podsumowując mamy chyba jeden z najgorszych przeciwników do pokonania http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=26908 |
|||
02-05-2012, 09:44
|
|||
|
|||
To jeszcze nie jest bardzo tragiczny atak krasnorostów . Zastosuj femange albo Agin Pond .
|
|||
02-05-2012, 11:11
|
|||
|
|||
u mnie właśnie identycznie wygląda jak u ciebie na korzeniach. Podobno przesuszenie korzenia zabija je zrobiłem i lipa. Najgorsze tak jak mówiłem wcześniej atakuje rośliny np. bolbitisa którego trzeba obcinać a dalej już z tego ciętego miejsca nie rośnie. Filtr mam na maksa i na połowie i wychodzą. Skierowany jest z środek baniaka i wzdłuż tylnej szyby i wychodzą nie mam pojęcia jak zwalczyć to dziadostwo
|
|||
02-05-2012, 14:05
|
|||
|
|||
Jak pisze alarmowiec czytałem gdzieś że Agin pond do oczek wodnych jest dobry na glony jak się da 3 krotną dawke, dużo osób stosuje tez carbon w płynie jak pisał slavo22, można wlać 3 krotna dawkę pomoże usunąć glony z z roślin a na korzeń leje sie bezpośrednio strzykawką. Będę próbował jak tylko zdobede te preparaty i dam znac jakie efekty. Pozdrawiam i oby nam sie to cholerstwo udało zwalczyć.
|
|||
03-05-2012, 18:06
|
|||
|
|||
ec nie skutkuje w poprzednim baniaku wlałem 200 ml na 80-cio litrowy baniak i nic nie dało na razie przyciąłem zainfekowane liście i spokój ( 3 dzień )
|
|||
03-05-2012, 21:42
|
|||
|
|||
nie skutkuje w poprzednim baniaku wlałem 200 ml na 80-cio litrowy baniak i nic nie dało na razie przyciąłem zainfekowane liście i spokój ( 3 dzień )
Oby tak dalej . |
|||
03-05-2012, 21:43
|
|||
|
|||
Ec to konieczność jak nie masz CO2 ale tylko po to żeby ci znowu krasne nie porosły na pewno jednak ich nie zwalczą . Żeby je zwalczyć to musisz użyć albo femangę albo Algin Pond
|
|||
03-05-2012, 21:46
|
|||
|
|||
ogólnie to zainfekowane rośliny, liście się wycina, korzenie czyści.
|
|||
04-05-2012, 09:35
|
|||
|
|||
usuwa czyszczę a co2 daje z butli. nie wiem z kad się biorą wziąłem za fakt że po prostu się pojawiają i bez przyczyny znikają tak jak koszary nocne
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości