Odpowiedz 
pokrywa z leddy tube, potrzebna opinia
01-01-2015, 23:29
RE: pokrywa z leddy tube, potrzebna opinia
Witając wszystkich w nowym roku lekko po......znowu trochę pozbawiony hamulców postanowiłem coś znowu wtrącić.
Po tym co koledzy napisali powyżej a zwłaszcza po linkach do wiadomego portalu aukcyjnego zirytowany tym co tam opisali sprzedający czyli kłócące się fakty z moim doświadczeniem spowodowały że wziąłem do ręki kalkulator.
Będzie trochę matematyki ale z tą królową nauk polemizować jak mi się wydaje nie można więc posłużę się jej mądrością. Będziemy się obracali w ramach bardzo prostego prawa Ohma I=U/R czyli prad=napiecie/rezystancje oraz równie prostego wzoru na moc P=U*I czyli moc wydzielana = napieciu * prąd

Po pierwsze mówimy o taśmie na ledach 5630.
Diody o mocy max 0,5W (co robi już wrażenie reklamowe) tzn. prądzie I= P/U = 0,5/3,2= ~ 150mA

No to teraz przyjrzyjmy się naszym taśmom. Przyjmujemy że mamy metr taśmy
Mamy tak : moc pobierana 18W, ( czyli całkowita moc dostarczona do metra taśmy)
Ilość diod w metrze 60 szt. czyli moc na jedną diodę to 18/60= 0,3W.
No tak ale w każdym segmencie mamy też rezystor ograniczający prąd. Więc to nie jest prawda więc musimy ustalić ten prąd.
W taśmie mamy segmenty po trzy diody więc mamy 20 segmentów. Całkowity prąd to 18W/12V a więc 1,5A Zatem na segment przypada 1,5/20= 75 mA. Napięcie na pojedynczej diodzie 5630 to 3,2V więc w segmencie mamy 9,6V . Zasilanie 12V więc na rezystorze trzeba stracić 2,4V przy 75 mA co daje 2,4V/75mA=32 Omy.

Po zakończeniu imprezy sylwestrowej przy dość mocno skorygowanym składzie krwi napisałem to co powyżej i jak to mówią urwał mi się film. Jak przeczytałem to już w dużo lepszym stanie stwierdziłem że chyba warto to opublikować więc dokończę już trochę bardziej świadom tego co piszę Smile
Po pierwsze zweryfikowałem dane w praktyce . Mianowicie na 3 diodach 5630 zasilanych prądem 70 mA odkłada się napięcie 8,4 V . Na rezystorze w takim razie 12-8,4= 3,6 V . Wartość rezystora R= 3,6/,075= 48 Ω . Jeśli dobrze przyjrzeć się zdjęciom to mamy w segmencie dwa rezystory o wartości 24 Ω co daje nam w szeregowym układzie 48 Ω co potwierdza słuszność obliczeń.
W próbnym układzie diody w swobodnym chłodzeniu osiągnęły temperaturę 55 °C zatem na taśmie w obudowanej rurze osiągną na pewno większą. Dłuższa praca w takiej temperaturze znacznie skraca ich żywotność to znany problem taśm.
Podany strumień świetlny 1260 lm porównany z danymi katalogowymi wydaje się że jest prawdziwy.
Strumień ten jest bardzo podobny do strumienia świetlówki 18W który wynosi 1350 lm .
Zakładając że praca diod w tej temperaturze nie wróży zbyt długiej żywotności zamiana w takim wypadku świetlówek na takie Ledy jest dość wątpliwa .
Przy okazji moc wydzielana na rezystorach w segmencie to P= 3,6*,075 = 0,27 W więc w metrowym odcinku 20*0,27 = 5,4 W czyli na diody przypada 18-5,4 = 12,6 W.
Mimo ze na pierwszy rzut oka wydawało się coś nie tak to jednak rzeczywiście dane podawane są prawdziwe . Jedyne co może niepokoić to temperatura pracy tych Ledów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: pokrywa z leddy tube, potrzebna opinia - alarmowiec - 01-01-2015 23:29