temperatura
|
01-03-2011, 22:40
|
|||
|
|||
Powiem tak : z własnego akwarystycznego i zawodowego doświadczenia wiem , że we
właściwie "skleconym" zestawie oświetleniowym, najwyższą temperaturę mają źródła a nie stateczniki itd. Patrząc na obudowy wromak(na alledrogo) myślę ,że ja na twoim miejscu wycinał bym otwory (na początek niewielkie ) na tylnej ściance obudowy przyrządem do wycinania otworów (np: pod puszki do gniazd ele. -tylko o mniejszej średnicy) bo fizyka jest nieubłagana i ciepłe powietrze w pomieszczeniu zamkniętym leci ku górze, dzięki czemu obniżysz temp. nad taflą a tym smym temp. wody. Jedyne co powinieneś wziąć pod uwagę to max. temp. pomieszczenia (np:latem !) i według niej ustalić ilość i wielkość otworów bo łatwiej lekko podgrzać akwa niż lekko je schłodzić. Możesz też wziąć pod uwagę średnią temp. pomieszczenia a wtedy wiadomo mniej otworów lub mniejsze (i niższe opłaty za energię) ale... w skrajnych wypadkach (np:latem) uchylać (dodatkowo) obudowę jak napisał Biter. Poza tym w imieniu koleżanek , kolegów i własnym, zapraszam na jutrzejsze spotkanie bo przychodzi tam wiele tęgich głów, które mogą ci coś konkretnego doradzić a nie tylko to co ja.............taki zwykły alien... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
temperatura - czarex - 01-03-2011, 18:40
Re: temperatura - Biter - 01-03-2011, 18:50
[] - MOD - 01-03-2011 22:40
[] - alarmowiec - 02-03-2011, 01:06
[] - alarmowiec - 02-03-2011, 10:13
|