zalana wodą butla co2
|
27-01-2015, 17:31
|
|||
|
|||
zalana wodą butla co2
Czy butlę która zostala zalana wodą można opróżnić nie wykręcając zaworu tylko przechylić ja z otwartym zaworem ? Opróżni sie całkowicie ? Czy jest jakieś ryzyko użytkowania takiej butli w przyszłości ? Korozja czy cos innego ?
Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " ![]() |
|||
27-01-2015, 17:33
|
|||
|
|||
RE: zalana wodą butla co2
Spokojnie mozna odkręcić zawór i wylać wodę.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" ![]() |
|||
27-01-2015, 17:46
|
|||
|
|||
Kk czyli nie ma potrzeby wykręcania zaworu z butli tak. Nie chciałbym tak kombinować... Dałem butle do napełnienia dzisiaj przywieźli i Kobitka mi mówi , że mieli problem z napełnieniem nie chciało wleźć tyle gazu ile powinno i jak przekręcili to woda leciała ciurkiem i że może skończyć sie szybciej bo nie byli pewni czy napełnili do końca. Dziwi mnie tylko bo widzę jakby zawór był naruszony w butli, tak teflon poszarpany jakby go faktycznie demontowali. No i żeby opróżnić bo mogą następnym razem nie nabić. To po co grzebali skoro woda mogła wylecieć ? :/
|||
27-01-2015, 19:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2015 19:26 przez HOLI.)
|
|||
|
|||
A nie ma mozliwosci ze skoroduje i zacznie smiecic reduktor lub wode ? Kto wie jak sie przylozyli do spuszczenia wody.
Teraz ja nabili w jakim stopniu to nie wiem a wzieli 38 zl, troche potrwa zanim wypuszcze ten gaz zeby dokladnie wylac wode. Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " ![]() |
|||
27-01-2015, 20:44
|
|||
|
|||
HOLI napisał(a):A nie ma mozliwosci ze skorodujeKorodować będzie na pewno.Najlepiej wykręcić cały zawór i osuszyć. |
|||
27-01-2015, 20:45
|
|||
|
|||
Ja bym się zastanawiał skąd woda w butli ?
Butla może korodować jednak jak nie będziesz nią miąchał i przewracał dnem do góry nic się nie będzie działo . Wodę można wylać a to co pozostało odparować za pomocą pompy próżniowej . Jedyny wymóg to dodatnia temperatura czyli trzeba by to zrobić w mieszkaniu . |
|||
27-01-2015, 21:15
|
|||
|
|||
utopia napisał(a):Ja bym się zastanawiał skąd woda w butli ?[quote="utopia"] Wziąlem ta butlę od znajomego sklepu akwarystycznego, miał ja pod zbiornikiem i jakiś czas temu gaz sie skonczyl a butla stala, nie miał zaworku zwrotnego. Widzialem ze z reduktora leciala woda ale dopiero jak napełniali okazało się ze woda sostawała się też do butli. Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " ![]() |
|||
27-01-2015, 21:55
|
|||
|
|||
Jak będzie pusta tzn bez CO2 to otwórz zawór i wpuść tam powietrza z kompresorka lub popmką do roweru nadygaj zamknij zawór i obróć butlę do góry dnem i otwórz zawór powinno wsio wylecieć.
|
|||
27-01-2015, 23:55
|
|||
|
|||
Dzieki alarmowiec, swietny pomysl :-)
|||
28-01-2015, 12:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2015 12:25 przez Asia. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Nie wiem jak wygląda konstrukcja tej butli, ale w butlach nurkowych dają trzpień i nawet po odwróceniu butli całej wody się nie da usunąć.
Ja bym jednak wykręciła cały zawór i butlę porządnie osuszyła, bo może się nic nie stanie, ale niech jednak butla przerdzewieje i wybuchnie to fajnie nie będzie. |
|||
28-01-2015, 12:28
|
|||
|
|||
Tym się różni właśnie butla CO2 od gaśnicy śniegowej, że gaśnica ma rurkę zasysającą, a butla nie, bo butla wypuszcza gaz w fazie lotnej, a gaśnica w fazie ciekłej.
Estimative Index (EI) i sole są jak socjalizm, czyli "Bohaterskie pokonywanie trudności, nieznanych w żadnym innym ustroju" ![]() |
|||
28-01-2015, 13:11
|
|||
|
|||
Problem rozwiązany oddałem szmelc
![]() Kupuje nowy zestaw z allegro - postanowione, mam dość już użuwek i prosze o pomoc w dokonaniu wybory jako że nie miałem z tym jeszcze do czynienia ( poza bublem ) : ten mi najbardziej wpadł w oko : http://allegro.pl/g-system-plant-s-zesta...33704.html i bardzo podobny http://allegro.pl/medium-plant-zestaw-co...71902.html lub czy wystarczy http://allegro.pl/mini-plant-zestaw-co2-...71869.html chyba różni sie tylko zaworkami... plus to płaskie dno butli Czy takim zestawem można bezpiecznie i bezproblemowo pracować ? Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " ![]() |
|||
28-01-2015, 14:22
|
|||
|
|||
Tak jak pisałem na PW najpierw ustal jaki system będziesz używał czy wysoko czy nisko ciśnieniowy . Jeśli nisko to zestaw trzeci lub drugi w pierwszym ten zaworek to gemela
![]() |
|||
28-01-2015, 14:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2015 15:36 przez HOLI.)
|
|||
|
|||
Będzie niskociśnieniowo. No popatrz a ja myślałem że grun system robi dobre te zaworki... czyli lepiej tekma , cena jest ta sama
![]() ![]() Kurcze niebardzo rozumiem ieskociśnieniowe czy wysoko ? od zawsze niskociśnieniowe instalacje kojarzyły mi sie z bimbrownią itp ![]() Od dawna i trwale Nr -1 " Robale " ![]() |
|||
28-01-2015, 15:56
|
|||
|
|||
zadzwoniłem do plantiki , pan od techniki powiedział , że mam wybrać zestaw z zaworkiem grun system podobno jest o wiele lepszy od tekmy , jest on przeznaczony do instalacji wysokociśnieniowej , ustawiamy ciśnienie wyjściowe do 10 bar.
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości