Problem z nurzańcem i rogatkiem
|
17-07-2012, 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2012 22:23 przez Gerardos. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Problem z nurzańcem i rogatkiem
witam serdecznie
czy ktoś może wiedział by dlaczego w akwarium takie roślinki jak nurzaniec i moczarka zaczęły marnieć ( niestety nie posiadam testów ), zaczęło się to jeszcze przed restartem mego baniaka a muszę nadmienić że rosły bardzo ładnie teraz po restarcie myślałem że dojdą do siebie ale niestety nie widać poprawy nurzaniec robi sie koloru czerwonobrązowego i marnieje, natomiast moczarka dostaje dziury na swych listkach inne rośliny widać że ładnie ruszyły 112 litrów Wyposażenie : - lampa 4 X18 watt - 3x18watt 865 - 1x18watt 840 - grzałka 150watt - filtr kubełkowy AQUAEL UNIMAX 250 - filtr wewn. AQUAEL PATMINI do rozpylania co2 Podłoże : - bazalt - ziemia+glina+węgilel drzewny + lignit + K2SO4 Flora : - kryptokoryna - sagittaria subulata - hedyotis salzmannii - ceratopteris cornuta - hydrokortylii leucocephala - hydrocotyle sp. japan - susswassertang - limnofilia sessiflora - hygrophila difformis synema - limnofiliia pachnąca - Microsorium -nurzaniec - moczarka - anubis - pistia - wgłębka - mech java moss, phoenix moss i jeszcze jeden ( nazwy nie pamiętam ) Nawożenie : - co2 podawane z butli |
|||
19-07-2012, 00:15
|
|||
|
|||
RE: Problem z nurzańcem i rogatkiem
Zbiorniki na ziemi nawoziłem od samego początku zaczynając od potasu-(dziury w liściach)
|
|||
23-07-2012, 23:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2012 23:11 przez Gerardos. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Zobaczymy co się będzie działo , poszły nawozy do akwa , a w szczególności potas
Po nawozach nie widać zmian z tymi roślinami tylko mech ruszył jak głupi .Może ktoś by mi podpowiedział jakie testy kupić by sprawdzić co się dzieje ? |
|||
24-07-2012, 00:33
|
|||
|
|||
Kh Gh , Ph , No2 , ewentualnie Po4 i Fe . Resztę jak ci siana zostanie . Ja używam Zooleka a jak chcesz więcej wydać to JBL
|
|||
24-07-2012, 00:38
|
|||
|
|||
..... i jeszcze NO3
|
|||
24-07-2012, 00:40
|
|||
|
|||
RE: Problem z nurzańcem i rogatkiem | |||
24-07-2012, 16:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2012 19:05 przez Gerardos.)
|
|||
|
|||
ok , dzięki postaram się je zakupić
Na dzień dzisiejszy zrobiłem trzy testy : ph - 7,2 gh - 28 kh - 12 mam jeszcze na fe ale coś nie wychodzi mi bo kolor powinien wychodzić w róż ( tak jest na skali ) a wychodzi żółty a takiego nie ma na skali |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości