Odpowiedz 
pielęgniczki ramireza i co z nimi
06-05-2015, 11:07
RE: pielęgniczki ramireza i co z nimi
Norbert - to jest temat rzeka i każdy akwarysta trochę inaczej sobie pewne rzeczy tłumaczy Wink Jakiekolwiek spory są i tak bez sensu, bo każdy ma trochę racji w swoim rozumowaniu. Niemniej jednak ja jestem zwolennikiem tworzenia zbiorników jak najbardziej zbliżonych do warunków naturalnych. W tym, że ryby hodowane na kranowicie nie wiedzą kompletnie jak miałyby w naturze się zgodzę, ale nie do końca. Jednak setki (żeby nie napisać tysiące) lat ewolucji danego gatunku i przystosowywanie funkcjonowania organizmu do pewnych zakresów temperatur, twardości i odczynu wody według mnie jest nie do zmiany w ciągu nawet kilku/kilkunastu pokoleń hodowli "na kranie". Oczywiście, każde następne pokolenie ma szanse być bardziej zaadaptowane do nowych warunków, ale między adaptacją a całkowitym przystosowaniem jest spora różnica. To trochę tak jakby dać białych ludzi do Afryki i zostawić ich tam na kilka pokoleń. Będą dawać rade co raz lepiej, ale jednak genetyczne uwarunkowania czarnoskórych będą dla nich w tak krótkim czasie nieosiągalne i powrót do klimatu umiarkowanego będzie miał pozytywny wpływ na kondycję organizmu i długość/jakość życia. Pewnie nie mówimy tu o zmianie długości życia większej niż 10-20%, ale jednak.
Odpowiedź na pytanie czy warto dla ryb zachodu pozostawić należy każdemu akwaryście do indywidualnej oceny, zgodnej z jego sumieniem, podejściem i poglądami. Smile

Spis roślin i ryb z danego terenu to wynik poszukiwań na wielu stronach i zlepienie tego w całość. Zwykle rośliny trudniej dobrać "biotopowo" bo do tego tematu mało kto przywiązuje wagę Wink Trzeba się niejednokrotnie sporo naszukać. Pytanie czy warto, znów pozostaje do indywidualnej oceny Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: pielęgniczki ramireza i co z nimi - fazi_poz - 06-05-2015 11:07