Ściemniacz czasowy LED.
|
16-12-2014, 23:05
|
|||
|
|||
Ściemniacz czasowy LED.
Witam
mam zamiar wykonać doświetlenie w pokrywie do mojego roślinnego akwarium 112l w formie diod Power Led 1W. Doświetlenie ma być na bokach zbiornika natomiast środkiem świetlówki T5 4x24W. Łącznie miało by być 16 diod co daje łącznie 1W/l (nie wiem czy to nie za dużo). W internecie znalazłem fajną inspirację na pomysł zapalanych diod za pomocą sterownika ściemniacza czasowego który odzwierciedla wschody i zachody słońca. Czy może macie takie rozwiązania w swoich akwariach? Lub też ktoś z Was zasięgał już wcześniej trochę informacji na ten temat i mógłby się podzielić wiedzą? Nie wiem czy to dobry pomysł i czy moje zdolności manualne są w stanie wykonać taką konstrukcję. |
|||
17-12-2014, 02:36
|
|||
|
|||
RE: Ściemniacz czasowy LED.
Witam!
Nie ma co wyważać otwartych drzwi jak mówią mędrcy. Pozwolę sobie wkleić link do znanego portalu,tam gotowe urządzenie : http://allegro.pl/rampa-miekki-start-do-...03448.html A tu dyskusja: http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/...59462.html Pozdrawiam |
|||
17-12-2014, 09:43
|
|||
|
|||
Już też znalazłem wcześniej to urządzenie, lecz zmylił mnie opis
" Układ może także być zadajnikiem sygnału do sterowników i zasilaczy prądowych do diod LED wysokiej mocy o ile te układy posiadają wejście pozwalające na ściemnianie" i zastanawiałem się czy musze mieć jeszcze jakiś dodatkowy sterownik, czy chodzi tu poprostu o zwykły driver do LEDów który odpowiada danej mocy |
|||
17-12-2014, 20:54
|
|||
|
|||
Tak prosto nie jest . Jeśli zasilasz tym drivery to muszą one mieć wejście PWM do którego podłączysz sterownik bo jeśli nie maja to nic nie zrobisz . Jest jeszcze dodatkowy problem bo ściemnianie nie jest funkcją liniową . Dla kształtu krzywej ściemniania określamy tzw współczynnik gamma
|
|||
17-12-2014, 21:09
|
|||
|
|||
Masz rację - tyle że ten gift jest przeznaczony dla zwykłych człowieków co sobie podepną pasek ledów albo żarówę halogenową i cośtam się będzie światło zmieniało ......od zera do max
Zwykłemu szaremu człowiekowi to styknie a "król Julijan" będzie miał wymagania Ty wiesz , Ja wiem ....a reszta jest zadowolona i o to chodzi proszę Pana o to chodzi |
|||
17-12-2014, 21:17
|
|||
|
|||
Kolega napisał wyraźnie że robi lampę na 1 watowych ledach a więc driverów nie uniknie a co za tym idzie ta zabawka mu się przyda pod warunkiem tego co napisałem powyżej
|
|||
17-12-2014, 21:29
|
|||
|
|||
Arduino albo Raspberry Pi i da radę wszystko
|
|||
17-12-2014, 21:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-12-2014 21:53 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
Driverów z PWM nie zastąpi a jeśli takich nie ma to po co mu "Pi"
|
|||
17-12-2014, 21:59
|
|||
|
|||
Z pi zrobi zegara a i PWM do sterowania fetem ...
To jest to o czym napisałem na PW .. ;P zaczepiamy już o dumbledore hehe |
|||
18-12-2014, 02:05
|
|||
|
|||
Zacząć musi od drivera z wejściem PWM jak tego nie ma już nic nie zdziała. Żeby tego dalej nie wałkować powinien postawić pytanie jak to zasilić (jaki driver) a potem dopiero myśleć o ściemniaczu
|
|||
18-12-2014, 09:49
|
|||
|
|||
alarmowiec napisał(a):Zacząć musi od drivera z wejściem PWM jak tego nie ma już nic nie zdziała. Żeby tego dalej nie wałkować powinien postawić pytanie jak to zasilić (jaki driver) a potem dopiero myśleć o ściemniaczuA więc pytanie brzmi ... Jak to zasilić (jaki driver) proponujecie do takiego układu? |
|||
18-12-2014, 11:03
|
|||
|
|||
np taki : http://allegro.pl/przetwornica-driver-le...45026.html
nie mam na tą chwilę czasu by wertować allegro ten pierwszy mi pokazała wyszukiwarka - sporo tego było |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości