Łask karpieńcami stoi
|
11-07-2011, 22:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2011 10:13 przez pacmann.)
|
|||
|
|||
Łask karpieńcami stoi
W ubiegły weekend trzech wielkopolskich akwarystów wybrało się do Łasku.
Po co? Dla czego tam? Bo w Łasku są karpieńce. Tak więc w niedzielny ranek ruszyliśmy starym ale jarym mobilem w drogę. Po dotarciu na miejsce Marcin, właściciel hodowli, zaprowadził nas do pomieszczenia, w którym oddaje się swojej akwarystycznej pasji. Zaglądaliśmy to tu, to tam. Poniżej pokażę wam kilka widoczków, które mieliśmy okazję zobaczyć. Ten szczupieńczyk wywołał u mnie sentymentalne wspomnienia, to pierwszy karpieńcowaty jaki zamieszkał w moim akwarium, bardzo dawno temu. Niestety zbiorniki są skromnie oświetlone więc fotki są jakie są i nie wszystko byłem w stanie pokazać. Zbiorniki nie są sterylne ale dzięki temu mają warunki bardzo zbliżone do naturalnych. Wylęgarnia. Dacie wiarę, że te akwaria mają tylko po kilka litrów. Znowu nanoakwaryści mają fory. Na koniec wspólna fotka z właścicielem i stróżem. Ja osobiście jechałem tam po proporczykowce dwupręgie. Niestety, a może na szczęście, nie potrafię w takich miejscach zachować zdrowego rozsądku i zamiast jednego gatunku przywiozłem z sobą znacznie więcej. I tak w Jackowym boksie wylądowały worki z: Aphyosemion bivittatum Aphyosemion striatum Aphyosemion amieti Epiplatys dageti Pachypanchax playfairi Epiplatys olbrechtsi Wybór był większy, ale choć trochę trzeba było panować nad własnym szaleństwem. Fotki z zakupionymi rybkami postaram się wstawić jak tylko rybki się zaadoptują do moich warunków. Na razie sprawdzam co zechcą jeść, bo nie jest sztuką nabyć ryby ale je utrzymać w dobrej kondycji. pozdrawiam Andrzej |
|||
11-07-2011, 22:39
|
|||
|
|||
RE: Łask karpieńcami stoi
(11-07-2011 22:28 )DUANDR napisał(a): Wybór był większy, ale choć trochę trzeba było panować nad własnym szaleństwem.Wspaniałe karpieńce! A były może pseudomugil furcatus? http://www.flickr.com/photos/48151985@N03/ |
|||
11-07-2011, 22:48
|
|||
|
|||
Tęczanki...? Nie, Marcin specjalizuje się w proporczykowcach i szczupieńczykach.
pozdrawiam Andrzej |
|||
12-07-2011, 00:38
|
|||
|
|||
No prosze, fotorelacja z wypadu do mnie już na stronce ;-).Miło było Was poznać,zapraszam ponownie, 3majcie się...
|
|||
12-07-2011, 07:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2011 07:31 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
(12-07-2011 00:38 )MarceL napisał(a): No prosze, fotorelacja z wypadu do mnie już na stronce ;-).Miło było Was poznać,zapraszam ponownie, 3majcie się...Witam na forum nowego kolegę. Panie i panowie, warto tego gościa pociągnąć za język, bo dużo wie i potrafi. Nie tylko w dziedzinie karpieńcowatych. A swoją drogą Marcin, może pokusisz się o opis w dziale Atlas ryb? (11-07-2011 23:18 )ivan23 napisał(a): ile Ty masz obecnie w chałupie baniaków i jakie pojemności ?Musiałem odpalić cztery rezerwowe, na szczęście te rybki nie wymagają dużego litrażu. pozdrawiam Andrzej |
|||
12-07-2011, 12:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2012 22:59 przez DUANDR.)
|
|||
|
|||
No niestety ja moglem jedynie pokibicować (bark na chwile obecną miejsca na baniaczki)
Ale trend sie zmieni Pozdrawiam Rafał Rybki: micropoecilia bifurca, rasbora brigittae, Corydoras Pygmaeus, krewety: red cherry rosliny: Hemianthus micranthemoides, Hydrocotyle verticillata, cryptocoryne nevilli, cryptocoryne axelrod, cryptocoryne wendtii, cryptocoryne Pettchii, cryptocoryne krauterii, cryptocoryna parva. |
|||
12-07-2011, 13:32
|
|||
|
|||
Piękna hodowla, nic tylko zazdrościć
|
|||
14-07-2011, 19:25
|
|||
|
|||
Jeszcze kilka lepszych fotek od Jacka.
To cudo poniżej to epiplatys olbrechtsi. Na żywo wygląda jeszcze lepiej. pozdrawiam Andrzej |
|||
14-07-2011, 21:59
|
|||
|
|||
Re: Łask karpieńcami stoi
Piękne.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk pozdrawiam Maciej |
|||
14-07-2011, 22:34
|
|||
|
|||
super rybki, można sie tematem łatwo zarazić
|
|||
25-06-2012, 14:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012 22:14 przez adrian126.)
|
|||
|
|||
A ma możliwość wysyłki jajeczek.
W ogóle DUANDR przychodzi na wasze środowe spotkania i odwiedza forum ? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości