Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
|
21-11-2010, 16:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-06-2013 14:18 przez Stiep. Powód: Nowe informacje)
|
|||
|
|||
Rozmnażanie krewetek amano w praktyce
Witam,
Postanowiłem podzielić się swoimi doświadczeniami w rozmnażaniu krewetek amano. Jako główne źródło wiedzy posłużyła mi strona: http://www.aquadesign.pl/artykuly_html/A...eeding.htm ( http://archive.is/gnTE ) Krewetki te do rozmnażania potrzebują słonej wody. Larwy wykluwają się w wodzie słodkiej, po czym należy przenieść je do wody słonej. W słodkiej żyją maksymalnie 8 dni. Larwy wykluwają się po około 5 tygodniach od przeniesienia ich przez samicę pod odwłok. Jajeczka w tym czasie stają się coraz jaśniejsze, a w końcowej fazie można zaobserwować w nich oczka (macro). Kiedy je zauważyłem, samiczki odłowiłem do obciętej 5 l butelki zanurzonej w zbiorniku ogólnym (dzięki temu miałem je pod kontrola). Po wykluciu larwy odłowiłem pojedynczo wężykiem do 8 l zbiornika, a w 3 dniu rozpocząłem powolna zasalanie stężonym roztworem soli morskiej. Zasolenie kontrolowałem areometrem. Nie miałem wtedy jeszcze RO, więc używałem zasolonej wody za zbiornika głównego. Wodę podmieniałem co 2 dni po 1,5 litra korygując przy okazji zasolenie. Karmiłem kilka razy dziennie drożdżami piekarskimi, a po tygodniu wprowadziłem dodatkowo sera micron. Larwy początkowo rosły bardzo wolno (przez pierwsze 2 tygodnie prawie nic nie urosły), jednak po tym okresie nabrały przyśpieszenia i zrobiły się pomarańczowe (wcześniej bezbarwne). Po równo 30 dniach zaczęły przekształcać się w formę dorosłą (znowu bezbarwną). Kiedy przekształciła się większość, pozostałe larwy odłowiłem, a zbiornik stopniowo, poprzez podmiany odsoliłem. Karmiłem je już zwykłym krewetkowym żarciem. Kiesy podrosły do około 15 mm przeniosłem je do zbiornika ogólnego, gdzie spokojnie dorosły, a po około 6 miesiącach od wyklucia samiczki pokolenia F1 miały już jajka. Szczegóły techniczne: 1. Zbiornik hodowlany 8 litrów. 2. Zasolenie 1,021-1,023 g/cm3 (30-32 ppt). 3. Zasalanie stopniowe od 3 dnia życia larw przez 2 dni w kilku ratach. 4. Karmienie larw drożdżami (na 5 cm3 wody dawałem małą grudkę drożdży - mniej więcej wielkości kilku łepków od zapałki) i miksowanym Sera micron. 5. Podmiany 1,5 litra co 2 dni (solona woda z akwarium ogólnego). 6. Napowietrzanie 24 h/dobę przez kostkę lipową. 7. Temperatura 22-24°C. Było ciepło i nie miałem grzałki. 8. Po 30 dniach w formę dorosła przeobraziła się pierwsza larwa. 9. Po przekształceniu większości stopniowe odsalanie przez podmiany (larwy odłowiłem do innego zbiornika i sukcesywnie przenosiłem do słodkiej już wody). Mala fotorelacja Mamuśka ze świeżutkimi jajcami. Na kilka dni przed wykluciem, już widać oczka. Zbiornik na larwy. Lekko podrośnięte larwy. Larwa przed ostatecznym przeobrażeniem. Świeżutka mała krewetka. Małe krewecie wielkości 1 - 1,5 cm. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 18 gości