pytanie na temat obsady
|
14-03-2011, 04:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-2011 10:45 przez alarmowiec.)
|
|||
|
|||
RE: pytanie na temat obsady
(12-03-2011 15:38 )kruszyna napisał(a): PIŁECZKA PO TWOJEJ STRONIE WUJCIO :box:Po pierwsze miły kolego nie krzycz bo przeważnie jak ktoś krzyczy to nie ma racji . W sumie to aż mnie korci żeby odpowiedzieć tobie w twoim stylu ale obawiam się że albo się obrazisz albo dojdzie do jakiejś stadionowej bijatyki . Akwarystyka to przecież nasze hobby i wspaniale ze sobą się czujemy . Ciebie już osobiście poznałem jako bardzo fajnego kolegę i kompana i myślę że tak zostanie . No to wróćmy do tematu mayonezowi chodziło o zmniejszenie kosztów przez zastosowanie ogrzewania podłogowego ale zasilanego z kotła centralnego ogrzewania . Tutaj miał na myśli system ogrzewania wodnego. W tej dziedzinie wiesz znacznie więcej niż ja i tak jak pisałeś potrzebny byłby oddzielny rozdzielacz do obwodu akwarium . Stosowanie elektrycznego kabla grzejnego (jaki cudowny on by nie był ) jakiegoś zdecydowanego obniżenia kosztów nie spowoduje . Pacmann komentując ten pomysł wspomniał również o bezwładności takiego układu . Stwierdził również że używał dennego kabla grzewczego . I tutaj namieszał ponieważ zasugerował jakoby takie rozwiązanie również miało taką bezwładność a tak nie jest . Otóż znacznie zwiększa bezwładność takiego układu płyta betonowa którą musimy nagrzać . Stosowanie zatem tego typu ogrzewania elektrycznego w celu obniżenia kosztów to zupełna bzdura . Zasady sterowania w przypadku ogrzewania wodnego jak i elektrycznego niczym się nie różnią . W przypadku ogrzewania wodnego możemy regulować temp zwykłym elektrozaworem ( regulacja dwustanowa ) lub zaworem mieszającym połączonym z czujnikiem temp. ( regulacja proporcjonalna) . Te same zasady obowiązują w przypadku ogrzewania elektrycznego płyty betonowej . To że zastosujesz jak to nazywasz inteligentne kable nie rozwiązuje problemu ponieważ mamy w tym przypadku regulacje temp. bez sprzężenia zwrotnego a więc nadal niedokładną. Owszem przy stałej temp otoczenia przy odpowiednim wyregulowaniu mocy grzałki ( ciekaw jestem jak chcesz ją wyliczyć bo po zalaniu betonem już tego nie zmienisz ) układ będzie działał . Jeśli jednak temp otoczenia się zmieni to bez czujnika temp i regulatora w akwarium temperatura również się zmieni ( fakt ze trochę mniej jak w przypadku zwykłego kabla ale się zmieni ) . Twoje wnioski byłyby spełnione tylko wtedy kiedy charakterystyka oddawania ciepła przez akwarium odpowiadałaby charakterystyce kabla . Reasumując w układach sterowania z dużą bezwładnością powinniśmy stosować regulatory proporcjonalne . Tu jeszcze jedna uwaga ( którą kolega Mystik na pewno by mi wytknął ) mówimy o bezwładności układu grzewczego a nie bezwładności samego akwarium . Pozostałe wnioski jakie wysnułeś na początku swojego postu pozostawiam twojej ocenie . Pozdrawiam i myślę że na spotkaniu spokojnie browara wypijemy |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|