channy sp. assam
|
28-03-2011, 19:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011 19:17 przez piciu-p4.)
|
|||
|
|||
channy sp. assam
Cóż postanowiłem po zdobyciu pewnego doświadczenia z owymi stworkami zaprezentować wam je bliżej i prawdopodobnie obalić powszechne przekonanie, iż channy to tylko i wyłącznie "duże" ryby.
Na początek trochę informacji ogólnych. Channy sp. assam pochodzą z Indii jak nazwa wskazuje z prowincji Assam i dorzecza rzeki Brahmaputra przepływającej w rejonie Himalajów (na odcinku w prowincji Assam). Stąd tolerują dość pokaźny przedział temperatur, wg niektórych nawet pomiędzy 16 a 30C. Dorastają do ok. 15-17 cm. Są to oczywiście drapieżniki polujące na wszystko co będą w stanie zmieścić do pyska. Dobra ale dosyć tej wiedzy czysto netowej, a teraz napisze moje obserwacje i pokaże zdjęcia moich pupili. Moje channy mają obecnie ok. 13 cm długości. Pobierają różnego rodzaju mrożonki ( szklarka, kryl, gammarus, artemia, lasonogi i inne z tym że podawany pokarm nie może być zbyt mały, bo np. czarnego komara ignorują) oraz żywy pokarm (np. dżdżownice), nie tkną natomiast suszonej karmy. Przedział temperatur w jakich je trzymam to 20-27 stopni, oczywiście bez gwałtownych spadków. A teraz fotki: Samiec zdecydowanie smuklejszy i piękniej wybarwiony z wyraźnym przepięknym niebieskim kolorem płetw Samica krąglejsza w partii brzusznej i pozbawiona tego cudnego niebieskiego koloru płetw No i teraz najciekawsze wg mnie rozmnażanie Z moich obserwacji: zaloty rozpoczynają się na kilka dni przed tarłem samiec prezentuje się wtedy w pełnej chwale. W trakcie tarła samiec oplata samice a zapłodniona ikra wypływa na powierzchnię skąd następnie zbiera ją samiec. Samiec inkubuje ikrę w pysku aż do momentu wylęgu, a narybek mierzący ok. 6-7 mm wypluwał do wybranego przez siebie kokosa. Z tego co przyuważyłem i przetestowałem, narybek po utracie woreczka żółciowego dokarmiany jest wydzieliną skórną do momentu aż zacznie pływać. A to narybek tuż po wypłynięciu. ma ok. 1,5 cm. Po ok. trzech dniach od wypłynięcia zaczyna przyjmować pokarm (ikra, oczlik). Dodatkowo samica składa niezapłodnioną ikrę dokarmiając nią młode, niesamowicie wygląda jak wszystkie małe zlatują się wokół niej. Obecnie młode mają ok. 5-6 cm i przyjmują mrożonki: czarny komar, szklarka, artemia i inne podobnej wielkości. no i na koniec pora karmienia Na koniec mogę dodać, że channy to niezwykle ciekawskie i ruchliwe ryby interesujące się wszystkim co dzieje się wokół nich. |
|||
29-03-2011, 12:03
|
|||
|
|||
RE: channy sp. assam
czyli po polsku ta ryba nazywa się żmijogłów?
|
|||
29-03-2011, 12:07
|
|||
|
|||
(29-03-2011 12:03 )Adam napisał(a): czyli po polsku ta ryba nazywa się żmijogłów? Jak już, to wężogłów z Assam. pozdrawiam Andrzej |
|||
29-03-2011, 12:24
|
|||
|
|||
Tak naprawdę z tego co wiem to jest to raczej nazwa tymczasowa, ze względu na fakt, iż tego wężogłowa odkryto w bodajże 2003 roku i nie został jeszcze dobrze zbadany. Trwa spór o to czy jest to niezależny gatunek, czy tylko odmiana barwna channa bleheri.
|
|||
29-03-2011, 15:58
|
|||
|
|||
RE: channy sp. assam | |||
29-03-2011, 19:00
|
|||
|
|||
Ja też słyszałem o żmijogłowach a nie o wężogłowach, w swoim czasie channy micropelets pod tą nazwą sprzedawali w tym sklepie na Przyjaźni
|
|||
29-03-2011, 19:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2011 19:48 przez piciu-p4.)
|
|||
|
|||
w Polsce spotkasz zarówno wężogłów, jak i żmijogłów
sprawdź chociażby w wyszukiwarce, polskie tłumaczenia już takie są no to macie jeszcze na pierwszym planie samica, w tle samiec samica |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości