Odpowiedz 
choroba welwetowa po podmianach wody
06-04-2011, 10:15
RE: choroba welwetowa po podmianach wody
Nie chcę, żeby mój post został potraktowany na zasadzie czepiania się, ale bardzo zależy mi na wiarygodności podawanych informacji na Forum. W szczególności jeśli chodzi o tematykę chorób ryb, gdzie legend narosło mnóstwo.
Cytat:[...] odstałej wody kranowej w Poznaniu [...] Bo u mnie od czasu kiedy Warta wróciła do swojego koryta pojawił się problem z ta chorobą.
Po rozmowie z Kierownikiem Laboratorium Badań Wody w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemioloicznej w Poznaniu - Panią Marią Wasiak (której bardzo chcę podziękować za pomoc i za możliwość powołania się na jej osobę) uzyskałam informację, że: woda płynąca z kranu w całym województwie wielkopolskim jest pobierania ze studni głębinowych.
Warta i jej poziom nie ma tu nic do rzeczy. W żadnym ze zbiorników woda pitna nie łączy się z wodami powierzchniowymi.
W środowisku z jakiego pobierana jest woda kranowa nie ma prawa przebywać pasożyt (pływka), bo po pierwsze nie ma skąd się zabrać, a po drugie panują tam warunki uniemożliwiające mu przetrwanie.
Jedynie parametry chemiczne wody mogą być zmienne, natomiast jeśli chodzi o biologię - woda jest czysta. Flora bakteryjna we wodzie bezpośrednio z kranu może mieć różny skład, ale to już jest kontrolowane przez laboratorium Aquanetu. Żeby się upewnić - także tam zadzwoniłam i uzyskłam informację, że przy ostatnich badaniach ilość bakterii wskaźnikowych była w normie.
Cytat:po obejrzeniu ryb dokładniej
Czy zostało wykonane badanie mikroskopowe? Czy woda została przebadana na obecność pływek?
Cytat:Tzn. choróbsko przyjęło się w 2 akwariach gdyż oddzielnie miałem neony innesa i hokejówki.
Nie upoważnia to do wysnucia wniosków jedynie na podstawie przesłanek. Kiedyś rozmawiałam z hodowcą który miał problem z dziurawicą w paru akwariach, bo.... zmienił wkład we filtrze na węglowy i zaburzył skład osadu czynnego.
Najpierw potrzeba diagnozy Smile Nawet nie wiadomo, czy w zbiornikach jest ta sama choroba...(Prof. Antychowicz uważa, że oodinozy nie da się zdiagnozować bez mikroskopu - ja bym się na to nie odważyła).
Cytat:on z przyzwyczajenia podaje lek na ta chorobę
Absolutnie NIE NALEŻY PODAWAĆ PREWENCYJNIE LEKÓW
Środki lecznicze dolewane do wody są zabójcze dla flory bakteryjnej i powodują ogromne osłabienie zdolności immunologicznych ryb.

Nie tylko chłopaki lubią robaki
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: choroba welwetowa po podmianach wody - Lermi - 06-04-2011 10:15