Gdzie w poznaniu AQUAEL ECOLIGHT SUNNY 11W/6500K MODUŁ OŚWIETLEN.
|
23-06-2011, 15:33
|
|||
|
|||
RE: Gdzie w poznaniu AQUAEL ECOLIGHT SUNNY 11W/6500K MODUŁ OŚWIETLEN.
Jak już pisałem kolego masło_82 nie chciałbym zgasić twojego entuzjazmu do akwarystyki roślinnej ale jak na razie wybacz ale jesteś raczkującym uczniem w tej dziedzinie a próbujesz być już profesorem . Jest możliwe ze twoja wiedza jest większa od mojej ale często ledwo przeczytane artykuły traktujesz jako prawdy absolutne i bezkrytycznie je powtarzasz . Świetlówka Aquaela nie jest żadnym odkryciem bo ten typ oświetlenia stosowałem juz w latach 80-tych. Była to świetlówka (zdobywana z NRD) pod nazwą Aquarela . Tak jak napisał ci kolega i jak opisuje Aquael to jest oświetlenie stymulujące wzrost roślin a przede wszystkim lepsze wybarwienie roślin czerwonych. Uwydatnia również kolor czerwony ryb i często było również w tym celu stosowane . Nie jest to jednak oświetlenie dające dobry efekt wizualny kiedy jest oświetleniem podstawowym i żadnego odkrycia tym nie robisz . Niestety ze względu na spektralny charakter oświetlenia świetlówkowego niektóre zwłaszcza czerwone rośliny ( których chyba nie posiadasz ) rosną dużo gorzej . Dla nich stosuje się jako dodatek tego typu oświetlenie jednak żeby efekt wizualny był dobry światła białego powinno być znacznie więcej .
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|