Szklany filtr wewnętrzny
|
05-03-2015, 11:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-2015 12:56 przez Matrial.)
|
|||
|
|||
RE: Szklany filtr wewnętrzny
A więc i ja czekam za filmikiem, chętnie obejrzę zasadę działania. Nie będę prawił tu papierowych mądrości mimo że skończyłem fizykę na Polibudzie, ale trzymam kciuki matoole aby Ci się udało. Potrzeba matką wynalazków i tym się kieruj a nie teoretyzowaniem na temat praw fizyki jak co niektórzy ... Pozdro
EDIT Kurcze sądziłem że czytałem ten wątek już i odpisałem nie zapoznając się dokładniej z całym wątkiem. Niestety ale muszę przyznać rację kolegom tzn. myślę że napór wody który będzie się dostawał do komory z pompą poprzez grzebień będzie na tyle wystarczający aby filtr pracował "poprawnie" - mam na myśli że będzie widać że woda leci z deszczowni a Tobie będzie się wydawać że woda cyrkuluje przez wszystkie media filtracyjne. Być może będzie, ale w tak niewielkim stopniu że teoria działania projektu będzie nieproporcjonalna. Aby to sprawdzić myślę że warto wykonać prosty test. Zaślep ostatnia komorę w której jest pompka aby nie mogła zasysać wody z normalnego obiegu, czyli przez wszystkie media filtracyjne, a będzie dostawała się tylko przez grzebień skimera. Zalej zbiornik wody do poziomu w którym uważasz że będzie on pracował z uwzględnieniem że woda w akwarium stale odparowuje ( więc nie możesz dać poziomu wody minimalnie większego niż wlot grzebienia) i wtedy zaobserwujesz jak wygląda praca filtra. Jeśli woda zdąrzy napływać do komory nim filtr wypompuje całą objętość to potwierdzą się przypuszczenia Nas wszystkich. Jeśli jednak po kilku sekundach w komorze będzie suchutko, to wtedy ma to sens i obieg wody będzie dodatkowo wymuszany poprzez media filtracyjne. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 24 gości