Czy bakopę można pociąć na małe części?
|
18-01-2012, 16:04
|
|||
|
|||
Czy bakopę można pociąć na małe części?
Witam, ostatnio kupiłam do akwarium 30l bakope. Nieukorzeniona ;c
Mogę ją obciąć do połowy i powsadzać w żwirek więcej odnóży, ale mniejszych? czy zostawić tak jak jest i nic nie ucinać? bo cały czas wylatuje mi z podłoża ;/ co zrobić? |
|||
18-01-2012, 16:27
|
|||
|
|||
RE: Czy bakopę można pociąć na małe części?
można poodcinać boczne pędy jeśli ma - roślinka musi mieć stożek wzrostu, żeby rosnąć
jeśli potniesz roślinkę na 2-3 części to trzeba poczekać aż popuszcza boczne pędy - ja bym ją skróciłi posadził - a że wylatuje...znaczy źle posadzona! |
|||
18-01-2012, 16:32
|
|||
|
|||
to jak ją dobrze posadzić?
zn. w piątek robię restart akwarium, chyba kupię trochę gliny położe na dno a potem nasypie żwirek. jak ją posadzić? |
|||
18-01-2012, 17:12
|
|||
|
|||
korzeniami do dołu
a tak na poważnie - na tyle głęboko, by nie wypływała, nie wiem, co masz na dnie? |
|||
18-01-2012, 17:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-01-2012 17:18 przez patrycja95.)
|
|||
|
|||
no mam czarny żwirek, nic więcej
myślę, aby kupić glinę i włożyć pod żwirek. chyba rośliny będą ładniej rosnąc |
|||
18-01-2012, 17:21
|
|||
|
|||
można dać ziemię pod żwirek, ale najlepiej czymś oddzielić - np. siatką plastikowa - żeby się później bałagan nie robił...
|
|||
18-01-2012, 17:22
|
|||
|
|||
a jaką ziemią? proszę dokładniej ponieważ jestem początkującym akwarystą i jeszcze się za bardzo nie znam
|
|||
18-01-2012, 17:27
|
|||
|
|||
Zwykła ziemia ogrodowa tylko taka z tych najtańszych aby nie miała za dużej ilości nawozów .
|
|||
18-01-2012, 17:28
|
|||
|
|||
woda się nie zrobi mętna?
|
|||
18-01-2012, 17:31
|
|||
|
|||
Słupki wzrostu są miedzy każdym liściem a łodygą i roślina wyrośnie z każdego takiego miejsca . Mozna by nawet pociąć na kawałki po jednej parze liści ele wtedy nie utrzyma ci się w podłożu . Radzę w zależności od długości przeciąć na dwa lub trzy kawałki i wsadzić byleby nie do góry nogami .
Jęsli ci wypływa to albo ryby ją wykopują albo masz za mało podłoża albo za płytko ją wsadzasz . Możesz ją wsadzić tak żeby jedna lub dwie pary liści były zakopane . Wtedy do czasu ukorzenienia powinna w dnie się utrzymać Jak masz troochę kasy to zamiast żwirku kup substrat na dno czyli aktywne podłoze . |
|||
18-01-2012, 22:55
|
|||
|
|||
dziękuję, na pewno tak zrobię
tylko w pt |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości