495 z Altumami i nie tylko
|
30-05-2011, 18:44
|
|||
|
|||
RE: 495 z Altumami i nie tylko
Trofek spokojnie Robercik sobie poradzi
![]() |
|||
30-05-2011, 20:44
|
|||
|
|||
Baniaczek będzie zwiększony na 1000l więc nie będzie problemu pozdrawiam
![]() |
|||
30-05-2011, 20:44
|
|||
|
|||
Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy
![]() Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
01-06-2011, 05:54
|
|||
|
|||
(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy niezle niezle, mowic takie rzeczy do władcy ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________ rozpowszechniona na całą WLKP hodowla Pisti (pistia stratiotes) ![]() (chwilowy brak) 112 l. zupa rybna : Pielęgniczka Ramireza – Microgeophagus ramirezi, Kirysek albinos - Corydoras albinos, Anentome HelenaA 60 l. krewetkarium : RC + badziewiaczki, Ampularia Blue, Brotia Pagodula, Tylomelania Devil |
|||
01-06-2011, 10:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2011 10:49 przez trofek.)
|
|||
|
|||
(01-06-2011 05:54 )Svenja napisał(a):(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy Jakby nie czytać, to moje słowa są pochwałą, obiektywną i szczerą ![]() ![]() Pisząc "trochę" duży rośnie miałem na myśli ![]() Trzymane w ciasnym, zbyt małym akwarium zbrojniki karłowacieją, występuje u nich niedorozwój narządów wewnętrznych, co w efekcie końcowym często doprowadza do zgonu zbrojnika. Przepraszam za długi post i wykład, ale wydaje mi się, że dobro rybek i wynikające z tego zapewnienie im odpowiednich warunków jest podstawową zasadą i obowiązkiem każdego akwarysty ![]() Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
01-06-2011, 16:53
|
|||
|
|||
(01-06-2011 10:48 )trofek napisał(a):(01-06-2011 05:54 )Svenja napisał(a):(30-05-2011 20:44 )trofek napisał(a): Nie wątpię, widać że zna się na rzeczy trofek ty sie tak nie spinaj ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________ rozpowszechniona na całą WLKP hodowla Pisti (pistia stratiotes) ![]() (chwilowy brak) 112 l. zupa rybna : Pielęgniczka Ramireza – Microgeophagus ramirezi, Kirysek albinos - Corydoras albinos, Anentome HelenaA 60 l. krewetkarium : RC + badziewiaczki, Ampularia Blue, Brotia Pagodula, Tylomelania Devil |
|||
01-06-2011, 17:37
|
|||
|
|||
Nie spinam się Svenja
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
01-06-2011, 17:46
|
|||
|
|||
Trofek jeśli chodzi tobie o A.adonisa to nigdy nie spotkałem się z akwarystą w kraju lub w świecie któremu powyższy zbrojnik w warunkach akwariowych dorósłby do rozmiarów jakie przedstawia twoje zdjęcie, są to osobniki które pochodzą z naturalnych odłowów. Idąc twoim tokiem myślenia powinno się zabronic przede wszystkim sprzedawac nie mówiąc już o trzymaniu w akwarium m.in takich gatunków ryb jak:sorbium lima, pseudoplatysoma fasciatum, gymnotus carapo, notopterus chitala, osteoglossum ferreirai,scleropages jardini,scleropages formosus, czy tak często spotykanego prawie w każdym sklepie akwarystycznym suma rekiniego, który jaki rośnie prawie każdy wie. Zgadzam się z tobą że każdemu akwaryście zależy (powinno zależec) na stworzeniu dla naszych podopiecznych odpowiednich dla nich gatunków i to robię tego możesz byc pewnny. Z wyrazami szacunku Robert.
![]() |
|||
01-06-2011, 18:28
|
|||
|
|||
Tak jak pisałem w poście wyżej, moje słowa nie są skierowane do nikogo personalnie, a już na pewno nie do Ciebie Robert.Prezentacja zbiornika oraz wyjaśnienie o planowanych przenosinach A.adonisa do 1000l baniaczka wystarczą by stwierdzić, że posiadasz wystarczające informacje o tym zbrojniku.Ten osobnik na zdjęciu jest faktycznie odłowem, ale w akwarium mimo, że nie osiągnie aż takich rozmiarów urośnie duży.Wielu ludzi ( i znowu podkreślam, że nie chodzi mi o Ciebie) nie ma pojęcia o faktycznych rozmiarach zbrojników kupując np. malutkiego Pterygoplichthysa gibbicepsa , popularnego zbrojnika lamparciego, który w akwarium potrafi urosnąć do 50cm.Trzeba również pamiętać o tym, że niektóre gatunki ryb mimo małego akwarium nie karłowacieją.Tyle z mojej strony celem wyjaśnienia, a o roli sprzedawców ( też nie przesądzam że wszystkich) nie będę rozwijał dyskusji, bo każdy powinien wiedzieć co w takich sytuacjach robić.Pocieszające jest to, że świadomość akwarystyczne w naszym kraju stale rośnie, co dobrze rokuje na przyszłość, szczególnie dla naszych podopiecznych.Z wyrazami szacunku, bo zamysłem moim nie było nikogo dyskredytować ani obrażać
![]() Pozdrawiam Krzysiek http://www.pleco.com.pl |
|||
04-04-2012, 08:47
|
|||
|
|||
![]() ![]() fajna dinema |
|||
18-06-2012, 15:12
|
|||
|
|||
Przydałaby się aktualizacja Robert
![]() Pozdro |
|||
23-07-2012, 16:17
|
|||
|
|||
Witam , jestem zielony w temacie ,więc może nie mam spaczonego wzroku/
![]() ![]() chodzi mi o to,że niekiedy występuje tzw skrzywienie zawodowe co w moim przypadku brak . Dla mnie bomba, choć wole mniej zarośnięte, ale to Twoje akwarium ,stoi w Twoim domu i ma cieszyć Twoje oczy, a innych co najwyżej wk....ć , i co by się ślinili na jego widok. Kurde , rewelka. Ech może dożyje i zobaczę swoje przynajmniej w 50% tak wypasione. 96 L Brzankarium: brzanka mszysta - Puntius tetrazona 10 szt brzanka pieciopręga - Puntius pentazona 5 szt kirysek pstry - Corydoras paleatus 5 szt krewetki Red Cherry ilość nieznana |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: