Dziwne wyniki testów.
|
08-02-2014, 19:34
|
|||
|
|||
Dziwne wyniki testów.
Witam. Dzisiaj zmierzyłem parametry wody w jednym z moich akwarii i wydają mi się dziwne. Mianowicie:
Kh-4 Gh-0 Ph-7.8 Zbiornik był zalany kranówą. Od około dwóch miesięcy leje do podmian RO z dodatkiem aquacidu (po dodaniu 10 kropel woda w 5l baniaku z podłączonym brzęczykiem ma ph 6.0). Czy te wyniki są wiarygodne czy coś zrobiłem źle? |
|||
08-02-2014, 20:55
|
|||
|
|||
RE: Dziwne wyniki testów.
O co chcesz osiągnąć ? Do jakich parametrów dążysz? Napisz jakie masz podłożę.
DZiwne że gh-0 a kh 4 normalnie to gh jest zawsze wyższe od kh |
|||
08-02-2014, 21:09
|
|||
|
|||
Patyczak97 napisał(a):leje do podmian RO z dodatkiem aquacidu (po dodaniu 10 kropel woda w 5l baniaku z podłączonym brzęczykiem ma ph 6.0).Masz własny filtr RO, czy kupujesz wodę? Po kiego grzyba Ci ten napowietrzacz? edison napisał(a):DZiwne że gh-0 a kh 4 normalnie to gh jest zawsze wyższe od khWedle praw chemicznych tak powinno być i jest ...jednak zdarza się, że woda sprzedawana pt. demineralizowanej "przepuszczona" była przez kationit pracujący w cyklu sodowym, testy akwarystyczne są na tyle niedoskonałe, że właśnie pokazują większe kH od GH...dodatkowym minusem jest pH takiej wody, która ma odczyn lekko zasadowy |
|||
08-02-2014, 21:44
|
|||
|
|||
Z Ph chciałbym zjechać poniżej 7 (np. 6.5). Podłoże to bazalt. Filtr RO mam w domu. Napowietrzałem wode do podmianki w baniaku 5l aby sprawdzić ile aquacidu powinienem dodać w wodzie bogatej w tlen aby otrzymać żądaną wartość Ph (wyczytałem to na kilku forach). Problem z Kh większym od Gh miałem jeszcze przed podmianami na wode RO, tylko nie wiedziałęm, że to może być przyczyna wysokiego Ph.
Cytat: dodatkowym minusem jest pH takiej wody, która ma odczyn lekko zasadowyCzyli jak zbije Kh do 0 to wtedy skutecznie zakwasze wode czy już tego nie odkręce? |
|||
08-02-2014, 22:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2014 22:16 przez edison.)
|
|||
|
|||
Odp: Dziwne wyniki testów.
A może masz w domu stacje zmiękczania wody czy cos w tym stylu i stąd te pomiary KH,gh , przy zerowym KH będą skoki pH.
http://www.facebook.com/AmatorskaHodowlaKrewetek http://www.facebook.com/Rośliny-Akwariow...017673358/ |
|||
09-02-2014, 00:09
|
|||
|
|||
a jakich testów używasz?? może test jest walnięty i świruje, bo test na kh pokazuje normalną wartość gh ma problem. a podajesz co2 do wody??
|
|||
09-02-2014, 01:06
|
|||
|
|||
Testy kropelkowe zooleka. W drugim akwa wskazują realne wyniki- Kh- 3, Gh-4. Nie posiadam zestawu CO2 . Czyli bez zastosowania butli nie jestem wstanie osiągnąć Ph-6.5 przy zachowaniu jego stabilności (Kh>3)?
|
|||
09-02-2014, 01:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2014 01:22 przez piciu-p4.)
|
|||
|
|||
Ja mam w baniakach ph 6-6,5, bez CO2 i przy kh 0-3. Także można. Specjalnych wahań wieczór-noc-rano nie zauważyłem.
Testy zooleka mają tendencję do przekłamywania. Nie wiem jak gh i kh, ale ph i po4 na pewno i to sporo. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
09-02-2014, 02:49
|
|||
|
|||
piciu-p4 napisał(a):Testy zooleka mają tendencję do przekłamywania. Nie wiem jak gh i kh, ale ph i po4 na pewno i to sporo. I tak na kolejnych forach będzie powtarzana ta teoria Jak na razie nic nie ustaliliśmy a już mamy wnioski że winne są testy. Dziwny wniosek zwłaszcza że w drugim akwa się nie mylą. Żeby je głosić trzeba by zweryfikować te pomiary testami innych producentów i jeśli ich wyniki będą takie same ale różne od Zooleka to można by coś podejrzewać. Należy również zwrócić uwagę na termin ważności lub produkcji testu. Jak na razie z opisu nic nie wiemy jaką wodę do podmiany kolega napowietrzał i po co bo jeśli nawet będzie miał jakiś wynik to przy tak niskim Kh za chwilę będzie miał coś innego a w akwa już zupełnie coś innego. Czy do podmiany używa same RO czy już zmieszaną a zatem jakie ma parametry woda do podmiany. Jak zrozumiałem dziwne wartości Gh ma woda w akwa . Nie wiemy dlaczego może coś dolewał . Moja woda w krewetkach ma Kh 3 Gh 5 i ph 7,5 i też bez CO2 oczywiście |
|||
09-02-2014, 10:25
|
|||
|
|||
Alarmowiec ja zweryfikowałem przynajmniej jeśli chodzi o testy ph i po4.
Prowadziłem pomiary testem ph, ale coś mnie tknęło i sprawdziłem wyniki testami sery i jbl i oba dały wynik o prawie 1 niższy. 1 to przy ph duża różnica. Zoolek pokazywał wynik 6, a jbl i sera 5. Dla mnie taka rozbieżność jest niedopuszczalna. Podobnie było z testami na PO4 też identyczna sytuacja, tyle że różnica była mniejsza. Apistogramma norberti; Taeniacara candidi; Apistogramma sp.Nanay/Melgar; Apistogramma gibbiceps; Lamontichthys llanero; Nannostomus mortenthaleri; Nannostomus trifasciatus; Axelrodia riesei; Loricaria simillima; Nannoptopoma sp. Peru; Hypoptoma gulare; Rivulus rectocaudatus; Betta brownorum; Otocinclus affinis; Colisa fasciata; Rasbora hengeli; Carinotetraodon travancoricus; Neolebias unifasciatus; Danio tinwini; Poecilocharax weitzmani; Hyphessobrycon scholzei; Hemigrammus erythrozonus; |
|||
09-02-2014, 17:30
|
|||
|
|||
Patyczak97 napisał(a):Filtr RO mam w domu. No to teraz już nic nie rozumiem...masz filtr, woda uzyskana powinna mieć twardości w granicach zera i pH ok.6 Robiąc dolewki, czy też podmiany taką wodą bez problemu powinieneś osiągnąć pH-6,5. Nadal nie wiem po kiego grzyba dodajesz kwasu do tej wody a napowietrzając ją tym samym podnosisz jej pH? Rozumiem, że trochę sprawę może komplikować bazalt użyty, jako podłoże...Ale robiąc podmiany 'zerową' wodą powinieneś jakoś temu zaradzić W sumie to nie podałeś czemu chcesz uzyskać wodę w akwa o tak niskich parametrach? Kolejne co się nasuwa na myśl, czy ta osmoza ma jakieś wkłady mineralizujące wodę do celów spożywczych? Czyli woda z takiego filtra przypomina tę wodę zdemineralizowaną, o której wspomniałem...gdzie obecność np. sodu powoduje błędne odczyty testów. No i właśnie sprawa wiarygodności odczytów, pomiarów testów naszej łódzkiej firmy...Wiesiu, jakiś czas temu robiłem porównanie wyników na pH, PO4 i NO3...niestety, ale "różowo" nie wypadły :/ (do porównania wziąłem również testy JBLa i Sery) Tylko którym teraz wierzyć, które są bliższe prawdy? Wydaje mi się, że bardziej można zaufać tym konkurencyjnym, gdyż wyniki były bliższe tym, które wyszły mi z kalkulatora stężeń-nawożenia EI. Na FB zadałem pytanie firmie Zoolek, co się faktycznie stało z wiarygodnością ich testów, dostałem odpowiedź i owszem...jednak absolutnie nie wyjaśniającą powodów złych opinii krążących wśród akwarystów... Sorki, że odbiegłem trochę od tematu przewodniego, ale to jest również tu poruszone-testy |
|||
09-02-2014, 18:37
|
|||
|
|||
Z tego co wyczytałem woda z RO po odstaniu ma Ph-7(neutralny). Robiąc podmiany zerową wodą osiągnąłęm Kh-3,Gh-0, czyli coś dziwnego.
Cytat:W sumie to nie podałeś czemu chcesz uzyskać wodę w akwa o tak niskich parametrach?Chce zjechać tak nisko, bo mi się zachciało rozmnażania ramek . Cytat:Kolejne co się nasuwa na myśl, czy ta osmoza ma jakieś wkłady mineralizujące wodę do celów spożywczych?Nie mam wkładów mineralizujących. W innym baniaku lałem hydro mineral (Kh-3, Gh-4), żeby rośliny dostały wapnia i magnezu. Tutaj też miałem tak robić, ale najpierw chciałem zjechać z tych ponad 20°n, które zafundowała mi kranówka(zbiornik zalany kranówą, dopiero potem kupiłem filtr RO) . Cytat: Czy do podmiany używa same RO czy już zmieszaną a zatem jakie ma parametry woda do podmiany.100% RO + kilka kropel aquacidu po napowietrzaniu 24h: Gh-0 Kh-0 Ph-6 . Cytat:Jak na razie z opisu nic nie wiemy jaką wodę do podmiany kolega napowietrzał i po co bo jeśli nawet będzie miał jakiś wynik to przy tak niskim Kh za chwilę będzie miał coś innego a w akwa już zupełnie coś innego.Błędnie myślałem, że jak będe ciągle lał taką wode to w końcu taką otrzymam w akwarium. Czyli woda ma teoretycznie Kh-0 tylko ten sód powoduje zły wynik testu na Kh? Da się tego sodu jakoś pozbyć? |
|||
09-02-2014, 21:02
|
|||
|
|||
Patyczak97 napisał(a):Czyli woda ma teoretycznie Kh-0 tylko ten sód powoduje zły wynik testu na Kh? Niestety, ale źle zrozumiałeś co napisałem...sód obecny jest we wodzie przepuszczonej przez żywice jono wymienne pracujące w cyklu sodowym! Nie myl jej z wodą z filtra RO, który posiadasz |
|||
10-02-2014, 13:35
|
|||
|
|||
Zanim zaczniesz tą wodę zakwaszać i regulować Ph musisz doprowadzić najpierw to co masz w baniaku do ładu. Zrób konkretne podmiany wody tak 50% i to nawet dwa razy w tygodniu . Przygotuj sobie jednak wodę do takiej podmiany . A mianowicie zmierz parametry kranówki bo nadal ich nie znamy. Potem wymieszaj kranówkę z RO w takim stosunku żeby uzyskać oczekiwane twardości. Sposób obliczania podał kolega Stiep i masz Tutaj.
Zresztą to bardzo dobry post na temat wody i jeśli nie czytałeś to polecam. Kranówkę możesz uzdatnić uzdatniaczem Prime firmy Seachem albo AquaSafe firmy Tetra. Te akurat mam sprawdzone. Jak to osiągniesz to dopiero kombinuj z zakwaszaniem . Ale do rozmnażania zakwaszanie chemią to we/g mnie słaby pomysł. |
|||
10-02-2014, 13:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2014 01:45 przez Patyczak97. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Cytat:Ale do rozmnażania zakwaszanie chemią to we/g mnie słaby pomysł.Chyba będe musiał przeboleć tą herbatke i wrzucić szyszki olchy. Powiedzmy przy Kh-3 szyszki skutecznie zbiją mi Ph czy musze zbić Kh do zera? Post bardzo fajny. Napewno się przyda . Coś się ruszyło chyba w dobrą strone . Kh-5 Gh-4. Lałem hydro mineral w dawkach "na oko". Koncepcja się zmieniła (setny raz ) i będzie to jednak krewetkarium. Jeszcze nie mogę się zdecydować i wybieram między tigerkami i crystalami. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|