Jaki filtr do kostki - kubełek
|
26-09-2011, 10:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-2011 10:23 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
RE: Jaki filtr do kostki - kubełek
Dziwi mnie trochę długość tej dyskusji ( jeszcze jakby na zamówienie w dniu powrotu Mystika ) . Swoim postem chciałem tylko zwrócić uwagę na błędne rozumienie pracy filtra i przypomnieć zasady fizyki ze szkoły podstawowej a właściwie prawidłowe ich zastosowanie w przypadku filtra kubełkowego . Samo cytowanie definicji bez odniesienie do rozpatrywanego przypadku (rozumienia zjawiska )nic nie da .
Stosując język fizyki pisałem oczywistości które ku mojemu zaskoczeniu do niektórych kolegów nie trafiają . Może nie potrafię ale spróbuję to opisać prościej Jeśli mamy uruchomiony system (tzn. zalany ) to układ filtra i węży tworzy naczynie połączone i przy wyłączonej pompie woda w wężu wylotowym wyrównuje się do poziomu wody w akwarium . Taki stan będziemy mieli obojętnie czy filtr będzie stał obok akwarium czy na podłodze . Zadaniem pompy po jej włączeniu jest podniesienie wody w wężu te kilka lub kilkanaście centymetrów żeby się mogła przelać do akwarium . Na to potrzeba bardzo mało energii i dlatego filtry kubełkowe maja silniki niewielkich mocy ( 6-30 W ) która to potrzebna jest do uzyskania odpowiednie wydajności . Ta różnica poziomów miedzy lustrem wody w wysokością wylotu do akwarium będzie decydowała o wydajności pompy i będzie znacząco ją zmieniać aż do momentu gdzie przepływ całkowicie ustanie . Być może że to właśnie jest podawany na pompie parametr Hmax . Inaczej zupełnie wygląda sytuacja w przypadku pracy pompy w akwarium morskim czy słodkowodnym z kominem i sampem (naczynie techniczne pod akwarium ) . Tutaj mamy sytuację pompy znajdującej się pod akwarium od 1-2 metrów pod lustrem wody . Otóż ta pompa musi wtłoczyć wodę z sampa do góry do akwarium a woda do sampa wraca na zasadzie przelania się do komina i spływa swobodnie . Otórz taka pompa musi mieć odpowiednio dużą moc i sa to pompy powyżej 100W . Mam nadzieję że teraz jest to już zrozumiałe |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|