Odpowiedz 
Glony nitkowane.
02-01-2012, 23:43
Glony nitkowane.
Witam. Mam problem z glonami nitkowanymi. Podejrzewam ze sa to krasnorosty. Czy sa jakies metody pozbycia sie ich przy udziale srodkow chemicznych???
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-01-2012, 23:44
RE: Glony nitkowane.
lepiej daj jakieś zdjecie tego dziadostwa Smile
02-01-2012, 23:47
Ok postaram sie jutro zrobic fotki ale nie wiem czy mi sie uda nie mam zbyt dobrego aparatu. Na koncach lisci mam kepki nitek od zielonego koloru po czarny dlugosci okolo 1 centymetra.
02-01-2012, 23:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2012 13:52 przez fajfer.)
Tak to sa nitki taki troszke powiedzialbym meszek wyglada jak trawniczek zielonkawy. A czy uzywajac chemii nie zaszkodze ryba i roslina???
Dzieki napadywacz to sa jednak zielone glony nitkowane :-) juz balem sie ze sa to krosnorosty.
03-01-2012, 16:26
podobno - czytałam, nie testowałam - stosowanie zwiększonych dawek preparatów typu easy carbo (Seachem Excel to to samo) jest skuteczne (lub Co2 jak się ma, ale jak się ma, to się tych glonów najczęściej nie ma))
http://www.plantedtank.net/forums/algae/...guide.html
"Treatment #1 - Spot dosing or ODing of Seachem Excel. I, among many other hobbyists, have found this to be the most effective method in the killing of BBA. To sum it up simply, it is the process of using Seachem excel to "burn" the algae, via spot dosing or a general OD of the tank. Read the link provided for exact details on how to go about using the process, and the precautions that should be made before hand."
i
http://www.plantedtank.net/forums/algae/...ences.html

kasia
32 litry, mchy, kamienie, krewety RC, Mosquito Rasboras i helenki
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości