Odpowiedz 
Wężyki do osmozy - ciekawostka
10-02-2016, 02:42
RE: Wężyki do osmozy - ciekawostka
Trochę mi głupio polemizować z takim ekspertem RO jak Dikej ale sprecyzujmy. Czujniki ciśnienia nie ustalają ciśnień w układzie a jedynie kontrolują pracę pompy i zabezpieczają ją przed pracą "na sucho". Pompa jak pracuje podnosi ciśnienie do 6 barów a więc takie w układzie wystąpi. Spotkałem się z opinią że niektóre wężyki pękają . Znam osoby którym się to zdarzyło. Faktycznie nowe wężyki kupione u sprawdzonych dostawców wytrzymują więcej. Dlaczego więc zdarza się, że pękają. Powodem jest rozkład tworzywa z których są wykonane pod wpływem promieni UV. W akwarystyce o nie nie trudno bo promieniują je świetlówki. Zdecydowanie więcej wytrzymują wężyki wykorzystywanie w technice sprężarek powietrza. Najmocniejsze są wężyki stosowane w układach hamulcowych. Wszystkie mają odpowiednie do instalacji RO średnice. Różnią się "sztywnością" co powoduje że te mocniejsze źle pracują w szybkozłączkach zatem korzystając z nich polecałbym instalację na złączkach Jago.
Zawór błędnie (przez podobieństwo do systemów hydraulicznych) nazywany czterodrogowym służy jedynie do zamykania wypływu brudnej wody do kanalizy w systemach z zamykanym wylotem wody czystej i nie tworzy ciśnienia a jedynie z niego korzysta.
Jeśli coś pomyliłem to proszę o sprostowanie Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Wężyki do osmozy - ciekawostka - alarmowiec - 10-02-2016 02:42