Szklany filtr wewnętrzny
|
21-03-2015, 09:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2015 09:52 przez fazi_poz.)
|
|||
|
|||
RE: Szklany filtr wewnętrzny
Matoole podstawowym błędem Twoich obliczeń jest założenie, że przez główny obieg płynie taka sama ilość wody w momencie "zatkania skimmera" jak i jego działania. Co niestety, ale jest oczywistą bzdurą - wyjaśniliśmy Ci to już dobitnie i nadal tego nie łapiesz Podniesiony poziom wody w komorze pompy świadczy tylko o tym, ze woda przez skimmer ma dużo łatwiejszą drogę by się tam dostać ale w żaden sposób nie obrazuje, że właśnie tyle jej wpływa, o ile podniósł się poziom wody.
Widzisz - Twoje obliczenia są warte tyle co nic, bo obalenie ich metodologii jest banalnie proste i jakże logiczne W swoich szkołach przede wszystkim nauczyłem się tego, że aby rozwiązać jakiś problem trzeba najpierw poczynić odpowiednie, zgodne z prawami fizyki (i w tym przypadku również z prawami hydrauliki) założenia, a dopiero potem brać się za matematykę. Boisz się tego filmu? Edit: Aby uwiarygodnić swoje obliczenia musiałbyś mieć szczegółowe obliczenia przepływów przez główny obieg filtra dla obu przypadków (bez skimmera i ze skimmerem). Oczywistym jest iż tego nie zrobisz Bliżej prawdy mógłbyś być gdybyś zapewnił dokładnie taki sam opór dla cieczy w głównym obiegu i w skimmerze (w każdym z tych obiegów osobno). Wtedy gdybyś zastosował pompę powiedzmy 300l/h a później pompę 330l/h i skimmer by działał, a w komorze pompy poziom wody przy różnych pompach byłby taki sam, to mógłbyś dopiero dywagować z większym prawdopodobieństwem, że filtr działa jak chcesz (ale dokładnych przepływów przez skimmer i główny obieg i tak byś nie znał). Hydraulika niestety nie jest tak prosta jak się wielu ludziom wydaje W sumie, prawdę mówiąc męczy mnie próba tłumaczenia Ci tego jasno, ale wysilam się jak mogę, bo zależy mi na tym by ów filtr Ci działał jak chcesz, a przy okazji ktoś nie powielił Twojego rozwiązania. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 19 gości