Moje "maleństwo"
|
13-03-2012, 09:52
|
|||
|
|||
RE: Moje "maleństwo"
no w sumie - jak to jest zgodnie ze sztuką - to przyznam, że nie wiem
ja tnę - bo podeszłam do tego trawnika jak do ogrodowego ale odrasta i się zagęszcza - więc mu nie szkodzi |
|||
13-03-2012, 10:37
|
|||
|
|||
Generalnie mozna ciąć, tylko przy wyławianiu igiełek można szewskiej pasji dostać.
|
|||
13-03-2012, 11:49
|
|||
|
|||
Fajnie to wygląda, a czy moją trawkę brazylijską mogę ciąć tak samo??
|
|||
13-03-2012, 12:00
|
|||
|
|||
można, można.
|
|||
13-05-2012, 19:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2013 23:36 przez Kalina. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
RE: Moje
Aktualizacja Mojego maleństwa
zapadła decyzja robimy restarcik, bo: - filtr wew. został zamieniony zewnętrznym kubełkiem, - tło już nie było fajne, - planów w kompozycji kompletny brak - itd itp ....... i tak w piątek 11.05 zaczął się: ETAP I pt "Czyścimy baniaczek" Rybki po 3 godzinach gonienia w zastępczym domku ( i tu podziękowania dla Napada za wypożyczenie akwa ) filterek miesza całe 10 l wiaderka bo ponoć musi być niżej niż lustro wody no i maleństwo doczyszczone czeka na przybycie Mistrzunia Jurque ETAP II 12.05 pt "Przybył Mistrzunio" A tu na wstępie jeszcze wspomnę o przygodzie z tłem..... Po debacie na forum, decyzja nr 1. była - czarne, była aktualna tak do godziny 17-18 11.05, kiedy to jeszcze po ostatnich konsultacjach postanowiłam zaryzykować i nakleiłam folię samoprzylepną w kolorze niebieskim ( mniej więcej takim jak na wstępnych fotach z aranżu ), tło naklejone i z Jacentym ( moim mężem) oglądamy - wnioski: dramatu nie ma ale szału również...... no dobra - nie poddajemy się - robimy próbne zalanie i badamy sprawę dalej pt "czy da się z tym żyć" ( jak wszyscy doświadczeni w temacie pisali wcześniej, w paru miejscach porobiły się jaśniejsze smugi od kleju, było ich kilka, bąbelków powietrza nie odnotowano ) Rano zapadł wyrok, że żyć z tym tłem się nie da Wariant 2 - kleję czarną folię efekt niebieskiego od strony akwa był niezadowalający ale czarne to już była masakra piłą łańcuchową kolejne odrzucone i tu powstał drobny problem bo skończyły mi się tła ..... ( niestety brak fot ) w ostatniej chwili zakupiłam tło takie jak jest jest to fototapeta Juwela wsunięta za dolną i górną krawędź obramowania akwa A prezentuje się toto tak: Uwaga przybył Jurque No i w końcu przechodzimy do meritum sprawy Na dnie akwarium została umieszczona styropianowa płyta grubości 5 cm, odpowiednio docięta pod wcześniej przygotowaną "na sucho" aranżację kamieni ( brzeg płyty został ukośnie ścięty, aby uniknąć wybicia kantu przez piach ) Następnie został ułożony piach na plażę poszło 42 kg piachu zmieszane zostały 2 różne frakcje, w proporcjach: 2/3 drobniejsza - 1-2 mm 1/3 bardzo drobny kamyszek ( żwirek) No i chyba najtrudniejszy moment ( Jurque, popraw jeżeli się mylę ) przenosimy i układamy kamyki niby oczu 4 sztuki, no ale sklera również obecna ale, ale, ale sukces - udało się ! kamyków było ze 40 kg I w tym momencie przybyły posiłki ( Stiep - dzięki za pomoc ) Kolejnym etapem było posypanie powierzchni pod substratem węglem aktywny ( użyty węgiel aktywny z łupin orzecha kokosowego ), oraz po docinanie kantów styropianowych postumentów. I sypiemy substracik zdecydowałam się na substrat aqua artu, poszło tego ze 12 kg Kolejny, niełatwy etap - wkomponowywanie korzeni - celem złagodzenia kompozycji 5 cm w lewo czy w prawo - oto jest pytanie całość przez zalaniem uwaga zalewamy........ i pierwsze "sadzonki" no i dalej zalewamy....... No, to chyba wszystko, tak z grubsza Jurque wielkie wielkie dzięki, jest MEGA |
|||
13-05-2012, 20:11
|
|||
|
|||
No widzę konkretne podejście do tematu. Super to wyszło , mam nadzieję że ładnie się zazieleni i będzie świetny baniaczek Jakieś roślinki jeszcze planujesz ??
200L.............Loading |
|||
13-05-2012, 20:23
|
|||
|
|||
roślinki jeszcze dojdą |
|||
13-05-2012, 20:29
|
|||
|
|||
No myślałem że będzie większy dramat Ale jakoś wyszło Ten korzonek jest wypas, idealny do aranżacji z wyspą, ale w mniejszym zbiorniku.
Jedna sprawa, roślin musi być trzy razy tyle co jest, bo z glonami nie dasz rady. |
|||
13-05-2012, 20:35
|
|||
|
|||
Super wyszło. Zapowiada się się ekstra zbiornik.
pozdrawiam Maciej |
|||
13-05-2012, 20:41
|
|||
|
|||
Popieram kolegę maslo Im wieksza masa roslinna na starcie tym mniejsze ryzyko glonow. Zapodaj tymczasowo szybko rosnace roslinki celem stabilizacji dopoki nie uzbierasz wiekszej ilosci roslin, ktore w zamysle chcesz uzyc do tej na prawde ladnej aranzacji
|
|||
13-05-2012, 21:39
|
|||
|
|||
hej,
zgrabnie wyszlo , tylko dosadz roslin bo bedzie trudno utrzymac go bez glonów. Pozdrawiam Bartosz YT: exoticHobby FB: exoticHobby @arrowsworld Akwarystyka |
|||
22-05-2012, 13:08
|
|||
|
|||
ten ładny niebieski kolorek dodaje całego uroku. Spore akwarium i trudno będzie je utrzymać w czystości - ile ma 200 litrów czy więcej?.
Roboty ziemne |
|||
22-05-2012, 16:41
|
|||
|
|||
brutto 450
|
|||
22-05-2012, 18:21