Odpowiedz 
"Bajcik" ul.Wrzosowa 22 - Przeźmierowo
05-05-2011, 17:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-05-2011 18:37 przez DUANDR.)
RE: "Bajcik" ul.Wrzosowa 22 - Przeźmierowo
Byłem dziś po raz pierwszy w Bajciku.
I muszę wam powiedzieć drodzy koleżanki i koledzy, że wasze krytyczne opinie niepotrzebnie nastawiły mnie negatywnie. Owszem nie jest to sklep idealny dla estetów, ale ja życzyłbym sobie by sklepy zoologiczne, albo raczej akwarystyczne były tak mało estetyczne jeśli miałoby to prowadzić do tak bogatej oferty jak w Bajciku.
Tak więc wszedłem do sklepu z jak najgorszym nastawieniem i gdybym się takiego nastawienia kurczowo trzymał, to być może byłbym zawiedziony. Ale na szczęście jako „świadomy” akwarysta, szybko przestawiłem swoje synapsy na koncentrację wokół zawartości akwariów i od razu nastrój mi się poprawił. Oferta moim skromnym zdaniem jest całkiem, całkiem. Oczywiście mam swoje ukierunkowane zainteresowania (kto mnie zna ten wie) i nie wszystko przykuwało moją uwagę ale w ramach krótkiego przeglądu zwróciłem uwagę na:
- nannostomus beckfordi – zdrowy i pięknie wybarwiony drobnoustek Beckforda
- endler japan blue – bardzo efektowna mutacja w wyniku selekcji prowadzonej przez cierpliwych azjatów
- sphaerichthys osphromenoides – gurami czekoladowe, całkiem ładne
- tetraodon fluviatilis - kolcobrzuch zielony, ostatnio sporo było na forum na ich temat
- neolamprologus multifasciatus – muszlowce wielopręgie, zdrowe i kształtne osobniki
- paracheirodon axelrodi – neony czerwone, całkiem spore, na ogół w sklepach oferowane są znacznie mniejsze
- hemirhamphodon pogonognathus. – półdziobek smukły, bardzo mnie zaskoczył widok zdrowych i niezdeformowanych ryb, to niezłe osiągnięcie, wielki szacunek za umiejętny transport i obchodzenie się z rybami (mam po co wrócić)
- aphyosemion gardneri. – proporczykowiec nigeryjski, po prostu ful wypas, pięknie wybarwione, duże pulchniutkie osobniki obojga płci
- boraras maculatus - razbora plamista, mała jakaś taka, ale chyba taka ma być
Wiele odmian gupików mieczyków i inne żyworódki, każda odmiana oddzielnie nie żaden miks.
Za to nie polecam zakupu: microrasbora sp. Galaxy –zdecydowanie marna jakość

Ja skusiłem się na stadko:
aphyosemion australe – Proporczykowiec z kap lopez odmiany tzw. „gold” i epiplatys dageti - szczupieńczyk dageta podobno odmiany Monrowia, to się okaże.
Sam sobie wybierałem ryby, pani która prowadziła odłów obchodziła się z nimi zupełnie przyzwoicie.
Bardzo mocno ze sobą walczyłem by nie kupić kilku tateurndina ocellicauda - głowaczek barwny i niestety wygrałem, a też były ładne.
Podsumowując jeśli ktoś dokładnie wie czego szuka to w ramach poszukiwań warto by zajrzał do Bajcika.
To pisałem ja DUANDR, nieanonimowy akwarysta.RolleyesThumbsup

pozdrawiam
Andrzej
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: "Bajcik" ul.Wrzosowa 22 - Przeźmierowo - DUANDR - 05-05-2011 17:30
[] - Lermi - 23-10-2010, 21:20
[] - alarmowiec - 23-10-2010, 22:01
[] - Lermi - 24-10-2010, 09:14
[] - dolichopterus - 24-10-2010, 11:43