zbiorniki na wode
|
26-10-2010, 17:30
|
|||
|
|||
zbiorniki na wode
Chciałem sie podpytać w czym trzymacie wodę do podmian. Ja używam do tego wiadra i kilku butelek 5l, tylko trochę mnie to zaczyna irytować. Wolałbym jeden duży zbiornik (np taka duża butla jak do dystrybutorów "dar natury"), tylko że z takiego ciężko już wodę nalewać - grawitacyjnie sie nie da, a z "łapy" tez niewygodne bo ciężkie i trzeba wlewać małym strumieniem. No chyba że jakaś pompa pozwalająca wtłoczyć wodę z dołu do góry - spotkaliście sie gdzieś z takim rozwiązaniem?
|
|||
26-10-2010, 17:55
|
|||
|
|||
Kiedyś w CHEMII przy Głównej widziałem kilku litrowe baniaczki z kranikiem.
pozdrawiam Andrzej |
|||
26-10-2010, 23:43
|
|||
|
|||
Owszem są pompki do przelewania płynów np. w Castoramie ale osobiście wolałbym przelewać jakąś pompką akwarystyczną bo zawsze się akwaryście przyda . Nadają się do tego wszystkie pompki fontannowe do ogrodów wodnych . Rozpiętość mocy i wydajności oraz słupa podnoszenia wody jest bardzo szeroka . Musisz sobie wybrać . Co do zbiorników to albo taki po wodzie do picia. Jeśli chcesz większe to musiałbyś sprawdzić w Aquanurcie.
|
|||
27-10-2010, 00:06
|
|||
|
|||
alarmowiec napisał(a):Owszem są pompki do przelewania płynów np. w Castoramie ale osobiście wolałbym przelewać jakąś pompką akwarystyczną bo zawsze się akwaryście przyda . Nadają się do tego wszystkie pompki fontannowe do ogrodów wodnych . Rozpiętość mocy i wydajności oraz słupa podnoszenia wody jest bardzo szeroka . Musisz sobie wybrać . Co do zbiorników to albo taki po wodzie do picia. Jeśli chcesz większe to musiałbyś sprawdzić w Aquanurcie. Dzięki za podpowiedź, poszukam czegoś takiego |
|||
27-10-2010, 00:20
|
|||
|
|||
Co do baniaków to możesz sprawdzić na Św. Wojciecha w chemii tam są podobno beczki po 70 i 100 l . A co do pompek to polecam Circulator do pompowania i napowietrzania wody w akwarium,są od 350 do 1100 l na godzine i ten najmocniejszy podnosi wode na ok. 100 cm.Więc raczej powinien dać rade bez problemu.
http://ukajali.bloog.pl/ |
|||
18-11-2010, 21:32
|
|||
|
|||
Ja mam 30l baniak z kranikiem przy dnie.
Ja swój kupiłem w Leroymerlin. (są jeszcze większe i mniejsze) pozdrawiam Maciej |
|||
31-01-2011, 16:38
|
|||
|
|||
Ja korzystam z 2 plastikowych kanistrów 30 i 20l(z kranikiem)
Nie należy mylić prawdy z opinią większości. |
|||
16-02-2011, 03:18
|
|||
|
|||
ja leję z kranu. Przy low-techu nie ma podmian a tylko uzupełnianie wody wyparowanej.
|
|||
16-02-2011, 09:26
|
|||
|
|||
A ja wykorzystuje taka miskę plastikowa z rączkami , jak do kąpieli małego dziecka . 60l pojemności + chiński filtr wew 1400l/h , który przepompowuje mi ta miskę na wysokość 1,5m w około 5 min
KIEROWNIK BUDOWY 2016 l -10x Cyphotilapia Frontosa Blue Mpimbwe F1 + 6x Altolamprologus Calvus Black Zaire F1+5x Synodontis Petricola F1+ 10x Cyprichromis Microlepidotus Kasai F0 + 4x Neolamprologus Buescheri Katoto + 4x Plathythelphus Armata WF/ krab biały + Para Neolamprologus mustax Mbita WF + 9x Paracyprichromis blue neon WF 450l - morszczak |
|||
18-02-2011, 11:42
|
|||
|
|||
Biter, jak Ciebie może to irytować, przecież do 160l to chyba aż tak się nie na machasz leniu Zdecydowałeś się na jakieś wygodne rozwiązanie?
My trzymamy w kanistrach po wodzie demineralizowanej 5l, ja dolewam jak wyparuje trochę, a Doli jak robi podmianki to śmiga z wiadra. Ja nie narzekam P.S. Dzięki wypowiedzi Przedmówcy Smoko zaczynam się na poważnie martwić o wanienkę dla dziecka (która już robiła za zbiornik na przetrzymanie roślin). |
|||
19-02-2011, 00:17
|
|||
|
|||
cavia napisał(a):Biter, jak Ciebie może to irytować, przecież do 160l to chyba aż tak się nie na machasz leniu Zdecydowałeś się na jakieś wygodne rozwiązanie? Wiesz, temat ma już kilka miesięcy i nie ja go teraz odświeżyłem wiec dawno zrobione Mam dwa zbiorniki 20litrowe (schowane na stałe w szafce), nalewam do niech wodę za pomocą długiego zdejmowanego węza wprost z łazienki, a do zbiorników wodę zanosi tania pompka aquaszuta. Wygodnie i estetycznie bo żadne wiadra ani butelki mi sie teraz na wierzchu nie poniewierają |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|