112L Początki :)
|
12-03-2015, 21:14
|
|||
|
|||
RE: 112L Początki :)
Prefiltr wymiata
![]() ![]() |
|||
12-03-2015, 21:42
|
|||
|
|||
wygląda dużo lepiej jak było na początku chociaż ciągle daleka droga przed Tobą. To prawda że ta szwampka na tylniej szybie rozwala system
![]() ![]() |
|||
13-03-2015, 11:17
|
|||
|
|||
czyli nie tylko mnie gąbka szwamka rozwaliła
![]() spróbuj może taki troszkę mniejszy ten prefiltr założyć ![]() no i zacząłbym od zrobienia tła - zobaczysz jak wiele to da! |
|||
14-03-2015, 23:10
|
|||
|
|||
Spoko
![]() ![]() ![]() Dzięki za każdą informację ![]() ".....Hobby to choroba , ale na szczęście nie groźna i dająca satysfakcje tylko tym którzy są tak samo chorzy......" ________________________________________________________________________ 112L Świata akwarystycznego http://wtma.pl/showthread.php?tid=7830&page=2 |
|||
08-04-2015, 21:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2015 21:59 przez Kaczy20. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Witam wszystkich dawno nic nie dodawałem nowości z mojego zbiornika.
Najpierw kilka fotek baniaczka. Lewa strona: Środek : Prawa strona: Jakie zmiany nastąpiły : Doszło kilka roślinek : rotala rotoundifola indica z lewej strony z tyłu co prawda słabo rośnie ale rośnie ![]() Echinodorus magdalensis po prawej stronie z przodu i po lewej też z przodu. Alternanthera roasefolia Hemianthus micranthemoides posadzony za korzeniem. Doszły także 5 szt neona czerwonego ale chce jeszcze kilka dokupić Nawożenie : Podaje CO2 z bimbrowni ok. 2b/s , carbo aquaartu 1x dawka wg producenta oraz K2SO4 7ml/tydzień z podmianą wg. kalkulatora . Wymieniłem gąbkę na taką z filtrów wew. Myślę że teraz zdecydowanie jest lepiej . Co teraz sądzicie jest lepiej niż na poczatku?? A i mam pytanie bo wydaje mi się że roślinki słabo rosną . Co by można zrobić aby przyspieszyć ich wzrost?? ".....Hobby to choroba , ale na szczęście nie groźna i dająca satysfakcje tylko tym którzy są tak samo chorzy......" ________________________________________________________________________ 112L Świata akwarystycznego http://wtma.pl/showthread.php?tid=7830&page=2 |
|||
08-04-2015, 22:08
|
|||
|
|||
Bez sprawdzenie wody testami , za wiele nie można powiedzieć dlaczego roślinki wolno rosną , wróżąc z fusów stwierdzam mało azotu, gdyż ryb nie widać za wiele , kubeł dojrzały bo już trochę chodzi a paproć wyrosła spora wyjadając azot, który inne roślinki wolniej rosnące także potrzebują. Ale to tylko fusy
![]() ![]() 200L.............Loading |
|||
08-04-2015, 22:25
|
|||
|
|||
Czyli kupno testów??
no obsadę mam taką: - 20 krewetek red cherry - 2 slimaki -głupiki - 6 szt (4 czarne , 2 zółte) -danio 6 szt ( 4 srebrne , 2 czerwone) -Zbrojnik niebieski 2 sztuki -kiryski (1 pstry i 2 spiżowe) -kosiarka 1 sztuka - 1 otosek przyujściowy a światło może mieć coś do tego?? i czy dokupienie jeszcze np. 5 szt neonków coś może pomoc? ".....Hobby to choroba , ale na szczęście nie groźna i dająca satysfakcje tylko tym którzy są tak samo chorzy......" ________________________________________________________________________ 112L Świata akwarystycznego http://wtma.pl/showthread.php?tid=7830&page=2 |
|||
08-04-2015, 22:29
|
|||
|
|||
Zacznij od zbadania azotu , popytaj może na środowe spotkanie ktoś weźmie testy , Ty wody w słoiczek i co nie co się dowiesz odnośnie swojej wody.
200L.............Loading |
|||
08-04-2015, 23:23
|
|||
|
|||
Mało światła, bo tak jak pisałeś 18W/112L to jakieś 0,16W/L, więc co2 tu niewiele zdziała. Podajesz potas, a nie podajesz bardziej potrzebnego nawozu mikro, ale i tak światło to podstawa. Pomyśl o dołożeniu jakiejś świetlówki t5 do tego co masz.... i proszę kup tło.
420 |
|||
09-04-2015, 00:25
|
|||
|
|||
Polecam przenieść termometr na boczną szybę, a czyścik schować do szuflady i zakładać na szybę tylko wtedy, kiedy jest potrzebny (chociaż odradzam jego stosowanie, ponieważ jeżeli przypadkiem zgarniemy nim troche piasku może porysac nam szyby w akwarium)
Tak jak pisali poprzednicy - zdecydowanie jakieś tło na tył akwarium, bo kable i węże rażą! Proponuje poczytać o gatunkach ryb jakie trzymasz w akwarium i nie kupować pochopnie kolejnych sztuk, otsek - stadny, neony - stadne, kupowanie po jednej rybce z każdego gadunku nie wróży im dobrej przyszłości. Według mnie, na poczatek lepiej było by mieć np. 20 neonów i 6 kirysków + krewetki, żeby też nie robić "zupy rybnej", bo zbyt duża ilość zacznie wpływać negatywnie na parametry wody. Lepiej zainwestować w to, czego akwarium potrzebuje w tej chwili najbardziej - w światło. Kostka 37l Male 18l Ryuboku 54l |
|||
10-04-2015, 13:00
|
|||
|
|||
Zdecydowanie znacznie lepiej to wygląda jak na początku. Co do wzrostu roślin to tak jak koledzy wyżej pisali, w pierwszej kolejności większe światło. Jak zwiększysz światło to równocześnie zwiększysz zapotrzebowanie roślin na składniki pokarmowe dla nich i tu zdały by się testy (na początek NO3, PO4). Po tym będzie można stwierdzić czego im potrzeba. Po zdjęciu od frontu widać jak mało doświetlone są narożniki i boki akwarium i tam będzie widoczny najmniejszy wzrost. Dołożenie świetlówki lub dorobienie kilku ledów na boki powinno rozwiązać sprawę. Czekam za dalszymi aktualizacjami
![]() |
|||
30-10-2015, 16:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2015 00:31 przez Kaczy20. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Witam wszystkich chciałbym przedstawić swój
Start: Zbiornik został zalany 29.10.2015 i tutaj sprostowanie żeby mi ktoś nie mówił że już wpuściłem ryby , woda jest w 80 % ze starego zbiornika + reszta nowa Wymiary: 80 x 40 x 35 Oświetlenie: 3x24W, Filtr: JBL e901 Podłoże: ziemia ogrodowa pomieszana z kramazyt i na w to czarny żwirek Dekoracje: 4 korzenie + własne skałki Rośliny: - rotala macrandra - POGOSTEMON HELFERI - Eleocharis parvula - staurogyne repens - GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES - microsorium - blyxa jaopica - limnophila aromatica - Alternanthera reineckii - hydrocotyle Japan - Bacopa caroliniana - Cabomba caroliniana Nawożenie: Macro RED Corol + potas Co2 z bimbrowni Woda: kranówka, Obsada: - 2 parki gupika pawie oczko - 2 szt samce gupika eldera - 6 szt neona czerwonego chce jeszcze dołożyć z 4 - 5 szt ale nie wiem czy dostanę czerwone wiec może będą innesa . - 4 szt otosków - 2 zbrojniki niebieskie - 2 slimaki helenta - 2 slimaki military helmet - krewetki amano ok 6-7 szt - krewetki red cherry A tu podrzucam zdjęcia baniaka : (Sorki za jakośc ale nie mam czym zrobić lepszych) https://goo.gl/photos/gVyS1s4igsqG4j8EA https://goo.gl/photos/xL7rXiee61cMq8SC8 ".....Hobby to choroba , ale na szczęście nie groźna i dająca satysfakcje tylko tym którzy są tak samo chorzy......" ________________________________________________________________________ 112L Świata akwarystycznego http://wtma.pl/showthread.php?tid=7830&page=2 |
|||
30-10-2015, 16:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-10-2015 16:41 przez harek.)
|
|||
|
|||
Opti z czarnym silikonem? Dlaczego!?
Szkoda ze nie ukryłeś wlotu kubła tylko zostawiłeś na przedzie, rzuca się w oczy i to mocno, to samo termoemetr. Przydałoby się jakieś tło i ... czy to akwa stoi na podłodze? |
|||
30-10-2015, 18:51
|
|||
|
|||
Kolega tyle "kupował", a tła nie ma do dziś.
420 |
|||
30-10-2015, 23:05
|
|||
|
|||
Dikej napisał(a):Kolega tyle "kupował", a tła nie ma do dziś.Wiem o czym mówisz ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości