małe rybki stadne do jasno oświetlonego akwarium
|
13-08-2013, 13:08
|
|||
|
|||
mam zagwozdkę - właśnie restartuję 112-litrowy baniak i chciałbym do niego wpuścić jakieś ładne stadko (kilkanaście sztuk) małych rybek. wcześniej stawiałem na kąsaczowate, ale oświetlenie wzrosło z 0,5 w/l do 0,75 - i obawiam się, że cieniolubne neony czy bystrzyki nie będą czuły się z tym najlepiej... ma ktoś może jakąś sugestię?
|
|||
13-08-2013, 18:03
|
|||
|
|||
RE: małe rybki stadne do jasno oświetlonego akwarium
razbora galaxy, razbora erythromicron, excelerodi blue(nie pamiętam jak się pisze), brygidki rybki któe ja trzymam razem przy mniejszym oświetleniu i ładnie pływają w stadzie
|
|||
14-08-2013, 16:20
|
|||
|
|||
hmm razbory chyba też wolą cień? miałem kiedyś kilka sztuk galaxy - wdzięczne i mało płochliwe, ale nie wiem czy teraz chcę aż tak małe szukam dalej. ale dziękuję uprzejmie za sugestię!
|
|||
15-08-2013, 13:11
|
|||
|
|||
Tera złota pięknie wyrośnięta do kupienia w Czerwonej Torebce .
|
|||
15-08-2013, 13:26
|
|||
|
|||
W sumie mało jest gatunków, które lubią mocne oświetlenie. Można mieć mocne światło ale ryby i tak będą szukać zacienionych miejsc. Może ale to może coś z tęczanek jak neonowa ale i dla nich te akwarium trochę małe chyba, że np. 8 się zadowolisz ale i tak będzie ciasno. Fajny temat to tęczanka wernera-dużo mniejsza, samce piękne podczas imponowania (2 lata ich nie mam ale widok nie do zapomnienia). Pseudomugile również fajna sprawa.
|
|||
16-08-2013, 17:50
|
|||
|
|||
Mam tęczanki neonowe (8szt.) w 96 litrach i ładnie się prezentują. Rzeczywiście światło to mus bo inaczej to z "neonowości" zostaje tylko nazwa Raczej żadnych roślinek na powierzchni.
Wydaje mi się, że warto by się pokusić o stadko tak z 12 sztuk ale wtedy rzeczywiście już większe akwa jest konieczne |
|||
16-08-2013, 20:36
|
|||
|
|||
Teraz dopiero doczytałem, że to miały być małe ryby heh ale człowiek zakręcony. A może szczupieńczyki karłowate? Ja testowo teraz dałem ostre światło i nie zmykały za bardzo po kątach.
|
|||
17-08-2013, 12:01
|
|||
|
|||
tetra z czerwonej torebki rzeczywiście prezentuje się doskonale! skończyło się na stadzie nieśmiertelnych inessa + małe stadko razbor espei (cała załoga zresztą ze wspomnianej czerwonej torebki). pięknie się różnią wszystkim bardzo dziękuję za sugestie!
|
|||
18-08-2013, 00:35
|
|||
|
|||
To miały być rybki do silnie oświetlonego akwa więc inesy nie za bardzo poza tym tetra złota jak i razbora axelrodi nawet w niedużym stadzie wspaniale pływa ławicą w środkowej części zbiornika . Zwłaszcza tą drugą jako alternatywę dla neona polecam . Jak dla mnie espei to już dużą rybka
|
|||
18-08-2013, 11:33
|
|||
|
|||
poszedłem na kompromis - duża część baniaka za chwilę będzie osłonięta mchami przymocowanymi do korzeni.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|