pomoc z akwa low teh
|
05-02-2016, 17:16
|
|||
|
|||
RE: pomoc z akwa low teh
ja robię tak 2cm ziemi 3cm żwiru przód i 7cm tył, żwir granulacja pomiędzy 1-5mm. Co do żwiru obojętnie jaka granulacja w tym przedziale zda egzamin. Chodzi o to by gakterie nitryfikacyjne miały gdzie się osadzić. Większa warstwa żwiru = większa powierzchnia dla bakterii. Ziemia Uniwersalna ze sklepu, najtańsza jaka jest bez żadnych dodatków nawozów, po prostu czarna ziemia. Z kretowiska może mieć jakieś jaja jakiś żyjątek, na tej ze sklepu jest mniejsze prawdopodobieństwo że coś się znajdzie. Osobiście szuje sobie coś na wzór "skarpety" grubą na 2cm szeroką i długą na tytle by zmieściła się ramka z ziemi. Tak na zdjęciu:
http://michal.w.linux.media.pl/Apisto/1skarpeta.JPG a tu całość. http://wtma.pl/showthread.php?tid=7726 "skarpeta" może być wykonana z np starej firany. Ja robię tak bo oszczędza to wiele zachodu przy resecie baniaka. Wystarczy "skarpetę" chwycić i do kubła... bach! Ziemia i bez skarpety się nie miesza z podłożem. Ale potrafię zrozumieć chęć młodego akwarysty by wyciągnąć roślinę wraz z korzeniami (czego nie robimy) lub inne drastyczne manewry z ingerencją w podłożu co zdarza się nawet najlepszym. Taka skarpeta daje 100% bezpiecześctwa nic się nie dostanie do widy i nie zasmrodzi baniaka. Ja jestem przeciwnikiem dodawania czegokolwiek do ziemi. Dlaczego? bo ziemia jest bardzo obfita w wszelkie związki jakie potrzeba do prawidłowego wzrostu roślin. Przez pierwsze 3 miesiące poza dojrzewaniem cyklu azotowego, ziemia oddaję olbrzymią salwę wszystkimi pierwiastkami. Oddaje w takich ilościach że rośliny nie są w stanie ich przyswoić wtedy czasem może dość do wysypu glonów. Ale jak robimy cotygodniową podmianę wody około 30/50% to przejdziemy te 3 miesiące bez większych problemów. Podawanie rożnych dosypek jedynie wzbogaci w tym okresie ziemie a i tak po 3 miesiącach z tego dodatku nie będzie śladu. Jedynie dodatkami możemy zrobić sobie niespodziankę i zakłócić proporcję jakiś pierwiastków co prowadzi do wysypu gloniszczy. Węgiel ok nie doda nic do wody ale nie lepiej włożyć go w filtr? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 19 gości