[560L] Trochę w stronę Ameryki Płd. :)
|
09-06-2011, 23:46
|
|||
|
|||
[560L] Trochę w stronę Ameryki Płd. :)
Dzień dobry
Przede wszystkim chciałbym serdecznie przywitać wszystkich forumowiczów. Na WTMA trafiłem zupełnie przypadkowo, szukając jak zapewne wielu z was merytorycznych porad i informacji na temat naszych ulubieńców. Jako Wielkopolanin z krwi i kości postanowiłem dołączyć do społeczności Na poniższych linkach przedstawiam moje szkiełko w dzień po skonfigurowaniu nowej aranżacji. Głównym zamysłem było stworzenie większej przestrzeni dla moich dyskowców. Stary wystrój był bardzo przytłaczający i było mało miejsca... Jak już wyżej wspomniałem moim oczkiem w głowie stała się hodowla Paletek. Wiadomo że żyją one w czarnych wodach, jednak nie chciałem rezygnować z piękna podwodnego ogrodu, co zaowocowało widoczną szatą roślinną, nowym oświetleniem HQI (poprzednio 4x T8 ) i "białą" wodą Akwarium mam od ok 7 lat lecz nie ukrywam że Paletki hoduję od znacznie krótszego czasu. W związku z tym jestem otwarty na wszelką krytykę i porady dotyczące zarówno zbiorniczka jak i osprzętu Trochę info: Wymiary: 160/50/70 gr szyb 12mm float Oświetlenie: 3x 150W HQI źródło światła: OSRAM HQI-TS 150W/D EXCELLENCE 5600K Oświetlenie nocne: halogen 2x 12W + LED (2 paski ok 30cm z Intermarche ) Filtracja: AquaEl UNIMAX 700 podtrzymanie filtra UPS komputerowy Ever Grzałka: Tetratec 300W DIY: pokrywa otwarta, stelaż pod akwa, stelaż na HQI, rurki wlotowe do filtra (paskudne żółte PVC - postaram się zmienić na szere) System Co2: butla z reduktorem 8kg, zaw. precyzyjny, zwrotny, licznik bąbelków, dyfuzor - czyli taki standard raczej. Parametry wody: Woda przepływa przez ogólny zmiękczacz wody przez co jest bardzo miękka. Po ok 5 latach użytkowania tego zbiornika zaobserwowane ilości kamienia są śladowe. Temp: 29C pH: 7-7,5 (po pełnym uruchomieniu Co2 pewnie spadnie trochę) Obsada: 5x Paletka 8x Kirys panda 2x Kosiarka 3x Piskorek 1x Zbrojnik niebieski samiec (niedługo powinna pojawić się samica) 18?x Zwinnik jarzeniec + 1x Neon inessa (ostał się jako jedyny z kupionych rok temu 10 ale ze zwinnikami czuje się wyśmienicie) 5x Ampularia 4x Krewetka filtrująca Był jeszcze Labeo (widoczny na foto) ale z wiekiem stał się zbyt agresywny dla takiej obsady i musiałem go oddać (po zmianie aranżacji zaczął atakować nawet większe Paletki i to do tego stopnia że nie dawał im się najeść) Fotki nie są najlepszej jakości (złe ustawienia aparatu itd... ) W weekend postaram się wrzucić jakieś nowe. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|